Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PSV-clubicoon Van der Kuijlen op 74-jarige leeftijd overleden

PSV-clubicoon Van der Kuijlen op 74-jarige leeftijd overleden

EINDHOVEN (ANP) - PSV-clubicoon Willy van der Kuijlen is op 74-jarige leeftijd overleden. De Brabander is met 311 doelpunten de topscorer aller tijden van de Eredivisie. "Geen enkele speler zal de prestaties van Van der Kuijlen bij PSV ooit evenaren", schrijft de Eindhovense club.

Van der Kuijlen mocht zich met recht 'Mister PSV' noemen. Hij voetbalde tussen 1964 en 1981 ruim vijfhonderd wedstrijden voor zijn geliefde club, met wie hij drie landstitels en eenmaal de UEFA Cup won. Als aanvoerder mocht hij na de gewonnen finale in 1978 tegen Bastia (3-0) de UEFA Cup in ontvangst nemen.

De Helmonder werd drie keer topscorer van de Eredivisie: in 1966, 1970 en 1974. 'Skiete Willy!', schreeuwden ze in het Philips-stadion als Van der Kuijlen weer eens met links of rechts kon uithalen. Hij werkte later als scout en jeugd-, assistent- en spitsentrainer bij PSV. De laatste jaren reikte Van der Kuijlen als clubicoon altijd het PSV-shirt uit als er een nieuwe speler werd gepresenteerd.

Meer doelpunten

Geen voetballer maakte meer doelpunten in de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie dan Van der Kuijlen. De geboren Helmonder scoorde 308 keer voor PSV en ook nog drie voor MVV, de club waarvoor hij ook nog een seizoen speelde. Van der Kuijlen scoorde 46 doelpunten meer in de Eredivisie dan Ruud Geels. Johan Cruijff staat met 215 treffers derde op de eeuwige ranglijst van doelpuntenmakers in de hoogste Nederlandse voetbalklasse. De legendarische nummer 14 voetbalde ook een groot deel van zijn loopbaan in Spanje en de Verenigde Staten.

Cruijff was er ook de oorzaak van dat Van der Kuijlen vooral bekendheid verwierf in het shirt van PSV en niet bij Oranje. Het lid van verdienste van de club uit Eindhoven kwam in het Nederlands elftal niet verder dan 22 interlands en zeven doelpunten en ontbrak op het WK van 1974 en 1978. Van der Kuijlen speelde nooit op een eindtoernooi omdat hij samen met PSV-doelman Jan van Beveren in conflict kwam met Cruijff en enkele andere spelers van Ajax.

Bij het Philips-stadion staat een standbeeld van Van der Kuijlen. Het staat daar naast een beeld van Coen Dillen, een ander clubicoon van PSV.

Meer uit Voetbal

Juventus ondanks nederlaag bij Lazio naar finale beker

ROME (ANP) - Juventus heeft zich ten koste van Lazio geplaatst voor de finale van het Italiaanse bekertoernooi. Het elftal van Massimiliano Allegri verloor de return in Rome met 2-1, maar dat was goed genoeg na de 2-0-zege in de heenwedstrijd in Turijn

1 uur geleden
Koploper Arsenal scoort vijfmaal tegen Chelsea

LONDEN (ANP) - Arsenal heeft een belangrijke overwinning in de race om de Engelse landstitel geboekt. De koploper was voor eigen publiek veel te sterk voor Chelsea en scoorde vijfmaal (5-0). Kai Havertz en Ben White troffen tweemaal doel.

1 uur geleden
FC Porto neemt Conceição definitief over van Ajax

PORTO (ANP) - Francisco Conceição keert niet meer terug bij Ajax. FC Porto laat weten dat het de optie tot koop in het huurcontract van de 21-jarige vleugelaanvaller heeft gelicht. De Portugees is nu tot medio 2029 aan de huidige nummer 3 van Portugal verbonden.

3 uur geleden
Wedstrijd Inter - Torino dag verplaatst om kampioensfeest

MILAAN (ANP) - De Italiaanse competitiewedstrijd tussen de kersverse kampioen Internazionale en Torino is verplaatst van zaterdag naar zondag om 12.30 uur. Na het duel viert de ploeg van de Nederlanders Denzel Dumfries, Stefan de Vrij en Davy Klaassen de landstitel met een bustocht door Milaan en een huldiging.

3 uur geleden
Voetbalster Van Dijk verruilt OH Leuven voor FC Twente

ENSCHEDE (ANP) - Voetbalster Nikée van Dijk speelt volgende seizoen voor FC Twente. De 20-jarige Nederlandse komt over van het Belgische OH Leuven en tekent in Enschede een contract tot de zomer van 2026.

4 uur geleden
Henderson is terug op het trainingsveld bij Ajax

AMSTERDAM (ANP) - Jordan Henderson heeft de groepstraining bij Ajax hervat. De middenvelder is hersteld van een rugblessure die hem bijna een maand aan de kant heeft gehouden. Trainer John van 't Schip neemt hem mogelijk op in zijn selectie voor het thuisduel van woensdagavond met Excelsior.

5 uur geleden
Engelse media: trainer Slot topkandidaat voor Liverpool

LIVERPOOL (ANP) - Trainer Arne Slot is de belangrijkste kandidaat om Jürgen Klopp bij Liverpool op te volgen. Dat melden Engelse media als Sky Sports, The Guardian, The Times, The Athletic en The Telegraph.

6 uur geleden