Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Qbuzz in gesprek met Vindicat over 'bedreigende situatie' vrijdag

Qbuzz in gesprek met Vindicat over 'bedreigende situatie' vrijdag

GRONINGEN (ANP) - Vervoersmaatschappij Qbuzz gaat maandag in gesprek met studentenvereniging Vindicat over de "bedreigende situatie" die vrijdagavond ontstond voor buschauffeurs en reizigers na een feest georganiseerd door Vindicat-leden bij het Zilvermeer in Groningen, aldus een woordvoerder. Hij verwacht dat er niet veel materiële schade zal zijn, over de immateriële schade gaan ze met de studenten in gesprek.

Na het feest bij natuurgebied Kardinge wilden veel meer studenten dan verwacht in de stadsbussen om terug te komen naar het centrum van Groningen. Precieze aantallen zijn er niet, maar volgens de Qbuzz-woordvoerder kwamen er "honderden tegelijk, vele malen meer dan in onze bussen zouden passen".

De studenten checkten niet in, droegen geen mondkapjes, namen bierflesjes en sigaretten mee de bus in, haalden noodhamers los en de luchtkranen bij de in‐ en uitstapdeuren werden losgedraaid, waardoor de bus niet verder kon, vertelt de woordvoerder. Hij hoorde van buschauffeurs dat het voor hen steeds angstaanjagender werd. "Je voelt bedreigd, je probeert je werk goed te doen en ze doen alles wat tegen de huisregels is."

Excuses

Vindicat heeft zaterdag contact opgenomen met het vervoersbedrijf en excuses gemaakt, zegt de Qbuzz-woordvoerder. Maandagmiddag gaan de twee partijen met elkaar om tafel om te bespreken "hoe en waarom dit zo is gegaan en hoe dit in toekomst voorkomen kan worden". Qbuzz vindt het belangrijk dat het studentencorps leden aanspreekt op wat er is gebeurd. "Of er wel of geen aangifte wordt gedaan en waarvan dan, dat is complexer. Het gesprek voeren over de impact en dit voorkomen in de toekomst, vinden wij belangrijker."

Op verzoek van de politie werd de dienstregeling via Kardinge vrijdagavond stopgezet, aldus de woordvoerder van Qbuzz. De achtergebleven studenten zijn daarna lopend naar het centrum van de stad gegaan. De politie liep met hen mee om problemen op de ringweg en de busbanen te voorkomen. De opgeroepen ME werd uiteindelijk niet ingezet, er is niemand aangehouden.

Vindicat heeft gezegd "zeer geschrokken" te zijn van de ongeregeldheden en wil de politie waar mogelijk ondersteunen om te achterhalen wie verantwoordelijk zijn geweest voor de overlast, aldus voorzitter Sanne Veken.

Meer uit Binnenland

Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

1 uur geleden
Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

OISTERWIJK (ANP) - In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.

2 uur geleden
GroenLinks evalueert kandidaatstelling na stemrel in Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier "lessen uit trekken voor de toekomst", schrijven fractievoorzitter Sinan Özkaya en voorzitter Esther Punte van GroenLinks Zuid-Holland vrijdag in een mail aan hun leden. Aanleiding hiervoor is de rel die dinsdag ontstond rond Debora Fernald.

2 uur geleden
Rover: ProRail laat reizigers Amsterdam - Londen in de kou staan

DEN HAAG (ANP) - Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen. Reizigers tussen beide steden komen volgens de reizigersorganisatie "maanden in de kou te staan" en zij roept ProRail en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) op de plannen zo aan te passen dat de verbinding in stand blijft.

3 uur geleden
Adviescollege betreurt dat VWS niet sneller informatie openbaart

DEN HAAG (ANP) - Het besluit van zorgminister Ernst Kuipers om niet alle aanbevelingen op te volgen om meer en sneller opgevraagde overheidsinformatie te openbaren, valt slecht bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI). Het college adviseerde het ministerie van VWS onlangs om "ruimhartiger en effectiever" documenten vrij te geven over de corona-pandemie.

4 uur geleden
Activist die undercover ging bij slachterij zelf verdachte

DEN HAAG (ANP) - Dierenactivist Roel Binnendijk, die undercover ging bij slachterij Gosschalk in Epe en daar ernstige misstanden vaststelde, wordt zelf verdacht van dierenmishandeling. Dat zegt hij in een interview in NRC en zijn deze week verschenen boek Onder de Beesten. Volgens Binnendijk is hij als verdachte verhoord op basis van de beelden die hij had ingeleverd bij de NVWA.

4 uur geleden
Hoekstra naar Suriname voor herdenking afschaffing slavernij

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) woont op 1 juli in Paramaribo de herdenking bij van de afschaffing van de slavernij. Hij doet dat op uitnodiging van de Surinaamse regering. Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën.

5 uur geleden