Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad van State: klokkenluiderswet nog steeds te onduidelijk

Raad van State: klokkenluiderswet nog steeds te onduidelijk

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State vindt dat de nieuwe wetgeving die klokkenluiders beter moet beschermen, duidelijker kan. Het is de bedoeling dat de wet werknemers beschermt die melding maken van zaken die mis gaan op hun werk. Volgens de Raad van State is niet goed genoeg uitgelegd welke misstanden precies gemeld kunnen worden. Experts uitten eerder deze maand vergelijkbare kritiek in de Tweede Kamer.

De Raad van State heeft vorig jaar maart ook al advies uitgebracht over de nieuwe wet. Daarna is een aantal veranderingen doorgevoerd en is het advies naar de Tweede Kamer gestuurd. Het parlement vroeg de adviseurs er vervolgens nog eens naar te kijken. De Raad van State zegt dat het wetsvoorstel op sommige punten verbeterd is, maar dat het op andere punten nog altijd beter uitgewerkt moet worden.

Klokkenluiders kunnen zich melden als een bedrijf of de overheid Europese wetgeving overtreedt, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid of privacy. Daarnaast kunnen ze melding maken van andere misstanden. Deels kan het daarbij gaan om vergelijkbare zorgen over bijvoorbeeld de volksgezondheid, maar er vallen ook andere zaken onder, zoals het functioneren van het bedrijf zelf. Toch vindt de Raad van State niet dat duidelijk goed is uitgewerkt wat nu een misstand is en wat niet.

Bescherming tegen represailles

De Raad van State heeft meer kritiek op het nieuwe wetsvoorstel. Zo moet het Huis voor Klokkenluiders, een zelfstandig bestuursorgaan dat klokkenluiders adviseert, ook meer doen aan kennisbevordering. De hoop is dat misstanden zo voorkomen worden. Die taak moet volgens het advies beter uitgewerkt worden in de wet en mag niet ten koste gaan van de rest van het werk, namelijk de onderzoeken die het Huis doet en de adviezen die het uitbrengt. Verder moet duidelijker uitgewerkt worden tegen welke represailles werknemers beschermd worden als ze een melding doen.

De kritiek dat de wet op punten niet goed genoeg is, werd anderhalve week geleden ook geuit door deskundigen die deelnamen aan een gesprek in de Tweede Kamer. Het Huis voor Klokkenluiders waarschuwde daarin ook dat er te weinig geregeld is op het gebied voor sancties als bedrijven klokkenluiders toch benadelen. De wet zou "tandeloos" zijn. Anderen, onder wie wetenschappers en vakbond FNV, waren het daarmee eens.

Meer uit Politiek

Brabantse partij overweegt deelname aan Tweede Kamerverkiezingen

RIJEN (ANP) - Na de Fryske Nasjonale Partij (FNP) overweegt ook Lokaal Brabant mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. De leden van de Brabantse partij nemen hierover op 2 augustus op een congres in Chaam een besluit. "De wens leeft al langer", zegt partijvoorzitter John van Gorp. "En dit is misschien wel het moment. De vraag vanuit de achterban klinkt steeds luider, omdat de lokale vertegenwoordiging in de Kamer gering is."

15 uur geleden
FNP-lijsttrekkerskandidaat Soepboer verlaat per direct Kamer

NIJEWIER (ANP) - De kandidaat-lijsttrekker voor de Fryske Nasjonale Partij (FNP) Aant Jelle Soepboer verlaat per direct de Tweede Kamer. Soepboer nam daar nog een zetel in voor NSC en kondigde eerder aan dat hij in september zou vertrekken. In een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma schrijft hij dat die "gekozen route niet werkt" door de media-aandacht voor zijn mogelijke lijsttrekkerschap.

15 uur geleden
Timmermans: tijd dat ook Nederland Palestina als staat erkent

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans vindt dat Nederland in navolging van Frankrijk Palestina als staat zou moeten erkennen. "Macron heeft gelijk. De erkenning van Palestina is een noodzakelijke stap naar vrede", schrijft de GroenLinks-PvdA-leider op X.

16 uur geleden
Kamer wil niet terugkomen van reces voor debat over Gaza

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.

2 dagen geleden
GL-PvdA en D66 willen Kamer terug van reces voor debat over Gaza

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.

2 dagen geleden
Veldkamp deelt zorgen om inperking anticorruptiediensten Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Met de inperking van de onafhankelijkheid van twee belangrijke Oekraïense anticorruptiediensten, raakt toetreding van het land tot de Europese Unie verder uit zicht. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) in een bericht op X.

2 dagen geleden
Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt (73) overleden

DEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.

3 dagen geleden