Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad: excuses voor rol rechters in toeslagenzaken op zijn plaats

Raad: excuses voor rol rechters in toeslagenzaken op zijn plaats

DEN HAAG (ANP) - Voor de rol van rechters in de toeslagenaffaire zijn excuses op zijn plaats, vindt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak. Hij zei vrijdag dat rechters zich in veel zaken lang lieten leiden door de strenge houding van de Raad van State, wat nadelig was voor gedupeerden in de affaire. "Maar als dat de consequentie had dat mensen in de kou kwamen te staan, dan is het antwoord op de vraag of excuses op zijn plaats zijn: ja."

Naves maakte de verontschuldiging richting slachtoffers in een toelichting op een onderzoek naar de rol van rechters in de kwestie. Volgens hem hadden rechters in sommige gevallen activistischer moeten zijn en "meer uit het systeem moeten stappen". Die "eigenwijsheid" zag je volgens hem hier en daar terug, maar te weinig.

De meeste rechters voegden zich naar de strenge interpretatie van de toeslagenregels, jarenlang bepleit door de Raad van State. Die kwam neer op een 'alles-of-nietsuitleg', waardoor burgers bij kleine gemaakte foutjes al gauw geconfronteerd werden met een volledige terugvordering van de toeslag. Die houding veranderde in een laat stadium van de affaire, toen er meer ruimte kwam voor maatwerk. "Maar toen was het kwaad al geschied", aldus Naves.

Onterecht als fraudeur bestempeld

De toeslagenaffaire draait erom dat een groot aantal mensen ten onrechte hun kinderopvangtoeslag verloren en daardoor duizenden euro's misliepen of moesten terugbetalen nadat ze onterecht, onder meer op basis van discriminatie, als fraudeurs werden bestempeld.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de rechters zelf, onder leiding van Jan van Catsburg, rechter van de rechtbank Midden-Nederland. De commissie bekeek uitspraken in zaken tussen 2010 en 2019 en sprak met bestuursrechters in alle rechtbanken van Nederland.

Rechtsbescherming

De zelfreflectie door de beroepsgroep volgde op een conclusie van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag. Die constateerde vorig jaar dat de bestuursrechtspraak "jarenlang een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het in stand houden van de niet dwingend uit de wet volgende, spijkerharde uitvoering van de regelgeving van de kinderopvangtoeslag".

In het rapport van Van Catsburg wordt gesteld dat in zaken waar voor burgers grote belangen op het spel staan rechters "meer gewicht moeten toekennen aan de rechtsbescherming van het individu dan aan het waarborgen van de rechtseenheid en rechtszekerheid".

Meer uit Binnenland

Opnieuw explosie in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In de Meezenbroekstraat in Rotterdam-Beverwaard heeft zaterdagavond een explosie plaatsgevonden. Daarbij zijn geen gewonden gemeld.

2 uur geleden
Stel zocht vanuit Nederland mee naar Colombiaanse kinderen

DEN HAAG (ANP) - Bij de zoektocht naar de vier jonge kinderen die levend zijn teruggevonden in het Amazonewoud kregen de Colombiaanse autoriteiten hulp vanuit Nederland. Humberto Hinestrosa en zijn vrouw Anne van den Ouwelant waren de afgelopen veertig dagen nauw betrokken bij het onderzoek, nadat het vliegtuig waarin de kinderen zaten crashte. "Ik was sprakeloos. Ik kon het niet geloven. Op dit nieuws wachtte ik al een maand", zegt Hinestrosa in een reactie.

5 uur geleden
Man in Almelo belandt onder omgevallen muur en sterft

ALMELO (ANP) - Een man in Almelo is zaterdag in de tuin van een woning in de Rengelinkstraat onder een omgevallen muur terechtgekomen en overleden. Volgens de politie lijkt er sprake van een noodlottig ongeval, maar er is een onderzoek ingesteld om andere oorzaken uit te sluiten.

5 uur geleden
Roemeen (38) in Tiel aangehouden voor moord op stiefdochter

TIEL (ANP) - Een 38-jarige man uit Roemenië is zaterdagmiddag in Tiel (Gelderland) aangehouden. Hij wordt verdacht van moord op zijn 12-jarige stiefdochter.

8 uur geleden
Brand in Ter Aar werd snel groot door twee brandhaarden

TER AAR (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak in het Zuid-Hollandse Ter Aar werd zo groot omdat er al snel sprake was van twee verschillende brandhaarden, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De brand ontstond bij TN Plastics, een producent van kunststofproducten, maar al snel woedde er ook een andere brand in een nabijgelegen bedrijfspand.

8 uur geleden
Reddingsbrigade heeft drukke dag met kleine en grotere incidenten

DEN HAAG (ANP) - De Reddingsbrigade Nederland heeft zaterdag "zoals verwacht" een drukke dag. Door het warme weer zoeken veel mensen verkoeling bij stranden of recreatieplassen.

8 uur geleden
Ook zaterdag meer pechmeldingen bij ANWB door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Door het zomerse weer zijn zaterdag meer mensen met pech stil komen te staan langs de weg. De ANWB heeft zo'n 10 procent meer meldingen binnengekregen dan gebruikelijk op een zaterdag, laat een woordvoerster van de ANWB weten. "We zitten daarmee op prognose." Vrijdag lag het aantal meldingen 11 procent hoger dan normaal.

9 uur geleden