
Raad van State: minister Faber moet zich aan beslistermijn houden
DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber moet zich aan de wettelijke beslistermijn voor nareisaanvragen houden, oordeelt de Raad van State woensdag. De hoogste bestuursrechter erkent dat de PVV-minister haar best doet om efficiënter te beslissen in deze asielzaken. Dit is echter geen excuus om de beslistermijn te verlengen of om een lagere dwangsom op te leggen als de minister de termijn heeft overschreden.
Het aantal nareisaanvragen is de laatste jaren gestaag toegenomen. Het gaat om aanvragen van gezinsleden van een vluchteling met een asielvergunning om naar Nederland te komen. De afgelopen jaren beslist de asielminister steeds vaker niet op tijd. In 2021 viel in 71 procent van de gevallen een beslissing binnen de wettelijke termijn. In 2024 was dit in nog maar 7 procent van de gevallen.
Minister Faber heeft maatregelen getroffen en zegt niet meer te kunnen doen dan dat. De Raad van State wijst erop dat de lange wachttijden een negatief effect hebben op de gezinnen. De aanpak van de minister mag niet ten koste gaan van de aanvrager, oordeelt de hoogste bestuursrechter.
First in, first out
Om de lange wachtlijsten tegen te gaan, zijn meer mensen ingezet om de nareisaanvragen te beoordelen. Meer is niet mogelijk, zei Faber, onder meer door krapte op de arbeidsmarkt en doordat ervaren mensen de nieuwe krachten moeten opleiden. Ook besloot ze dat de aanvragen behandeld moesten worden volgens het 'first in, first out'-principe. Daarbij worden mensen die eerder hun aanvraag hebben ingediend ook eerder geholpen.
De aanpak moet de procedure eerlijker, voorspelbaarder en overzichtelijker maken, zei Faber. Met het afhandelen van oude aanvragen, blijven nieuwere aanvragen echter langer liggen. De minister vond dat de rechter daar rekening mee moest houden, maar daar gaat de RvS niet in mee.
Overschrijding
In deze zaak ging het om een Turkse vrouw die in november 2023 een aanvraag indiende om met haar drie kinderen bij haar man met een asielvergunning te kunnen wonen in Nederland. De beslistermijn werd overschreden. De rechtbank oordeelde dat de minister 250 euro moest betalen voor elke dag overschrijding, met een maximum van 37.000 euro. Faber ging hiertegen in beroep.
De uitspraak geldt ook voor andere nareisaanvragen, omdat het ging over de aanpak die breed wordt toegepast. Het is niet duidelijk hoeveel soortgelijke zaken nog bij de rechtbanken liggen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het oorspronkelijke budget van 475 miljoen euro voor de verbouwing van het historische Binnenhof was "onrealistisch laag" in 2015. Dat oordeelt de Rekenkamer in de verantwoordingsstukken. De renovatie wordt naar verwachting nu vier keer duurder, ruim 2 miljard euro.
5 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu zeggen op korte termijn veel nieuwe zaken te beginnen over de stikstofuitstoot van "megastallen, piekbelasters en PAS-melders". Ze hadden landbouwminister Femke Wiersma (BBB) voorgesteld om in gesprek te gaan over "realistische oplossingen", maar kregen geen reactie. Daarom zien ze "geen andere keuze" dan nog meer juridische procedures voeren. Daarvan hebben ze er al veel gewonnen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is voor de Tweede Kamer vaak moeilijk te volgen wat maatregelen die ministers nemen precies bijdragen aan het halen van kabinetsdoelen. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in zijn jaarlijkse verantwoordingsonderzoek. De controleur van de rijksoverheid spreekt van "een zoekplaatje", en tekent daarbij ook aan dat de doelstellingen van het kabinet-Schoof vaak niet duidelijk omschreven zijn.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Algemene Rekenkamer ziet bij veel ministeries onvolkomenheden in de bedrijfsvoering, "waarvan sommige zeer ernstig". Dat heeft president Pieter Duisenberg gezegd bij de aanbieding van het jaarlijkse verantwoordingsonderzoek in de Tweede Kamer.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil dat Nederland 3,5 procent van het bruto binnenlands product aan defensie uitgeeft. Dat bevestigt Kamerlid Olger van Dijk na berichtgeving door SBS-programma Nieuws van de Dag. Naar nog eens 1,5 procent voor ondersteunende uitgaven aan bijvoorbeeld infrastructuur wil Van Dijk "goed kijken".
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Binnen de oppositie is verzet tegen het besluit om het ambtsbericht over Syrië niet openbaar te maken. Dat rapport over de veiligheidssituatie wordt eind mei verwacht en is belangrijk, omdat op basis hiervan asielminister Marjolein Faber (PVV) besluit of het land veilig genoeg is om gevluchte Syriërs terug te sturen. Na de val van het regime van president Bashar al-Assad eind vorig jaar zijn de omstandigheden in het land verbeterd. In het land woedde jarenlang een burgeroorlog.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het wetsvoorstel dat de minister de bevoegdheid geeft om organisaties als criminele motorclubs te verbieden, is niet verzekerd van steun in de Eerste Kamer. PvdA was een van de initiatiefnemers van het voorstel, maar heeft zich in de gezamenlijke fractie met GroenLinks tegen het plan gekeerd. De grootste senaatsfractie BBB uitte tijdens het debat over het plan grote twijfels over nut en noodzaak.
23 uur geleden