
PVV spreekt nog geen steun uit voor aanschaf Franse onderzeeboot
DEN HAAG (ANP) - De PVV heeft nog steeds "ernstige zorgen" over de voorlopige gunning van de bouw van vier onderzeeboten aan het Franse staatsbedrijf Naval, zei Joeri Pool tijdens een Kamerdebat maandag over de aanschaf. "Wij gaan hier vandaag nog geen knoop over doorhakken."
De partij van Geert Wilders had liever gezien dat de bouw een paar jaar geleden al was gegund aan de combinatie Saab-Damen. Dan was deze "omslachtige aanbesteding" niet nodig geweest, aldus Pool. Maar hij zei ook te beseffen welke problemen uitstel van de gunning zou veroorzaken.
Pool wil onder meer nog opheldering over de vraag of de Amerikanen zich verzetten tegen de plaatsing van Tomahawk-kruisraketten in een Franse onderzeeboot. Ook wil hij zekerheid dat de Fransen niet zijn voorgetrokken in het aanbestedingsproces met versoepeling van de regels.
Randvoorwaarden
Coalitiepartijen VVD, NSC en BBB steunen het besluit van staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie). De BBB stelt nog wel een aantal randvoorwaarden. Voor Gijs Tuinman (BBB) was uiteindelijk "doorslaggevend" dat het marinepersoneel blij is met de Franse boot.
De keuze voor Naval werd eerder nog door de BBB bekritiseerd. Er zou vooral naar de prijs zijn gekeken, zei Tuinman bij een debat in maart. Het Franse bod was 1,5 miljard euro lager dan dat van concurrenten. Ook leefden zorgen bij hem over de deelname van het Nederlandse bedrijfsleven aan de bouw van de boten.
Meerderheid
Er is al een meerderheid in de Tweede Kamer voor het besluit van het demissionaire kabinet. Ook GroenLinks-PvdA vindt dat Van der Maat het proces grondig heeft doorlopen. Maar die partij vindt eigenlijk wel dat alle vier de coalitiepartijen zich achter het miljardenproject moeten scharen.
De steun van de coalitie is belangrijk voor de politiek-bestuurlijke continuïteit van het miljardenproject, vindt Jimme Nordkamp (GroenLinks-PvdA). De goedkeuring van zijn partij is echter niet afhankelijk van de steun van de grootste regeringspartij PVV, benadrukte hij. "Geef iets meer inzicht."
Garanties
De houding van Nordkamp viel niet goed bij onder anderen Hanneke van der Werf van D66. "Dat is spelen met de nationale veiligheid", oordeelde zij.
De meeste partijen willen garanties over de deelname van het Nederlandse bedrijfsleven aan de bouw en onderhoud van de boten. Ook willen partijen verder omdat vertraging "desastreus" zou zijn zoals Tjebbe van Oostenbruggen (NSC) het verwoordde. Dan komt de marine mogelijk een tijd zonder onderzeeboten te zitten.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
2 dagen geleden