Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad voor Cultuur bezorgd over tekort aan openbare bibliotheken

Raad voor Cultuur bezorgd over tekort aan openbare bibliotheken

DEN HAAG (ANP) - Niet iedereen kan in de eigen gemeente naar een goede bibliotheek en dat is een kwalijke zaak. Dat zegt de Raad voor Cultuur in een nieuw advies aan het kabinet. De Bibliotheekwet van 2015, die die toegang juist moest verzekeren, werkt dus nog onvoldoende. De raad is extra ongerust omdat het volgens recent onderzoek ook al zo slecht is gesteld met het lezen door middelbare scholieren.

Zestien van de in totaal 355 Nederlandse gemeenten hadden in 2019 geen echte bibliotheekvoorziening. De inwoners konden er hooguit terecht bij een 'afhaalpunt' of bij een bibliotheekbus, maar educatie, ontmoeting, debat en mogelijkheden om kennis te maken met kunst en cultuur worden er niet geboden.

Vergeleken met 2010 reserveren alle gemeenten samen nu 19 procent aan financiën minder voor eigen openbare bibliotheken. In 2018 legden de gemeenten nog 407 miljoen euro voor de biebs apart. De cultuurraad vreest dat gemeenten de komende jaren nog minder geld aan de bibliotheken zullen besteden. De lokale huishoudboekjes staan immers onder druk, onder meer doordat gemeenten ook jeugdzorgtaken hebben overgenomen.

Sleutelpositie

Het adviesorgaan zegt dat in de wet verankerd moet worden dat elke gemeente de plicht heeft om een eigen openbare bieb aan te bieden. "Als dat praktisch niet haalbaar is, moet worden samengewerkt met een buurgemeente, zodat alle bibliotheekfuncties op redelijke afstand openbaar toegankelijk blijven."

De raad wil ook meer oog voor het opleiden van nieuwe bibliotheekmedewerkers. Het personeelsbestand vergrijst en vrijwilligers zijn vaak gepensioneerde personeelsleden. Ook moet er meer samenwerking komen in het bibliotheekwezen om vernieuwing te bevorderen en om beter te kunnen omspringen met de kosten. Het adviesorgaan vindt verder dat er extra budget moeten komen voor programma’s om het lezen via bibliotheken al te stimuleren bij de allerjongsten. En waar een kind ook woont, het moet gratis naar een biebvoorziening kunnen.

"Bibliotheken zijn een basisvoorziening en nemen een sleutelpositie in als het gaat om taalvaardigheid, digitale vaardigheden, leesmotivatie en leesvaardigheid van jong en oud. Dat is ook van belang voor de toekomstige positie van Nederland als kennissamenleving", waarschuwt de raad.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Entertainment

Theatermaker en rolstoelsporter Marc de Hond (42) overleden

AMSTERDAM (ANP) - Theatermaker, rolstoelsporter en voormalig internetondernemer Marc de Hond is woensdag op 42-jarige leeftijd overleden. De Hond stierf aan de gevolgen van kanker. Hij wordt donderdag in besloten kring begraven, laat een woordvoerder namens de familie weten.

14 minuten geleden
Disney doneert miljoenen aan organisaties voor sociale gelijkheid

BURBANK (ANP) - Walt Disney heeft woensdag gaat 5 miljoen dollar doneren aan non-profitorganisaties die zich inzetten voor sociale gelijkheid. De eerste donatie van 2 miljoen dollar krijgt de NAACP, een van de oudste burgerrechtenbewegingen in de Verenigde Staten.

9 uur geleden
Ferry Doedens tijdelijk uit GTST door overtreden coronaregels

HILVERSUM (ANP) - Acteur Ferry Doedens mag ten minste deze en komende week niet meedoen aan de repetities en buitenopnames van Goede Tijden Slechte Tijden. Een woordvoerster van producent EndemolShine bevestigt woensdag berichtgeving van Privé TV hierover.

13 uur geleden
NOS waarschuwt voor misbruik van logo en merknaam

HILVERSUM (ANP) - Naast bekende Nederlanders als John de Mol en Ali B kampt ook de NOS met nepadvertenties waarin namens de omroep reclame wordt gemaakt voor onder meer bitcoins. In een redactioneel stuk op de eigen website waarschuwt hoofdredacteur Marcel Gelauff voor de misbruikpraktijken op andere websites en sociale media en via fishingmails.

14 uur geleden
Jeugd bekroont boek Match van Buddy Tegenbosch

DEN HAAG (ANP) - Het boek Match van Buddy Tegenbosch is bekroond met de Prijs van de Jonge Jury 2020. De verkiezing is een leesbevorderingsprogramma voor 12- tot 16-jarigen.

16 uur geleden
Rutger Bregman keert terug in top Bestseller 60

AMSTERDAM (ANP) - Het boek De meeste mensen deugen van Rutger Bregman heeft een comeback gemaakt naar de top van de Bestseller 60 van Stichting CPNB. De terugkeer heeft waarschijnlijk te maken met het nieuws dat een verhaal uit het boek verfilmd gaat worden.

18 uur geleden
Fuck Tha Police terug in hitlijst VS na rellen

WASHINGTON (ANP) - Het protestlied Fuck Tha Police van hiphopgroep NWA komt deze week weer binnen in de Amerikaanse hitlijst. Het nummer, dat over politiegeweld en etnisch profileren gaat, stond dinsdag op de 22e plek van de Spotify Viral Charts.

1 dag geleden