
PvdA oogst sympathie in Kamer met voorstel minimumuurloon
DEN HAAG (ANP) - Een voorstel van de PvdA om een minimumuurloon in te voeren, kan in de Tweede Kamer in ieder geval op veel sympathie rekenen. Ook de coalitiepartijen D66 en ChristenUnie zijn positief. Maar op steun van VVD en CDA hoeft initiatiefnemer Gijs van Dijk waarschijnlijk niet te rekenen. De twee grootste coalitiepartijen vrezen dat de maatregel in de huidige crisis banen gaat kosten.
Nederland is een van de weinig landen met een minimumloon per maand. Het uurloon hangt daarbij af van het aantal uren dat staat voor een voltijdse werkweek. De PvdA wil dat iedereen voortaan het uurloon gaat verdienen dat nu geldt bij de kortst mogelijke werkweek van 36 uur. Wie meer uren per week werkt, gaat er in dat voorstel dus op vooruit.
CDA-Kamerlid Hilde Palland noemt het initiatief om de koopkracht van werkenden met een laag inkomen te verbeteren "prijzenswaardig". Maar zij waarschuwt wel dat veel werkgevers daardoor geconfronteerd worden met hogere loonkosten. Dat kon misschien vorig jaar, toen de economie groeide en de werkloosheid historisch laag was. "Maar inmiddels heeft corona alles op zijn kop gezet."
Slechte timing
"Een jaar geleden had dit slim geleken", zegt ook VVD'er Judith Tielen. Maar de timing van het voorstel had wat haar betreft niet slechter gekund. "Dit wetsvoorstel heeft directe impact op duizenden werkgevers, die elke dag in onzekerheid zijn over hoe ze hun bedrijf in de benen houden, en of ze de mensen die er werken kunnen behouden."
Ook D66 wil voorkomen dat in zwaar getroffen sectoren banen sneuvelen. Een uniform wettelijk minimumloon is "verstandig", vindt Kamerlid Steven van Weyenberg, maar over de hoogte wil hij het nog wel eens hebben. D66 kwam onlangs zelf met een voorstel om het minimumloon fors te verhogen, en tegelijkertijd het veel bekritiseerde toeslagenstelsel af te schaffen.
De ChristenUnie is "zeer te spreken" over de strekking van het wetsvoorstel. "Een wettelijk minimumuurloon heeft grote en structurele voordelen", vindt Kamerlid Eppo Bruins. Het minimumloon wordt daarmee "eerlijker, inzichtelijker en moderner." De kleinste coalitiepartij staat ook positief tegenover de verhoging die het voorstel daarnaast regelt. Te veel mensen kunnen van het huidige minimumloon niet rondkomen, zegt Bruins.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het internet moet een publieke plek blijven waar niet alleen landen de regels bepalen, vindt het kabinet. Daarom probeert onder anderen minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) te voorkomen dat de Verenigde Naties (VN) het gezag op internet naar zich toe trekken, zoals landen als China en Rusland willen. Dat staat in de internationale cyberstrategie die hij samen met andere kabinetsleden naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
1 dag geledenLOTTUM (ANP) - Het nieuwe coalitieakkoord van de provincie Limburg ademt op veel onderdelen de geest van BBB, met tien zetels de grootste fractie in Provinciale Staten. In Limburg ligt de focus voortaan niet meer op 'stoppers', het beëindigen van boerenbedrijven dus, maar op blijvers en starters. Daartoe wordt een Blijversfonds opgetuigd dat innovaties en verduurzaming stimuleert. Ook een wens van het CDA overigens.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De tienduizenden ondernemers die nog helemaal niets hebben afbetaald van hun coronaschulden bij de Belastingdienst, hebben nog tot uiterlijk 29 augustus de tijd om te betalen, of zich te melden. Eerst zouden bedrijven hier volgende week al een brief over krijgen, maar de brieven gaan pas begin juli de deur uit. De datum die op de brieven wordt vermeld, is 15 augustus. Twee weken daarna beginnen de invorderingen van de schulden. Op die manier wordt ook rekening gehouden met de zomervakantie van ondernemers.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Participatiewet, die onder meer de bijstand regelt, gaat op de schop. De nieuwe wet moet meer ruimte bieden voor een individuele benadering van mensen, schrijft minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) aan de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte begrijpt dat het woord "nevenschade" over de ellende van inwoners van het aardbevingsgebied verkeerd kan vallen. "Ik ga er alleen nu geen excuus voor maken", voegt hij toe. "In een debat van negen uur zullen er woorden zijn waarvan je achteraf denkt: net niet het goede woord. Maar dat hoort bij debatten voeren."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is "voorzichtig hoopvol" dat op korte termijn met Tunesië afspraken kunnen worden gemaakt om de illegale oversteek van asielzoekers in "gevaarlijke bootjes" zo veel mogelijk tegen te gaan. Hij verwacht niet dat hij zondag dé deal gaat sluiten, "maar het zal wel een belangrijke stap zijn", zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Rutte gaat zondag samen met voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Italiaanse premier Giorgia Meloni naar Tunesië.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Vicepremiers Carola Schouten (ChristenUnie) en Sigrid Kaag (D66) zijn positief over de deal die EU-landen hebben gemaakt over asiel. Na de ministerraad zegt Kaag een "positieve grondhouding" te hebben over het akkoord. Schouten vindt het goed dat asielzoekers het sneller te horen krijgen als ze weinig kans maken om te blijven. Dat is volgens haar ook in het belang van mensen die "onze hulp ook echt nodig hebben".
1 dag geleden