Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad van State vindt D66-plan voor leerrecht nog te onduidelijk

Raad van State vindt D66-plan voor leerrecht nog te onduidelijk

DEN HAAG (ANP) - Het plan van D66 om een leerplicht te vervangen door een leerrecht is nog te onduidelijk, vindt de Raad van State (RvS). Het kan van meerwaarde zijn, maar dan moet de partij het initiatiefwetsvoorstel hierover nog wel aanscherpen, zegt de belangrijke adviseur van het kabinet.

In Nederland zitten naar schatting van belangenvereniging Ouders & Onderwijs tussen de 15.000 en 20.000 kinderen thuis. Ze hebben veel ondersteuning nodig en geen enkele school kan of wil ze dit bieden. Ze zijn vaak langdurig ziek gemeld en het komt ook voor dat ze worden vrijgesteld van de leerplicht.

Paul van Meenen (D66) - kortgeleden opgestapt als Kamerlid om senator te worden - heeft daarom eind vorig jaar een wetsvoorstel voor een leerrecht ingediend. Het idee is dat een leerplichtambtenaar een leerambtenaar wordt en dat die erop toeziet dat alle kinderen les krijgen. Nu is het zo dat ouders een boete krijgen als ze hun kind niet naar school sturen. D66 vindt dat duidelijker in de wet moet staan dat naar school gaan een recht is dat kinderen en ouders kunnen opeisen als dit niet lukt.

Passend onderwijsaanbod

Ook moet duidelijker worden opgeschreven dat scholen elk kind moeten toelaten dat zich aanmeldt, schrijft het plan voor. Als leerlingen om bijvoorbeeld psychische of sociale redenen maatwerk nodig hebben, dan moet de school dat bieden. Het idee is bovendien dat kinderen mee mogen praten over belangrijke beslissingen die raken aan hun leerrecht.

De RvS is het met Van Meenen eens dat "zoveel mogelijk kinderen een passend onderwijsaanbod moeten krijgen en dat er aandacht moet worden gevraagd voor de problematiek van ‘thuiszitters’." Daar is volgens de adviseurs specifieke wetgeving voor nodig en dan kan het wettelijk verankeren van een leerrecht "meerwaarde" hebben. Maar om effectief te zijn moet wel duidelijker worden omschreven welke rechten kinderen precies krijgen.

De opstellers van het advies vinden de door D66 voorgestelde plicht om leerlingen maatwerk te bieden bijvoorbeeld nog te vaag omschreven. Het moet ook worden vastgelegd wat de grenzen hiervan zijn, adviseren ze. Zo moet ook op andere vlakken duidelijker worden waartoe scholen worden verplicht. Het risico op boetes van de leerambtenaar kan namelijk grote gevolgen hebben voor de rechtszekerheid van scholen en de vrijheid om hun onderwijs in te richten.

Meer uit Politiek

NRC: contact tussen FVD en entourage Poetin

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.

8 uur geleden
VluchtelingenWerk blij met uitspraak over asielverzoeken Jemen

DEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.

1 dag geleden
RvS: onderbouw waarom niet alle Jemenieten asiel krijgen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.

1 dag geleden
Meer partijen willen verkiezingsprogramma laten doorrekenen

DEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.

2 dagen geleden
Veldkamp tevreden over militaire steun VS voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

2 dagen geleden
Veldkamp wil dat afspraken Israël blijven staan, geen maatregelen

BRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.

2 dagen geleden
RvS komt eind zomer met advies strafbaarstelling illegaliteit

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.

4 dagen geleden