
Raad van State moet oordelen over emissiearme stal en koe in wei
DEN HAAG (ANP) - De rechters van de Raad van State krijgen dinsdag een aantal fundamentele kwesties over de stikstofuitstoot van veehouderijen voor hun kiezen. De zaak draait om natuurvergunningen voor acht melkveehouderijen in de provincie Utrecht. Grote vraag is of ze die wel of niet mochten krijgen. De provincie gaf de veehouders toestemming om meer koeien te houden, omdat ze zogeheten emissiearme stallen hadden gebouwd.
Op papier is de uitstoot van ammoniak daarmee lager, maar over de moderne stalsystemen bestaan twijfels. De rechtbank Midden-Nederland oordeelde vorig jaar dat niet overtuigend is aangetoond dat de emissiearme stallen wel écht de uitstoot verminderen zoals de bedoeling is. Als de hoogste bestuursrechter die uitspraak in stand houdt, hebben niet alleen de acht betrokken melkveehouders een probleem. In dat geval komen natuurvergunningen voor boeren in het hele land die dankzij een moderner stalsysteem mochten uitbreiden op losse schroeven te staan.
Een andere kwestie waar de rechters zich over buigen is de vraag of veehouders een vergunning nodig hebben om koeien in de wei te laten staan. Melkveehouders hebben nu alleen een stikstofvergunning nodig voor koeien die op stal staan. Zodra een koe buiten loopt, valt ze buiten de stikstoftelling. Ook het bemesten van het land wordt niet meegenomen in de telling.
Koeien in de wei
Ook Mobilisation for the Environment (MOB), dat massaal vergunningen bestrijdt, vindt dat koeien in de wei thuishoren. Volgens diverse onderzoeken is de stikstofuitstoot dan lager dan wanneer de dieren in een stal staan. Ammoniak, de stikstofverbinding waar het hier om draait, ontstaat namelijk sneller wanneer mest en urine met elkaar vermengd raken en dat gebeurt buiten minder snel dan binnen. Toch moet hier wel eerst onderzoek per bedrijf naar worden gedaan, oordeelde de rechtbank. Anders heeft de boer een vergunning nodig om koeien in de wei te laten.
In alle acht de zaken was de provincie, die de vergunningen had afgegeven, in beroep gegaan. Ook de eisers, MOB en de Vereniging Leefmilieu, hadden op diverse onderdelen beroep aangetekend. De Raad van State gaat na de zitting van dinsdag alle informatie bestuderen en doet pas later uitspraak.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn 21.000 klachten binnengekomen over de centraal schriftelijke eindexamens die vrijdag zijn begonnen. Dat is minder dan de ruim 35.000 die het LAKS vorig jaar ontving op de eerste examendag.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De snelweg A12 tussen Veenendaal en Utrecht is sinds vrijdagavond dicht voor al het verkeer in de richting van Utrecht door werkzaamheden. Over een lengte van dertig kilometer krijgt de weg stiller asfalt, nieuwe verlichting, verbeterde vangrails en ook worden borden onderhouden. De werkzaamheden duren tot 19 mei 05.00 uur.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vrijdagavond om 22.00 uur begint een reeks van werkzaamheden op de wegen rond Amsterdam. Ook zijn er evenementen in en rondom de hoofdstad en werkzaamheden op het spoor. Rijkswaterstaat waarschuwt dat het verkeer er tot en met oktober flinke hinder van zal ondervinden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bij de gemeente Den Haag zijn tot nu toe zes demonstraties aangemeld rondom de NAVO-top. Tijdens de top eind juni komen duizenden mensen naar de stad, onder wie 45 regeringsleiders en staatshoofden.
2 uur geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland heeft in de rechtbank beloofd de wolf die vorige maand een hardloopster in Het Nationale Park De Hoge Veluwe beet voorlopig niet te doden. De rechter wil meer informatie hebben over de betreffende wolf voordat zij eind volgende week uitspraak doet. De vergunning voor het afschieten van de 'probleemwolf' gaat zaterdag al in, maar de provincie heeft toegezegd daar nog geen gebruik van te maken.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep die zichzelf Volkeren voor Vrede noemt, wil rond de komende NAVO-top twee demonstraties houden in gaststad Den Haag. Als locatie voor de zogenoemde vredesmanifestaties hebben de initiatiefnemers het Tournooiveld of de Lange Vijverberg op het oog, niet ver van het Binnenhof. Het is nog niet bekend of de gemeente Den Haag akkoord is met die plek.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland, Modi Ephraim, zegt verontrust en teleurgesteld te zijn dat Nederland de Israëlische samenwerking met de Europese Unie wil laten onderzoeken. De topdiplomaat waarschuwt voor een historische fout nu de Nederlandse regering aan de EU heeft gevraagd de associatie-overeenkomst met Israël nader te bekijken, laat hij op X weten.
4 uur geleden