
Raad: selectievere arbeidsmigratie kan helpen tegen arbeidstekort
DEN HAAG (ANP) - Arbeidsmigratie is niet per definitie een goede oplossing voor het tekort aan personeel, zegt de Adviesraad Migratie in een rapport. Maar selectievere arbeidsmigratie, "gericht op specifieke kennis en vaardigheden" kan wel een oplossing bieden voor tekorten in belangrijke sectoren. Daarbij zou het "verstandig zijn" dat de overheid nadenkt over een stevigere regierol, zegt voorzitter Monique Kremer.
Het huidige arbeidsmigratiebeleid is "heel erg gebaseerd op de wensen van werkgevers", zegt Kremer. Het zou goed zijn als de overheid meer controle uitoefent. Zij erkent wel dat dat niet altijd kan. Om het vrije verkeer van personen in de Europese Unie (EU) kan je bijvoorbeeld niet zomaar heen. Dat is bovendien een "belangrijke Europese verworvenheid". Maar de overheid heeft ook op andere beleidsterreinen manieren om arbeidsmigratie "in goede banen te leiden". Bijvoorbeeld door het arbeidsmarktbeleid aan te passen.
Onderzoeker Paul de Beer werkt sinds begin dit jaar tijdelijk voor de raad als 'toegevoegd expert'. Hij voegt toe dat het voor werkgevers makkelijk is arbeidsmigranten in te schakelen voor werk waarvan Nederlanders vinden dat ze daarvoor niet genoeg beloond worden. De snelle toegang tot arbeidsmigranten uit bijvoorbeeld Oost-Europa "neemt de prikkel weg om arbeidsomstandigheden te verbeteren" en de lonen te verhogen.
Naast de rol die arbeidsmigratie kan spelen bij het oplossen van personeelstekorten in belangrijke sectoren, keek de Adviesraad Migratie naar de effecten ervan op de gevolgen van vergrijzing. Steeds meer mensen gaan met pensioen, terwijl er relatief minder mensen werken. Om de verhouding tussen het aantal gepensioneerden en het aantal werkenden (de 'grijze druk') door middel van arbeidsmigratie op het huidige niveau te houden, zouden er jaarlijks zeker 150.000 arbeidsmigranten extra bij moeten komen in Nederland. In totaal telt dat op tot 3 miljoen mensen in 2040.
"De voorziene verhoging van de AOW-leeftijd naar 69 jaar rond 2050 zou een vergelijkbaar effect hebben op de grijze druk als de jaarlijkse komst van 50.000 extra arbeidsmigranten", aldus de Adviesraad. Maar beide maatregelen zijn nodig als het kabinet de kosten beperkt wil houden. De toename van de grijze druk is volgens De Beer zo groot "dat je dat bijna niet met één van die instrumenten kan oplossen".
De verkenning van de raad bevat geen aanbevelingen over wat de politiek móét doen, maar kan wel een basis bieden voor beleid, mogelijk in de aanstaande kabinetsformatie. Tijdens de campagne was arbeidsmigratie als onderdeel van het brede debat over migratie een belangrijk verkiezingsthema.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.
1 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.
7 uur geledenOSLO (ANP) - Het compromisvoorstel van NAVO-topman Mark Rutte voor een hoger defensiebudget van de NAVO-landen zou weleens kansrijk kunnen zijn, denkt premier Dick Schoof. Hij rekent er voorzichtig op dat de Verenigde Staten, die volgens velen een onhaalbaar hoge eis stelden, met Ruttes plan zouden kunnen leven. Maar Schoofs eigen kabinet is nog niet zover, tekent hij aan.
8 uur geledenWARSCHAU (ANP) - EU-ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie Caspar Veldkamp, vinden dat de druk op Rusland moet worden opgevoerd om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. "We zien dat Rusland nog geen serieuze plannen heeft tot vrede", zei Veldkamp tegen het ANP, na afloop van een bijeenkomst met de ministers in Warschau. "Ze blijven letterlijk en figuurlijk ook burgerdoelen beschieten."
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag en de politie hadden geen signalen vooraf dat er vorige week rellen konden uitbreken in Den Haag. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen donderdag gezegd. De gemeenteraad vroeg hem om opheldering over de aanpak van de ongeregeldheden.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In verschillende regio's wordt positief gereageerd op de uitkomst van de stemming in het Europees Parlement waardoor de wolf minder strikt wordt beschermd. "Goed nieuws!", aldus BBB Noord-Holland op X. De provincie Utrecht noemt het een belangrijke eerste stap, maar ziet het niet als oplossing voor de wolf die afgelopen zomer voor problemen zorgde op de Utrechtse Heuvelrug. Drenthe en Gelderland zijn blij met het besluit.
11 uur geleden