Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

PSR: ‘Logisch dat kosten behoud mozaïek meespelen’

PSR: ‘Logisch dat kosten behoud mozaïek meespelen’

OOST-SOUBURG - Het Vlissingse college van burgemeester en wethouders wil het mozaïek van de gymzaal aan de Jan de Priesterstraat in Oost-Souburg graag behouden, maar dat moet wel betaalbaar zijn.

Dat antwoorden b&w op vragen van de Partij Souburg-Ritthem (PSR). De gemeenteraadsfractie wilde weten wat er gebeurt met de plaquette aan de buitengevel van de gymzaal als die gesloopt wordt. PSR-gemeenteraadslid Sjaak Vermeulen, die de vragen stelde, is tevreden met de beantwoording. “Er wordt serieus gekeken naar de mogelijkheden voor behoud van het mozaïek en het is logisch dat de financiële component daarbij nadrukkelijk meegewogen wordt”, reageert hij.

Tafereel

De gymzaal bij basisschool de Tweemaster aan de Jan de Priesterstraat moet wijken voor nieuwbouw van de school. ‘De school is in de jaren ‘50 van de vorige eeuw gebouwd als J.H. van Daleschool en de gymzaal is in de jaren ’59 en ’60 neergezet’, schreef Vermeulen in zijn vragen aan het college. ‘Op de gymzaal is een mooi glasmozaïek geplaatst, een tafereel van een volwassen turner en kind. Het mozaïek is nog steeds mooi.’ 

Wederopbouwstijl

Vermeulen wilde van b&w weten of zij van plan zijn het mozaïek te behouden en te herplaatsen in de nieuwe gymzaal op de beoogde plek aan de Braamstraat. Het college laat weten ‘zeker bereid te zijn’ om dit te onderzoeken. ‘Het mozaïek is een voorbeeld van de zogenaamde wederopbouwstijl en de trend in de jaren ‘50 en ‘60 om veel openbare gebouwen van mozaïeken te voorzien’, schrijven b&w in hun antwoorden aan de PSR. ‘In latere decennia zijn veel van deze sierelementen bij verbouwingen verloren gegaan.’

Haalbaar

Behoud van het mozaïek vraagt extra werkzaamheden bij de sloop van de gymzaal, schrijft het college ook. ‘Voordat we het kunnen herplaatsen moet het verpakt en opgeslagen worden. Mogelijk is er schoonmaak- en restauratiewerk nodig. Dit alles moet uiteraard technisch en vooral ook financieel haalbaar blijken. Wij zetten ons in voor behoud, maar moeten dit voorbehoud maken.’ 

Als het mozaïek een nieuwe plek kan krijgen, vindt het college de toekomstige gymzaal in de Braamstraat daarvoor, net als de PSR, een passende plek. ‘Ook omdat sportvereniging Dios in de nieuwe gymzaal gaat turnen.’

Meer uit Vlissingen

Bekijk De Koperslagerij op de Dag van de Bouw

VLISSINGEN - Tijdens de Dag van de Bouw, zaterdag 17 juni, kan het nieuwbouwproject De Koperslagerij worden bezichtigd. Op dat moment zijn veertien huurwoningen bijna gereed voor oplevering en zijn er elf grondgebonden woningen waarvan de funderingswerkzaamheden worden uitgevoerd. Bouwbedrijf Joziasse zet de bouwhekken van 10 tot 15 uur open voor bezoekers.

