Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Raad bespreekt uitbreiding arbeidsmigrantenhuisvesting in Rilland

Raad bespreekt uitbreiding arbeidsmigrantenhuisvesting in Rilland

RILLAND - De gemeenteraad van Reimerswaal bespreekt op dinsdag 18 juni het plan om de huisvesting van arbeidsmigranten in het voormalige ‘Klooster van Rilland’ uit te breiden van tweehonderd naar driehonderd personen.


In het nieuwbouwplan van De Jager Detachering krijgt het complex er twee vleugels bij. Voor de bouw hiervan wil het detacheringsbedrijf het magazijn en bijgebouw op het terrein slopen.

Inkijk
De hoogte van de nieuwe vleugels is afgestemd op het hoofdgebouw. De bouwhoogte is maximaal tien meter en daarmee niet hoger dan de bestaande bebouwing. Het aantal parkeerplaatsen bij het complex groeit in de plannen van 71 naar 121.

“Omwonenden krijgen zo min mogelijk last van inkijk”, vertelt wethouder Jaap Sinke over de uitbreiding. Om de privacy van bewoners te waarborgen komt er voldoende afstand tussen de nieuwe bebouwing en omliggende woonpercelen, liet Sinke eerder al weten. De besloten binnenhof voor de arbeidsmigranten draagt volgens de wethouder bij aan het beperken van eventuele overlast. “We krijgen weinig klachten over de huisvesting. De Jager Detachering heeft het goed op orde”, stelt Sinke. Daarom wil het college van burgemeester en wethouders ook meewerken aan de uitbreiding.

Maximum
De Jager Detachering had graag vierhonderd arbeidsmigranten willen onderbrengen in het Klooster, maar het college vindt driehonderd voor nu en de toekomst het maximum op deze locatie. “Op drieduizend inwoners is driehonderd arbeidsmigranten het maximum voor het evenwicht.”

Rijgedrag

De gemeente gaat ervan uit dat het wegennet de verkeersafwikkeling bij uitbreiding van de huisvesting aankan. Het is volgens Reimerswaal geloofwaardig gemaakt dat verkeersbewegingen tijdens de piekmomenten niet tot overbelasting leiden. “Te hard rijden is een ergernis in de omgeving van het Klooster", erkent Sinke. "Daarop hebben we De Jager Detachering aangesproken en het bedrijf gaat hiermee aan de slag.”

Overleg
Er is periodiek overleg tussen onder meer de gemeente en het detacheringsbedrijf en daarin worden contacten en afspraken met omwonenden en andere partijen besproken. Ook komen onder meer klachten, de bezettingsgraad van de huisvesting en de interactie tussen de plaatselijke bevolking en arbeidsmigranten aan bod.

Na behandeling in de gemeenteraad, komt het ontwerpbestemmingsplan voor de uitbreiding ter inzage te liggen voor inspraakreacties van belanghebbenden. Als de procedures voor het uitbreidingsplan zonder problemen verlopen, kan de bouw naar verwachting begin volgend jaar beginnen.

Onderzoek
De uitbreiding is volgens Sinke noodzakelijk door de groeiende vraag naar arbeidsmigrantenhuisvesting. Reimerswaal zoekt ook in het westen van de gemeente naar een grote locatie. Hiervoor wacht ze het Bevelandse onderzoek naar de behoefte aan arbeidsmigrantenhuisvesting af. Dat is naar verwachting eind deze maand klaar.

Meer uit Reimerswaal

Molentocht op Eerste Pinksterdag: 'Passie voor rijdend erfgoed leeft in Zeeland'

GOES - Al meer dan 34 jaar wordt op de derde zondag van mei de Molentocht gereden waarbij 300 oldtimers de mooiste routes van Zeeland verkennen. Dit jaar vindt het evenement plaats op eerste Pinksterdag. Gestart wordt vanaf Vliegveld Midden Zeeland en de finish is op de Grote Markt in Goes. Onderweg is er altijd een aantal tussenstops, dit jaar bij Rijtuig- en Meubelstoffeerderij C.J. Brouwer in 's-Heer Hendrikskinderen.

16 uur geleden
Kunstmarkt en Schildersdag in kerktuin Kapelle

KAPELLE - Kapelle Cultureel sluit vandaag traditiegetrouw het evenementenseizoen af met de jaarlijkse Kunstmarkt & Schildersdag.

19 uur geleden
Toujours Kapelle: Drukke en gezellige zaterdag voor de boeg

KAPELLE - Deze week is het Toujours Kapelle, met herdenkingen, maar ook feestelijke activiteiten. Deze meeste activiteiten vinden deze zaterdag plaats. 

1 dag geleden
Waterschap begint met jaarlijks onderhoud aan wegen door heel Zeeland

KRUININGEN/KAPELLE - Waterschap Scheldestromen is begonnen met het jaarlijkse groot onderhoud aan waterschapswegen op diverse locaties in Zeeland. 'Sommige wegen worden slechts enkele uren afgesloten, bij andere wegen kan de afsluiting oplopen tot enkele dagen of weken', laat het waterschap weten. 

1 dag geleden
Drie dagen Kunst- en Natuurroute door Wemeldinge

WEMELDINGE - Kunst- en Natuurroute Wemeldinge viert het 25-jarig jubileum dit pinksterweekeinde. 

1 dag geleden
Waterschap: 'Dijkversterking komt op stoom'

KRUININGEN/KAPELLE - De jaarrekening over 2023 van waterschap Scheldestromen laat een positief slotsaldo zien van 1,78 miljoen euro. 

1 dag geleden
Workshops op vernieuwd skatepark Wemeldinge zaterdag

WEMELDINGE - De gemeente Kapelle heeft nieuwe onderdelen geplaats op de skatebaan in Wemeldinge. Om dat te vieren zijn er zaterdag allerlei workshops.

1 dag geleden