
PvdA en GroenLinks hebben 'goede hoop' op prijsplafond energie
DEN HAAG (ANP) - De fractievoorzitters van PvdA en GroenLinks, Attje Kuiken en Jesse Klaver, hebben er goede hoop op dat hun plan voor een prijsplafond voor gas en elektra door het kabinet wordt overgenomen en dat het nog dit jaar wordt ingevoerd. Dat zeiden de twee na afloop van het overleg met minister Sigrid Kaag (Financiën).
Volgens Kuiken zijn maandag de technische details van hun plan besproken. "Daarmee gaat het kabinet verder rekenen", zei de PvdA-leider. In het gesprek hebben zij en Klaver benadrukt waarom het van belang is dat er snel een oplossing komt en dat die er nog dit jaar komt. Klaver ziet steeds minder weerstand bij het kabinet om nog dit jaar een plafond in te stellen.
"Iedereen maakt zich zorgen en de in winter komt eraan", zei Kuiken. "Je moet niet de keus hebben tussen wel of niet douchen of wel de kachel aanzetten." Beide partijen, en een groot deel van de oppositie, zeggen al maanden dat het kabinet meer moet doen om de energierekening betaalbaar te houden. "Mensen houden het niet meer vol", zei Klaver. "Er moet een prijsplafond komen, zorgen dat mensen niet ten onder gaan. Dat willen we regelen."
"Veel te laat"
"Maar het is veel te laat", vindt de GroenLinks-voorman. "Deze crisis raakt mensen te hard. Het is goed dat het kabinet dit besef nu ook heeft", zegt Kuiken. "Laten we hopen dat er snel duidelijkheid komt voor al die mensen die zich nu begrijpelijk zorgen maken."
Volgens de twee oppositiepartijen kan een prijsplafond snel worden ingevoerd. "Ik denk dat het kan en de energiemaatschappijen hebben eerder aangegeven dat het kan", zegt de PvdA-fractievoorzitter.
Het idee van beide partijen is om een maximum te stellen aan de gasprijs tot een verbruik van 1500 kubieke meter gas en 3300 kilowattuur elektriciteit. De prijs zou dan niet hoger mogen zijn dan in januari van dit jaar, voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak.
Meer uit Politiek
AMSTERDAM (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz denkt niet dat erkenning van Palestina als staat op dit moment helpt de situatie in het Midden-Oosten te kalmeren. Dat zei zij bij de presentatie van het conceptverkiezingsprogramma van haar partij in Amsterdam. Volgens Yeşilgöz is "de-escalatie" nodig, ook om een einde te maken aan de hongersnood in de door Israël afgegrendelde Gazastrook.
1 dag geledenRIJEN (ANP) - Na de Fryske Nasjonale Partij (FNP) overweegt ook Lokaal Brabant mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. De leden van de Brabantse partij nemen hierover op 2 augustus op een congres in Chaam een besluit. "De wens leeft al langer", zegt partijvoorzitter John van Gorp. "En dit is misschien wel het moment. De vraag vanuit de achterban klinkt steeds luider, omdat de lokale vertegenwoordiging in de Kamer gering is."
2 dagen geledenNIJEWIER (ANP) - De kandidaat-lijsttrekker voor de Fryske Nasjonale Partij (FNP) Aant Jelle Soepboer verlaat per direct de Tweede Kamer. Soepboer nam daar nog een zetel in voor NSC en kondigde eerder aan dat hij in september zou vertrekken. In een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma schrijft hij dat die "gekozen route niet werkt" door de media-aandacht voor zijn mogelijke lijsttrekkerschap.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans vindt dat Nederland in navolging van Frankrijk Palestina als staat zou moeten erkennen. "Macron heeft gelijk. De erkenning van Palestina is een noodzakelijke stap naar vrede", schrijft de GroenLinks-PvdA-leider op X.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Met de inperking van de onafhankelijkheid van twee belangrijke Oekraïense anticorruptiediensten, raakt toetreding van het land tot de Europese Unie verder uit zicht. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) in een bericht op X.
4 dagen geleden