3 uur geleden
Studenten Scalda in finale landelijke ontwerpwedstrijd

VLISSINGEN - Het afgelopen jaar zijn de studenten bouwkunde van Scalda, Team de Kaap, bezig geweest om een ontwerp te maken voor de Kenniswerf in Vlissingen. Het team doet mee aan de landelijke ontwerpwedstrijd SMARTCirculair met als opdrachtgever de gemeente Vlissingen. Tijdens de finale op 14 juni in Woerden mag Team de Kaap het opnemen tegen negen andere teams uit Nederland.Het doel van Team de Kaap is om een ontwerp te maken voor de fysieke inrichting van de Kenniswerf in opdracht van de gemeente Vlissingen. ‘Hoe kan de fysieke inrichting van de Kenniswerf op een zo aantrekkelijke en toonaangevende manier aansluiten bij de kernthema’s van onze delta, en de focus op water, voedsel, energie, bio-based en vitaliteit. Hoe ontwikkelen we een campus van de toekomst, met ruimte voor innovatieve bedrijvigheid?’ Team de Kaap heeft een bouwontwerp gecreëerd die deze principes omarmt. De gemeente Vlissingen: “We zien als opdrachtgever dat dit mooie concept ontwerp goed past bij de ambities van de Kenniswerf, met daarin de KAAP, hét innovatiepunt van Zeeland.”Het planTeam de Kaap is met het volgende idee gekomen: “Ons ontwerp is een unieke combinatie van duurzaamheid en functionaliteit. We hebben een stuk campusgebied ontworpen, bestaande uit opschaalbare woningen in het formaat van vrachtcontainers. Hiernaast bevindt zich een imposant gebouw dat ruimte biedt aan startups en grote bedrijven. Wat dit ontwerp echt bijzonder maakt is de aandacht voor groen en natuur. Met de winst die we generen investeren we in de aanleg van bossen waardoor we de biodiversiteit vergroten en een groene long creëren die het gebied omringt. Maar onze visie gaat verder dan alleen duurzaamheid. We hebben er ook voor gekozen om onze gebouwen te voorzien van een iets lager energielabel, waardoor er meer geld overblijft om te investeren in de natuur. Het is een stap in de richting van onze toekomst waarin we in harmonie samenleven met onze planeet.”StemmenTijdens de finale op 14 juni nemen de studenten het op tegen negen andere teams uit Nederland. Tot 14 juni 10 uur is er ook de mogelijkheid om online mee te stemmen op Team de Kaap. Stemmen kan via: https://bit.ly/StemZeeland.

1 dag geleden
Kringloopwinkel 'Leuke spullen' is verhuisd naar de Oude Industrieweg

VLISSINGEN - Kringloopwinkel ‘Leuke spullen’ is verhuisd van de Edisonweg naar een loods aan de Oude Industrieweg. Omdat het voormalige pand van de kringloopwinkel geen bestemming detailhandel had mocht de winkel daar niet blijven. Met hulp van de gemeente Vlissingen is nu een nieuwe locatie gevonden.

1 dag geleden
Jan Beckers publiceert boek over drama bij De Punt

VLISSINGEN - Het heeft freelance journalist Jan Beckers sinds 2010 bijna onophoudelijk bezig gehouden: wat is er precies gebeurd tijdens de gewelddadige beëindiging van de Molukse treinkaping bij De Punt in 1977? Zijn bevindingen hebben eerder al geleid tot een rechtszaak tegen de staat, aangespannen door nabestaanden van Molukse actievoerders die bij de bevrijding van de trein om het leven kwamen. Nu ligt er een kloek boek: De afloop, het drama bij De Punt.

3 dagen geleden
Munitiedepot Ritthem blijft langer in gebruik

RITTHEM - Het munitiedepot van het Ministerie van Defensie bij het Ritthemse bos blijft langer in gebruik. Het was eigenlijk de bedoeling dat het depot op termijn gesloten zou worden, maar omdat defensie fors gaat investeren in de aanschaf van munitie blijft het depot noodzakelijk. Ook het depot in het Brabantse Alphen blijft in gebruik.

3 dagen geleden
Landmacht oefent in en om Vlissingen

VLISSINGEN - De Koninklijke Landmacht houdt tot en met 9 juni een militaire oefening in en rond Vlissingen. De oefening maakt deel uit van de opleiding en training voor militairen van de landmacht.

4 dagen geleden
Fietsster komt ten val in Nollebos

VLISSINGEN - In de nacht van zondag op maandag is een vrouw met haar fiets gevallen op de Zwanenburgseweg in Vlissingen. Ze moest mee naar het ziekenhuis.

4 dagen geleden