Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Provincie Zeeland investeert miljoenen extra in regionale MKB en cultuursector

Provincie Zeeland investeert miljoenen extra in regionale MKB en cultuursector

MIDDELBURG - De gevolgen van de coronacrisis zullen nog lange tijd merkbaar blijven. De Provincie wil daarom extra investeren in coronaherstel voor de zwaar getroffen sectoren MKB en cultuur. Daarnaast blijft ze investeren in opgaven die samen met Rijk, gemeenten en het waterschap worden opgepakt.

Dat staat in de Voorjaarsnota 2021 die Gedeputeerde Staten vandaag aanbieden aan Provinciale Staten. In deze nota blikken GS terug op de afgelopen twee jaar, omdat het college zich nu halverwege haar bestuursperiode bevindt. Naast het meebetalen aan maatregelen die het Rijk neemt, wil de Provincie ook gerichte stappen zetten om de sectoren waar de grootste klappen vallen, het MKB en de cultuursector, te ondersteunen. Het gaat om € 3,7 miljoen voor stimulerings- en ondersteuningsregelingen voor het MKB en € 3,6 miljoen voor stimulering van cultuur. Daarvan is €1,5 bestemd voor het Zeeuws Stimuleringsfonds cultuur (met onder andere een regeling voor versterking en vernieuwing van de cultuursector) en € 2,1 voor de ontwikkelagenda cultuurveld 2021 – 2024. Om de bestaande strategische opgaven (ruimtelijke kwaliteit, slimme mobiliteit, klimaatadaptatie, zichtbaar Zeeland) van strategie naar uitvoering te brengen wordt 5,1 miljoen euro vrijgemaakt. Daarnaast willen GS ruim 6,5 miljoen euro uittrekken voor het Deltaplan zoet water.

Woonagenda
Het is de vraag hoe de Provincie moet inspelen op de structurele effecten van corona. Zo is er recent een toename zichtbaar van het aantal inwoners. Wellicht zien steeds meer mensen, mede onder invloed van het thuiswerken, de meerwaarde van een prettige leefomgeving, zoals we die in Zeeland kunnen bieden. Dat betekent dat er nog meer aandacht nodig is voor onder meer de woonagenda en de digitale agenda.
KnelpuntenIn de Voorjaarsnota constateren Gedeputeerde Staten ook knelpunten die de omvang van de beschikbare middelen overstijgen. Ze hebben daarom kritisch gekeken naar zaken die kunnen vervallen. Dan gaat het met name om proces- en adviesbudgetten. Per saldo doen GS voorstellen om ruim € 1 miljoen structurele ruimte om te buigen ten behoeve van knelpunten en nieuwe ambities. Besluitvorming over nieuwe ambities die uitgesteld kan worden stellen GS uit. Het is immers onzeker hoe het financiële perspectief zich verder ontwikkelt. De strategische opgaven en maatregelen die bijdragen aan coronaherstel hebben nu de grootste prioriteit.

Jaarrekening
Naast de Voorjaarsnota zijn ook de Jaarstukken met de jaarrekening gepresenteerd. Daarin staat dat snelle investeringen in digitalisering er toe hebben bijgedragen dat de Provincie in overleg kon blijven met haar netwerkpartners. Toch heeft dat niet kunnen voorkomen dat de beoogde inzet uit de begroting niet geheel behaald is. Het jaarrekeningresultaat is dan ook hoger dan andere jaren. GS stellen voor om vanuit het jaarrekeningresultaat € 10,5 miljoen toe te voegen aan de algemene reserve.

Corona-effect
Het hogere jaarrekeningresultaat is een effect van Corona. Dat is ook terug te zien bij andere overheden. Onzekerheden in de uitvoering van met name eenmalige projecten - lukt het om met partners om tijdig tot uitvoering te komen? – en eenmalige subsidieregelingen – is er voldoende animo voor? - hebben het lastig gemaakt ook tussentijds scherpe bijstellingen te maken. Immers, alles was erop gericht om de uitvoering van deze projecten en subsidies zoveel mogelijk doorgang te geven.

Compensatiepakket en meevaller Thermphos
Vrijwel tegelijkertijd met het moment dat de coronacrisis om zich heen greep, werden we geconfronteerd het afblazen van de marinierskazerne in Vlissingen. Het compensatiepakket ‘Wind in de Zeilen’ werd opgesteld om de beoogde effecten voor de regio te compenseren. Daarop is voortvarend aan de slag gegaan met de implementatie van het pakket. Het Rijkt heeft Zeeland bovenop het pakket nog € 10 miljoen extra aangeboden om de afsplitsing van Evides mogelijk te maken. Verder is er nog een meevaller bij de sanering van Thermphos. Met het zicht op de afronding is inmiddels duidelijk dat het toegezegde bedrag hiervoor voor de Provincie € 2,4 miljoen lager uitvalt.

De Voorjaarsnota en jaarstukken worden 10 en 11 juni 2021 behandeld in Provinciale Staten.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Beveland

Dominant visje beperkt muggenoverlast op vakantiepark Kamperland

KAMPERLAND - Het is heerlijk toeven op het eco-vriendelijke park Water Village aan de Oosterschelde. Alleen de muggenoverlast is een terugkerend thema in de reviews van de gasten op hun verblijf. Daar is door Traas Nature Care - dankzij het uitzetten van vierhonderd roofvisjes - sinds woensdag een ecologisch verantwoord stokje voor gestoken.

9 minuten geleden
Lintje voor Marian van Asselt uit Heinkenszand

HEINKENSZAND - Marian van Asselt uit Heinkenszand heeft vrijdag een koninklijke onderscheiding gekregen uit handen van de Borselse burgemeester Gerben Dijksterhuis.

2 uur geleden
Rotary Club Goes schenkt bankje op Kattendijksedijk

GOES - Wie aan het wandelen is bij de Hollandsche Hoeve in Goes kan voortaan pauzeren op een bankje langs de Kattendijksedijk. Rotary Club Goes heeft het bankje geschonken.

16 uur geleden
Dode persoon aangetroffen op industrieterrein De Poel

GOES - Op het terrein van de Toyota-garage op industrieterrein De Poel aan de Pearyweg in Goes is woensdagmorgen een overleden persoon aangetroffen.

1 dag geleden
Onderzoek naar tiny houses voor Kortgene

KORTGENE - De gemeente Noord-Beveland onderzoekt of er tiny houses kunnen worden geplaatst op de locatie van de voormalige sportvelden in Kortgene.

1 dag geleden
Roompot biedt nu ook glamping aan

GOES - Roompot voegt 5 pop-up glamping-locaties toe aan haar aanbod van vakantieaccommodaties. Kamperen met glamour kan via het Zeeuwse bedrijf op de Veluwe, in natuurgebied De Maashorst, het Land van Maas en Waal, de Achterhoek en Twente.

1 dag geleden
Pauline de Bok geeft lezing over haar nieuwe boek

GOES - In het kader van de maand van het natuurboek geeft Pauline de Bok zaterdag 22 mei een lezing over haar nieuwe boek ‘De poel’ in boekhandel De Koperen Tuin in Goes.

1 dag geleden