Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PvdA en GL: belastingafspraken openbaar en verbod trustkantoren

PvdA en GL: belastingafspraken openbaar en verbod trustkantoren

DEN HAAG (ANP) - Er moet veel meer gedaan worden om belastingontwijking tegen te gaan, vinden PvdA en GroenLinks. De linkse partijen komen met een plan dat miljarden moet opleveren aan belastinggeld dat Nederland en andere landen nu mislopen. Er mogen geen geheime belastingafspraken (rulings) meer worden gemaakt tussen de fiscus en grote bedrijven. En trustkantoren moeten verboden worden, stellen de oppositiepartijen.

Partijleider Jesse Klaver van GroenLinks en PvdA-Europarlementariër Paul Tang presenteren daarom een initiatiefnota. Dat plan bevat 28 voorstellen "om stromen van fout en zwart geld in te dammen", zoals Tang het omschrijft. Nog steeds zijn er manieren voor grote bedrijven om onder hun belastingplicht uit te komen. "Ons kabinet blijft deze constructies faciliteren", aldus Klaver.

Een van die voorstellen is het verbod op de trustsector. Trustkantoren verlenen diensten zoals het beheren van ondernemingen en geldstromen, het regelen van vestigingsadressen voor bedrijven en het opzetten van brievenbusfirma's. PvdA en GroenLinks zien "maatschappelijk en moreel gezien geen reden waarom wij als Nederland trustkantoren zouden moeten willen hebben".

Risico's

Aan een verbod kleven wel "juridische risico's", erkennen Tang en Klaver. Het kan mogelijk in strijd zijn met mensenrechtenverdragen en handhaving kan een probleem zijn. Toch vragen de partijen het kabinet om de juridische mogelijkheden tot zo'n verbod uit te werken.

Ook moeten afspraken tussen de Belastingdienst en multinationals openbaar worden, vinden GroenLinks en de PvdA. Eerst waren deze 'rulings' helemaal geheim, inmiddels worden er geanonimiseerde samenvattingen gepubliceerd. Volgens de Belastingwet mogen gegevens niet worden vrijgegeven. De partijen willen het wetsartikel dat dit tegenhoudt herzien. Daardoor kunnen afspraken helemaal openbaar worden, afgezien van "persoonlijke data en concurrentiegevoelige informatie".

Belastingontwijking

De linkse partijen kwamen al eerder met een voorstel om gaten in box 2 aan te pakken, waarin het inkomen uit een aanmerkelijk belang (zeker 5 procent aan aandelen) wordt belast. Dit wordt ook weleens de 'pretbox' genoemd. Ze vragen het kabinet die plannen uit te werken, net als de eerder geopperde versobering van een fiscaal voordelige opvolgersregeling voor bedrijven.

Ook willen de partijen belastingontwijking internationaal aanpakken. Zo moeten bedrijven sneller op Europese lijsten van belastingverdragen komen. Alle landen waarvan de winstbelasting in de praktijk laag uitvalt en landen die niet meewerken aan informatie-uitwisseling komen wat PvdA en GroenLinks betreft automatisch op zo'n lijst.

Meer uit Politiek

Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt (73) overleden

DEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.

2 uur geleden
Provincies willen geen noodopvang, maar uitvoering spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.

4 dagen geleden
Hermans kiest Schiermonnikoogroute voor stroomkabel naar Noordzee

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.

4 dagen geleden
NRC: contact tussen FVD en entourage Poetin

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.

5 dagen geleden
VluchtelingenWerk blij met uitspraak over asielverzoeken Jemen

DEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.

5 dagen geleden
RvS: onderbouw waarom niet alle Jemenieten asiel krijgen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.

6 dagen geleden
Meer partijen willen verkiezingsprogramma laten doorrekenen

DEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.

1 week geleden