
Raad van State negatief over strafbaar stellen 'homogenezing'
DEN HAAG (ANP) - De wens van een meerderheid van de Tweede Kamer om bijvoorbeeld 'homogenezing' strafbaar te maken, stuit op een negatieve reactie van de Raad van State. Het belangrijkste adviesorgaan voor nieuwe wetgeving heeft begrip voor de wens dat strafbaarstelling een signaal kan afgeven naar de samenleving dat dit soort therapieën onwenselijk is. Maar toch is dat op zichzelf niet voldoende om hiervoor het wetboek aan te passen, stelt de Raad. Ook de handhaving is niet goed te regelen.
Zogenoemde conversiehandelingen zijn bedoeld om de seksuele gerichtheid of genderidentiteit van iemand te veranderen of die te onderdrukken. D66 en VVD dienden vorig jaar samen met PvdA, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren een initiatiefwet in om deze omstreden therapieën in het Wetboek van Strafrecht op te nemen.
Het gaat de partijen, die nu een meerderheid in beide Kamers hebben, er vooral om jongeren en volwassenen in een kwetsbare positie te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van dit soort behandelingen. Die zouden soms nog worden gegeven door kerkelijke instellingen. Het kan gaan om gebedssessies. Ook kunnen betrokkenen bij dit soort therapieën psychisch onder druk worden gezet, of ziekmakende medicijnen of elektrische schokken toegediend krijgen als zij reageren op homo-erotische afbeeldingen. De Kamerleden willen juist dat acceptatie wordt bevorderd van bijvoorbeeld homoseksualiteit.
Grondrechten
Een totaalverbod op het aanbieden van conversiehandelingen, wat de partijen ook willen, is bovendien in strijd met de grondrechten van betrokkenen, aldus de Raad. De adviseurs stellen dat de partijen dat onderdeel beter kunnen schrappen in hun voorstel. Ook moeten ze duidelijker maken wat de meerwaarde precies is van de beoogde strafbaarstelling. Als ze dat niet kunnen, kunnen de initiatiefnemers volgens de raad hun wetsvoorstel beter laten zitten. Als ze er toch mee door willen gaan, dan zouden ze het voorstel moeten aanpassen en meer uitleg moeten geven, adviseert de raad.
Al in 2019 wilde een Kamermeerderheid een verbod op deze therapieën, maar het toenmalige kabinet wilde eerst onderzoek laten doen. Daaruit kwam naar voren dat een verbod op homogenezing vooral een symbolische waarde heeft, moeilijk in een wetstekst is te vatten en dat handhaving moeilijk is. Beter zou het zijn om te zorgen voor een cultuurverandering.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft een brief van Europese landen met kritiek op het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) niet ondertekend. De brief is donderdag ondertekend door Denemarken, Italië, Oostenrijk, België, Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen en Polen. Asielminister Marjolein Faber wilde ook dat Nederland de brief zou steunen, maar zij heeft haar zin niet gekregen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bij een schietincident in het centrum van Amsterdam is donderdagavond een man zwaargewond geraakt, meldt de politie. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Een andere man raakte ook gewond.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NAVO-leiders bereiken op de top in Den Haag mogelijk geen overeenstemming over het tempo waarin ze naar een veel hoger defensiebudget moeten, denkt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij verwacht dat de NAVO-landen wel een einddatum afspreken, maar niet vastleggen hoe ze daar jaar op jaar naartoe werken. Landen zouden investeringen daardoor kunnen uitstellen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn komst naar de NAVO-top volgende maand in Den Haag bevestigd in een telefoongesprek met premier Dick Schoof. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het was ingewikkeld om met de ministeriële commissie tot een stikstofplan te komen waar politiek gezien overeenstemming over was. Dat heeft premier Dick Schoof donderdag gezegd in een debat met de Tweede Kamer.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft een telefoongesprek gevoerd met de Amerikaanse president Donald Trump. De twee hebben vooruitgeblikt op de NAVO-top in Den Haag volgende maand, meldt Schoof op X. "Waarbij ik heb benadrukt dat het een grote eer is voor Nederland om hem en alle andere NAVO-bondgenoten te mogen verwelkomen."
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ontbreekt aan wederzijds begrip tussen de Kustwacht en de veiligheidsregio's. Dat schrijft het kabinet in een reactie op de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de blus- en reddingsoperatie van het autoschip Fremantle Highway in 2023. Volgens de OVV verliep die operatie vooral moeizaam vanwege gebrekkige communicatie.
7 uur geleden