Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad van State kritisch op complexe spreidingswet asielzoekers

Raad van State kritisch op complexe spreidingswet asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - Het wetsvoorstel voor de spreiding van asielzoekers is "onnodige complex" en roept "indringende vragen op over de uitvoerbaarheid". Dat staat in een spoedadvies van de Raad van State. Het zou beter zijn om nog eens naar de wet te kijken en met een eenvoudiger stelsel te komen, zo is daarin te lezen. Het is een nieuwe tegenvaller voor het kabinet dat onder grote druk tot dit politiek gevoelige voorstel kwam, en bovendien haast heeft om de asielopvang beter te regelen.

Het idee van de nieuwe spreidingswet van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is om gemeenten en provincies meer verantwoordelijkheden te geven in de asielopvang. Tot nu toe is het zo dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) op zoek moet naar een gemeente die wil meewerken aan een opvanglocatie. Straks worden ze zelf verantwoordelijk om plek te regelen voor een bepaald aantal mensen.

Op zich vindt de Raad van State het een goed idee dat er een nieuwe wet gemaakt wordt, maar toch zou het beter zijn om het voorstel niet zo in te dienen. Deze manier van werken is namelijk niet tijdelijk maar "structureel van karakter en beoogt een duurzaam toekomstperspectief voor asielopvang te bewerkstelligen". Dan moet de wet zorgvuldiger in elkaar gezet worden, zo is in het advies te lezen.

Onduidelijk

Volgens de Raad van State is nog te onduidelijk wie waarvoor verantwoordelijk wordt. Gemeenten kunnen namelijk zelf opvangplekken aanbieden in ruil voor een geldbonus, maar als er vervolgens te weinig plekken gevonden blijken, moeten ze ook weer om tafel om extra plaatsen te regelen. Volgens de Raad van State zijn meer aspecten van deze wet onvoldoende uitgewerkt, bijvoorbeeld rond de verantwoordelijkheden die de verschillende overheden en organisaties straks krijgen.

Naast onduidelijkheid, leidt dit ook tot onderlinge strijd in plaats van de solidariteit waar het kabinet op hoopt, waarschuwen de belangrijke adviseurs. En ook over het geld zijn nog te veel vragen. De Raad van State doet ook meteen een voorstel voor een systeem dat wel zou kunnen werken. Er zijn al vergelijkbare regels voor de huisvesting van mensen die na een asielaanvraag in Nederland mogen blijven. Dat is eenvoudiger geregeld. Bovendien sluiten de twee aspecten van asielopvang dan beter aan.

Of Van der Burg de wet gaat omgooien is nog de vraag. Zijn woordvoerder zegt dat het ministerie blij is dat er snel een "gedegen advies" is gekomen. "Onze inzet is om het wetsvoorstel zo spoedig mogelijk naar de Kamer te sturen. De inhoud en hoe, wat, wanneer lopen wij verder niet op vooruit."

Meer uit Binnenland

ACP vindt communicatie rond NAVO-top gebrekkig

BAARN (ANP) - Politiemedewerkers weten nog niet precies waar ze aan toe zijn als ze werken tijdens de NAVO-top in juni. Dat meldt politiebond ACP. Roosters en vakanties worden intussen aangepast. Begrijpelijk, zegt bestuurslid Patrick Fluyt. Maar er blijven veel praktische vragen openstaan. Fluyt hoopt dat er nog meer instructies komen.

37 minuten geleden
EBU gaat stemmenwerving bij songfestival onderzoeken

GENEVE (ANP) - De European Broadcasting Union (EBU) gaat het werven van stemmen door landen tijdens het Eurovisie Songfestival tegen het licht houden. Dat schrijft songfestivaldirecteur Martin Green vrijdag in een open brief op de website van de organisatie. Hij reageert hiermee op de hoge score van Israël, dat in diverse landen van de vakjury geen punten kreeg, maar van het publiek wel twaalf punten kreeg. Israël voerde heel actief online campagne om stemmen te werven.

37 minuten geleden
Servers offline gehaald in internationale actie tegen cybercrime

DRIEBERGEN (ANP) - Internationale opsporingsdiensten hebben deze week wereldwijd meer dan driehonderd servers offline gehaald, waardoor cybercriminelen niet meer bij hun systemen kunnen. Daarvan stonden zestig servers in datacentra in Nederland. Met de al langlopende Operation Endgame pakken internationale politiediensten nu verder door in de bestrijding van ransomware, meldt de politie.

4 uur geleden
Jeugdeducatiefonds: geen gelijke kansen voor scholieren

UTRECHT (ANP) - Honderdduizenden kinderen in Nederland hebben moeite op school omdat ze in armoede opgroeien. Dat constateert het Jeugdeducatiefonds in een rapport dat vrijdag is verschenen. Nederland krijgt volgens het fonds een "dikke onvoldoende" voor gelijke ontwikkelingskansen van kinderen.

7 uur geleden
Aantal kinderontvoeringen in 2024 gedaald naar 200 kinderen

HILVERSUM (ANP) - Het aantal kinderontvoeringen vanuit of naar Nederland is vorig jaar verder gedaald, met 23 procent. In 2024 werden tweehonderd kinderen slachtoffer van internationale kinderontvoering, in 2023 betrof het 260 kinderen en in 2022 waren het er 292. Dat meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering vrijdag in zijn jaarverslag. Het is voor het tweede jaar op rij dat het aantal kinderontvoeringen daalt.

7 uur geleden
Collaboratie-verwijt in column NRC gaat Van der Plas 'te ver'

AMSTERDAM (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas vindt het "te ver" gaan dat haar partij in een column in NRC met collaborateurs wordt vergeleken. In een opiniestuk in dezelfde krant stelt ze vrijdag dat ze kritiek kan verdragen, maar dat "de grens van kritiek is bereikt". Ze noemt het "verbijsterend dat zo'n woord achteloos in de krant wordt geslingerd".

7 uur geleden
Ook Delft stemt voor verbod op fossiele reclame

DELFT (ANP) - Ook Delft gaat fossiele reclame verbieden in de openbare ruimte. Het gaat dan om reclame voor bijvoorbeeld gascontracten, cruisereizen of vliegtickets. De gemeenteraad stemde donderdag in met een motie die het bestuur oproept voor het einde van het jaar met een plan voor een verbod te komen.

8 uur geleden