
PVV spreekt nog geen steun uit voor aanschaf Franse onderzeeboot
DEN HAAG (ANP) - De PVV heeft nog steeds "ernstige zorgen" over de voorlopige gunning van de bouw van vier onderzeeboten aan het Franse staatsbedrijf Naval, zei Joeri Pool tijdens een Kamerdebat maandag over de aanschaf. "Wij gaan hier vandaag nog geen knoop over doorhakken."
De partij van Geert Wilders had liever gezien dat de bouw een paar jaar geleden al was gegund aan de combinatie Saab-Damen. Dan was deze "omslachtige aanbesteding" niet nodig geweest, aldus Pool. Maar hij zei ook te beseffen welke problemen uitstel van de gunning zou veroorzaken.
Pool wil onder meer nog opheldering over de vraag of de Amerikanen zich verzetten tegen de plaatsing van Tomahawk-kruisraketten in een Franse onderzeeboot. Ook wil hij zekerheid dat de Fransen niet zijn voorgetrokken in het aanbestedingsproces met versoepeling van de regels.
Randvoorwaarden
Coalitiepartijen VVD, NSC en BBB steunen het besluit van staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie). De BBB stelt nog wel een aantal randvoorwaarden. Voor Gijs Tuinman (BBB) was uiteindelijk "doorslaggevend" dat het marinepersoneel blij is met de Franse boot.
De keuze voor Naval werd eerder nog door de BBB bekritiseerd. Er zou vooral naar de prijs zijn gekeken, zei Tuinman bij een debat in maart. Het Franse bod was 1,5 miljard euro lager dan dat van concurrenten. Ook leefden zorgen bij hem over de deelname van het Nederlandse bedrijfsleven aan de bouw van de boten.
Meerderheid
Er is al een meerderheid in de Tweede Kamer voor het besluit van het demissionaire kabinet. Ook GroenLinks-PvdA vindt dat Van der Maat het proces grondig heeft doorlopen. Maar die partij vindt eigenlijk wel dat alle vier de coalitiepartijen zich achter het miljardenproject moeten scharen.
De steun van de coalitie is belangrijk voor de politiek-bestuurlijke continuïteit van het miljardenproject, vindt Jimme Nordkamp (GroenLinks-PvdA). De goedkeuring van zijn partij is echter niet afhankelijk van de steun van de grootste regeringspartij PVV, benadrukte hij. "Geef iets meer inzicht."
Garanties
De houding van Nordkamp viel niet goed bij onder anderen Hanneke van der Werf van D66. "Dat is spelen met de nationale veiligheid", oordeelde zij.
De meeste partijen willen garanties over de deelname van het Nederlandse bedrijfsleven aan de bouw en onderhoud van de boten. Ook willen partijen verder omdat vertraging "desastreus" zou zijn zoals Tjebbe van Oostenbruggen (NSC) het verwoordde. Dan komt de marine mogelijk een tijd zonder onderzeeboten te zitten.
Meer uit Politiek
ANTALYA (ANP) - Veel NAVO-landen steunen het Nederlandse pleidooi om de Oekraïense president uit te nodigen voor de NAVO-top in Den Haag, zegt buitenlandminister Caspar Veldkamp. President Volodymyr Zelensky's komst is onzeker door bezwaren van de Verenigde Staten daartegen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer werkt aan een wetsvoorstel om de sociale huren alleen te bevriezen voor woningcorporaties en niet voor particuliere verhuurders. Dat zeggen ingewijden tegen het ANP. Als ze dit wetsvoorstel daadwerkelijk wil indienen, is daar veel haast bij, omdat woningcorporaties doorgaans in juli de huren verhogen.
1 uur geledenASSEN (ANP) - De twaalf commissarissen van de Koning hebben het kabinet opgeroepen om de spreidingswet niet in te trekken. Volgens hen werkt de vorig jaar ingevoerde wet juist goed. "De spreidingswet is een goede oplossing voor de problemen in de asielopvang en biedt een noodzakelijk instrument om te komen tot een robuust stelsel voor de opvang en verdeling van vluchtelingen over het land", aldus de zogeheten Kring van commissarissen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB onlangs hebben vastgelegd in de voorjaarsnota, vallen slecht bij kiezers van zowel oppositie- als coalitiepartijen. In een peiling van Ipsos I&O die donderdag is gepubliceerd komt naar voren dat slechts 10 procent van alle kiezers vindt dat het kabinet goede maatregelen neemt. Een derde (33 procent) noemt ze juist (zeer) 'slecht'. Vooral VVD-kiezers tonen zich weinig enthousiast.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Agnes Joseph blijft erbij: het NSC-plan om deelnemers van pensioenfondsen inspraak te geven kan gewoon worden uitgevoerd. Woensdag kreeg ze voor de zoveelste keer kritiek op haar plan, wederom van haar 'eigen' minister Eddy van Hijum (NSC, Sociale Zaken). Eerder kreeg ze al verzengende oordelen van onder meer de Raad van State, de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.
17 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De Hilversumse wethouder Bart Heller die afgelopen maart zijn ontslag indiende vanwege een conflict over zijn standpunt over Gaza, is opnieuw benoemd als wethouder (GroenLinks). Het conflict ging over een reactie van Heller op een verzoek om steun te betuigen aan een Israëlische familie van wie een moeder en twee kinderen werden ontvoerd en dit niet overleefden.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland Modi Ephraim zegt "diep geschokt" te zijn door de oproep van Femke Halsema eerder op de dag. De burgemeester van Amsterdam riep het kabinet op om Israël tot de orde te roepen en "de gruwelijkheid van de mensenrechtenschendingen" te veroordelen.
19 uur geleden