Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Provincies en gemeenten: maak werk van een nationaal fietsplan

Provincies en gemeenten: maak werk van een nationaal fietsplan

UTRECHT (ANP) - Het Rijk moet werk maken van een nationaal fietsplan en vele miljoenen euro's uit het Europese herstelfonds oormerken voor fietsinfrastructuur. Die oproep doet vrijdag een grote coalitie met daarin onder meer zeventien gemeenten en alle twaalf de provincies.

Volgens de coalitie, die wordt aangevoerd door de Fietsersbond en de Vervoerregio Amsterdam, werden er eerder al afspraken gemaakt met provincies en regionale partijen om een Nationaal Toekomstbeeld Fiets (NTF) te ontwikkelen. "De provincies en vervoerregio’s hebben hun huiswerk gedaan en hebben miljoenen gereserveerd maar wachten nu op het Rijk om door te kunnen pakken. De formatie heeft dit proces vertraagd waardoor er ook geen zicht is op geld voor de uitvoering van al de plannen", aldus de coalitie in een verklaring.

Om de gewenste fietsinfrastructuur van de toekomst aan te leggen, is volgens de coalitie tot 2027 meer dan 7 miljard euro nodig. Zij roept het Rijk op om onder meer geld dat Nederland krijgt uit het Europese herstelfonds voor een deel te gebruiken voor de fietsplannen. Nederland zou aanspraak maken op ongeveer 6 miljard euro uit die pot. Nederland heeft Brussel overigens nog niet gevraagd om zijn aandeel. Het demissionaire kabinet wil een herstelplan overlaten aan een nieuwe regering.

Klimaatdoelen

Investeren in fietsinfrastructuur brengt volgens de coalitie onder meer de klimaatdoelen dichterbij en helpt het voorzieningen buiten de steden bereikbaar te houden. "Bovendien is fietsen erg gezond en draagt het bij aan onze verkeersveiligheidsdoelstellingen", aldus Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond.

Een brief waarin de groep het Rijk oproept "boter bij de vis te doen" wordt gesteund door alle provincies en de gemeenten Amersfoort, Amsterdam, Houten, Apeldoorn, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Goes, Groningen, Den Bosch, Utrecht, Leiden, Nijmegen, Maassluis, Rotterdam, Tilburg, Zwolle en de Groene Metropoolregio Arnhem Nijmegen.

Meer uit Binnenland

Extinction Rebellion wil op Koningsdag weer de A10 op

AMSTERDAM (ANP) - Extinction Rebellion is van plan om zaterdag, op Koningsdag, weer de A10 bij Amsterdam te blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-kantoor. De actiegroep eist dat ING per direct stopt met het financieren van de fossiele industrie. De actievoerders willen vanaf 12.00 uur in het oranje gekleed een INGFossielVrijmarkt houden.

5 minuten geleden
Rover krijgt 120 klachten binnen over nieuwe samenreiskorting NS

AMERSFOORT (ANP) - Reizigersorganisatie Rover heeft in de afgelopen twee weken 120 klachten ontvangen over de nieuwe regels voor samenreiskorting van de NS. Reizigers klagen onder meer over "administratieve rompslomp, gebrek aan flexibiliteit en extra kosten".

8 minuten geleden
FNV: inlichtingenplicht bij uitkeringen moet op de schop

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV wil dat de Tweede Kamer ervoor zorgt dat de inlichtingenplicht bij uitkeringen wordt aangepast. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong zegt dat de vakbond het "spuugzat" is dat mensen in Nederland die een beroep moeten doen op een uitkering telkens onder een vergrootglas komen te liggen. Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over het rapport 'Blind voor mens en recht' van de parlementaire-enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening.

2 uur geleden
Kamer praat over enquête naar 'vermorzelende' fraudeaanpak

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat in debat over het verslag van de parlementaire-enquêtecommissie over het fraudebeleid van de afgelopen decennia, waardoor volgens de commissie "levens van mensen zijn vermorzeld". Ook de rol van het parlement zal besproken worden. De vraag is of de Tweede Kamer de conclusies onomwonden zal omarmen.

5 uur geleden
Nabestaanden en OM aan bod in hoger beroep kruisboogschutter

ARNHEM (ANP) - In het hoger beroep van Kenzo K. (31) uit Almelo, die terechtstaat voor het doodsteken van twee vrouwen en twee moordpogingen met een kruisboog, krijgen dinsdag de nabestaanden het woord. Vervolgens houdt de aanklager haar requisitoir, uitmondend in de strafeis.

5 uur geleden
Partijen leveren papierwerk Europese verkiezingen in bij Kiesraad

DEN HAAG (ANP) - Alle partijen die op 6 juni in Nederland willen meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement moeten dinsdag langs de Kiesraad. Daar moeten ze de formulieren inleveren die nodig zijn voor een plek op het stembiljet. Dat moet in persoon, en alle formulieren moeten geprint zijn. Het kabinet wil die procedure veranderen.

5 uur geleden
Vrijwilligerswerk terug op niveau van voor corona

DEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de Nederlanders van 15 jaar of ouder (49 procent) gaf in 2023 aan zich in de afgelopen twaalf maanden ten minste één keer vrijwillig te hebben ingezet voor een organisatie of vereniging. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee is het percentage vrijwilligers in Nederland terug op het niveau van voor corona. Gedurende de coronajaren deed gemiddeld 41 procent van de Nederlanders vrijwilligerswerk.

7 uur geleden