Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PvdA en GroenLinks: geen gaswinning bij Ternaard

PvdA en GroenLinks: geen gaswinning bij Ternaard

LEEUWARDEN/DEN HAAG (ANP) - De PvdA en GroenLinks hebben woensdag een oproep gedaan aan minister van Klimaat en Energie Rob Jetten om geen vergunning af te geven aan de NAM voor gaswinning onder de Waddenzee bij het Friese dorp Ternaard. "Het is onaanvaardbaar dat we een UNESCO-werelderfgoedstatus zouden opgeven voor de winning van fossiele brandstoffen", staat in het persbericht.

De oproep is ondertekend door de Statenfracties van de provincies die aan de Waddenzee liggen Noord-Holland, Friesland en Groningen en Tweede Kamerleden Suzanne Kröger en Henk Nijboer. Alle regionale en lokale overheden zijn tegen nieuwe gaswinning onder de Waddenzee, alleen ligt de beslissing daarvoor bij de regering.

De drie Waddenprovincies Groningen, Friesland en Noord-Holland overleggen over de kwestie, zei de Groningse gedeputeerde Henk Emmens (onder meer Waddengebied). GroenLinks in Provinciale Staten vroeg hem de ministeries van Economische Zaken en van Natuur in een brief nog eens kenbaar te maken dat gasboring in de Waddenzee ongewenst is. "De lijn van het college is dat we tegen elke vorm van gaswinning in de Waddenzee zijn." Hij gaat in het overleg met de andere twee provincies bespreken of er een brief naar Den Haag wordt gestuurd.

Niet in gesprek

UNESCO waarschuwde de Nederlandse overheid twee weken geleden dat de werelderfgoedstatus van de Waddenzee in gevaar komt als er een nieuwe gaswinningslocatie bijkomt. Sindsdien is het verzet tegen de gaswinning een stuk publieker geworden. "De werelderfgoedstatus is niet alleen cruciaal voor de bescherming van de natuur, maar ook voor de leefbaarheid op de Waddeneilanden en in de noordelijke gebieden van Groningen, Fryslân en Noord-Holland", staat in de verklaring. Die status betekent ook dat Nederland goed voor het gebied moet zorgen. "Deze bijzondere status is van vitaal belang om de natuur in dit unieke getijdengebied te behouden, inclusief de jaarlijkse aanwezigheid van 12 miljoen vogels."

Volgens de Waddenvereniging kan gaswinning zorgen voor ernstige bodemdaling in het Waddengebied, wat nu al te zien is op Ameland waar de bodem met 20 tot 30 centimeter is gedaald. Als de bodem daalt, komt die minder vaak bloot te liggen en verandert dus de ecologie, zei Frank Petersen van de Waddenvereniging eerder.

De NAM stelde vorige week de overheden in gebreke omdat het duidelijkheid wil over de vergunningverlening. De Waddenvereniging riep de Friese overheden dinsdag op om daarom niet meer met de NAM in gesprek te gaan over Ternaard, daar hebben de overheden nog niet op gereageerd.

Meer uit Politiek

VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

3 uur geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

4 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

3 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 dagen geleden