Raad positief over nieuwe griepvaccins: minder ziekenhuisopnames
DEN HAAG (ANP) - De Gezondheidsraad ziet het inzetten van drie vernieuwde griepvaccins wel zitten, mits de kosten daarvan opwegen tegen de gezondheidswinst. Van twee van de nieuwe vaccins is duidelijk dat ze ouderen 10 tot 30 procent meer bescherming bieden tegen een ziekenhuisopname door het griepvirus dan de vaccins die nu worden gebruikt. De derde variant werkt mogelijk ook beter, maar "niet zo veel beter dat er een duidelijke voorkeur kan worden uitgesproken", stelt de raad in een advies.
Experts van het adviesorgaan hebben van vier vernieuwde vaccins bekeken of het wenselijk is om ze te gaan gebruiken voor de jaarlijkse vaccinatierondes. Van een daarvan, op basis van celkweken, konden ze niet goed bepalen of het beter werkt dan de huidige vaccins. "Er zijn te weinig goede studies om daar een uitspraak over te doen en de uitkomsten van de studies zijn niet consistent."
De andere vernieuwde vaccins hebben bijvoorbeeld een hogere dosis antigeen, of er is een hulpstof aan toegevoegd voor een beter effect. Vooral voor mensen uit risicogroepen vanaf vijftig jaar ziet de Gezondheidsraad meerwaarde van de vernieuwde types.
Iedereen vanaf zestig jaar komt in Nederland in aanmerking voor de griepprik. Ook mensen die een hoger risico lopen op complicaties bij griep kunnen de prik krijgen. Daardoor lopen ze minder kans om bijvoorbeeld met een longontsteking in het ziekenhuis te belanden.
Fabrikanten werken intussen aan meer nieuwe vaccins. Zo zijn mRNA-vaccins in ontwikkeling die zowel tegen griep als tegen het coronavirus beschermen.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Sinds 1 december zijn zeker 3600 kalveren naar Nederland gekomen uit Brandenburg, de Duitse deelstaat waar recent mond-en-klauwzeer (MKZ) is aangetroffen bij waterbuffels. Dat meldt landbouwminister Femke Wiersma aan de Kamer. De bewindsvrouw kondigt uit voorzorg onder meer een afvoerverbod voor vleeskalveren af, met een uitzondering voor de slacht.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Alle Nederlandse ziekenhuizen scharen zich achter de oproep van gemeentes tot een vuurwerkverbod, schrijft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) op haar site. "De vuurwerktraditie kent een belangrijke schaduwkant die volledig vermijdbaar is en blijvende impact heeft op de slachtoffers, vaak omstanders. Het kost mensenlevens en onnodig zorggeld", aldus de hospitaalclub.
2 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Veel meer mensen dan anders werden vorig jaar getroffen door het norovirus, dat een stevige darminfectie veroorzaakt. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na een bericht in het AD. Exacte cijfers heeft de organisatie niet. Er is ook geen meldplicht voor deze besmettingen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Meer dan 4,5 miljoen mensen in Nederland hebben vorig jaar last gehad van de tekorten aan medicijnen. En de problemen worden voorlopig niet minder, waarschuwt de brancheorganisatie van apotheken, de KNMP. "We merken aan niets dat het minder erg wordt. Voor ons niet. Voor de patiënt niet. Voor de maatschappij niet", zegt voorzitter Aris Prins.
3 dagen geledenZEIST (ANP) - Eind vorig jaar zijn 1, 2 miljoen mensen overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat is 6,7 procent van alle verzekerden. Het zijn voorlopige cijfers van kenniscentrum Vektis.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De leeftijdsgrens voor tabaksproducten en vapes moet omhoog naar 21 jaar. Dat vinden verslavingspsychologen van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Die stap is noodzakelijk nu steeds meer jongeren en jongvolwassenen roken of naar een e-sigaret grijpen.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Om de zorgen over het ophopen van declaraties voor geestelijke gezondheidszorg weg te nemen, komen er met spoed nieuwe regels. Verantwoordelijk staatssecretaris Vincent Karremans hoopt in april met "een verduidelijkende regeling" te komen. Zorgverleners zouden daarop kunnen wachten en hun declaraties zolang kunnen bewaren.
4 dagen geleden