Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Provincies hebben 300 miljoen euro voor regionaal ov verdeeld

Provincies hebben 300 miljoen euro voor regionaal ov verdeeld

DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.

De prijzen van trein- en buskaartjes dreigden komend jaar fors omhoog te gaan, met bijna 12 procent, maar de Tweede Kamer wist dat te voorkomen. In september werd een motie van ChristenUnie-leider Mirjam Bikker aangenomen. Zij stelde voor om 420 miljoen euro beschikbaar te stellen, waarvan 300 miljoen voor het stads- en streekvervoer. Dat geld is niet alleen bedoeld om de prijzen van de kaartjes gelijk te houden, maar ook om het regionale ov na de coronajaren "structureel te verbeteren" en het aantal reizigers weer te laten toenemen. Het demissionaire kabinet gaf in oktober gehoor aan de wensen van de Kamer.

Via een verdeelsleutel, op basis van het aantal reizigers en het aantal gereden kilometers, is de 300 miljoen euro nu toegewezen. Vervoerregio Amsterdam krijgt ruim 85 miljoen, Metropoolregio Rotterdam Den Haag bijna 73 miljoen. Van de twaalf provincies ontvangt Zeeland het minste geld: zo'n 3,2 miljoen.

Verdeling

Zuid-Holland ontvangt zo'n 16,2 miljoen euro, iets minder dan Utrecht (17,6) en Noord-Brabant (17,0). Limburg krijgt via de verdeelsleutel bijna 14 miljoen euro, Overijssel 13,3 miljoen, Groningen 11,6 miljoen en Friesland een kleine 10 miljoen euro. Noord-Holland (7,8), Flevoland (6,2) en Drenthe (4,5) staan met Zeeland onderin de lijst. De overige 120 miljoen euro uit de motie-Bikker gaat eenmalig naar de NS, zodat de prijs van de treinkaartjes komend jaar gelijk kan blijven.

De provinciale ov-bestuurders vreesden onlangs dat het effect van de 300 miljoen euro weer grotendeels zou verdwijnen, omdat het ministerie van Onderwijs de jaarlijkse bijdrage voor het studentenreisproduct met zo'n 200 miljoen wilde verminderen. Na een lobby vanuit de provincies en een motie in de Tweede Kamer is dat voor volgend jaar echter voorkomen.

'Belangrijke stap'

"Dit is een belangrijke stap voor de bereikbaarheid van dorpen en steden. We zijn blij dat de prijs van je buskaartje gelijk blijft in een tijd waarin andere dingen steeds duurder worden" zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Frederik Zevenbergen.

Meer uit Politiek

Adema noemt motie uitfasering bio-industrie 'belangrijk signaal'

DEN HAAG (ANP) - De oproep van de Tweede Kamer om de bio-industrie uit te faseren is een "belangrijk signaal", schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema dinsdag in een reactie. Maar het gaat ook om "zeer complexe opgaven" die één kabinet niet zomaar kan oplossen.

16 uur geleden
Ontslag marechaussee die zelfmoord pleegde niet zorgvuldig genoeg

DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft steken laten vallen rond het ontslag begin vorig jaar van onderofficier Lennart Bantema, die zich kort daarna van het leven beroofde. Dat concludeert een onafhankelijke commissie die de zaak heeft onderzocht, meldt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer.

20 uur geleden
Experts en ervaren bestuurders praten Putters deze week bij

DEN HAAG (ANP) - Kim Putters laat zich deze week bijpraten door een uiteenlopende groep deskundigen en ervaren bestuurders. De informateur hoopt zo goed voorbereid te beginnen als hij volgende week in gesprekken met politiek leiders de impasse in de formatie probeert te doorbreken. Dinsdag heeft hij een telefoongesprek met Sybilla Dekker, minister van Staat en voormalig minister van Volkshuisvesting. Later in de week spreekt Putters onder meer met ervaren oudgedienden in de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA) en Kees van der Staaij (SGP).

21 uur geleden
Nog twee jaar extra ruimte voor ongediplomeerden in kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Kinderopvangorganisaties krijgen langer de ruimte om op iedere werknemer ook een medewerker in te zetten die nog in opleiding is. Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) wil een regeling die dat mogelijk maakt verlengen tot medio 2026.

1 dag geleden
Bruins Slot wil Israëlische kolonisten zelf sancties opleggen

BRUSSEL (ANP) - Nederland gaat kijken of het eigen, nationale sancties kan ontwikkelen tegen Israëlische kolonisten die geweld plegen tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Dat heeft demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot gezegd na overleg met haar EU-collega's in Brussel.

1 dag geleden
Putters zoekt uit hoe parlement en kabinet moeten samenwerken

DEN HAAG (ANP) - Gesprekken met hoogleraren hebben voor Kim Putters duidelijk gemaakt dat hij antwoord nodig heeft op de vraag hoe kabinet en parlement met elkaar moeten samenwerken. De informateur vindt dat deze vraag niet alleen de partijen aangaat die - in wat voor vorm dan ook - met elkaar in een coalitie stappen. Daarom wil hij volgende week van de politiek leiders van alle partijen horen hoe zij hier tegenaan kijken.

1 dag geleden
Aantal nieuwe asielzoekers blijft in zelfde tempo stijgen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal asielzoekers in Nederland blijft in hetzelfde tempo toenemen. Vorige week hebben ongeveer negenhonderd mensen asiel aangevraagd. Dat is vergelijkbaar met de weken ervoor.

1 dag geleden