Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Provincie Zeeland investeert miljoenen extra in regionale MKB en cultuursector

Provincie Zeeland investeert miljoenen extra in regionale MKB en cultuursector

MIDDELBURG - De gevolgen van de coronacrisis zullen nog lange tijd merkbaar blijven. De Provincie wil daarom extra investeren in coronaherstel voor de zwaar getroffen sectoren MKB en cultuur. Daarnaast blijft ze investeren in opgaven die samen met Rijk, gemeenten en het waterschap worden opgepakt.

Dat staat in de Voorjaarsnota 2021 die Gedeputeerde Staten vandaag aanbieden aan Provinciale Staten. In deze nota blikken GS terug op de afgelopen twee jaar, omdat het college zich nu halverwege haar bestuursperiode bevindt. Naast het meebetalen aan maatregelen die het Rijk neemt, wil de Provincie ook gerichte stappen zetten om de sectoren waar de grootste klappen vallen, het MKB en de cultuursector, te ondersteunen. Het gaat om € 3,7 miljoen voor stimulerings- en ondersteuningsregelingen voor het MKB en € 3,6 miljoen voor stimulering van cultuur. Daarvan is €1,5 bestemd voor het Zeeuws Stimuleringsfonds cultuur (met onder andere een regeling voor versterking en vernieuwing van de cultuursector) en € 2,1 voor de ontwikkelagenda cultuurveld 2021 – 2024. Om de bestaande strategische opgaven (ruimtelijke kwaliteit, slimme mobiliteit, klimaatadaptatie, zichtbaar Zeeland) van strategie naar uitvoering te brengen wordt 5,1 miljoen euro vrijgemaakt. Daarnaast willen GS ruim 6,5 miljoen euro uittrekken voor het Deltaplan zoet water.

Woonagenda
Het is de vraag hoe de Provincie moet inspelen op de structurele effecten van corona. Zo is er recent een toename zichtbaar van het aantal inwoners. Wellicht zien steeds meer mensen, mede onder invloed van het thuiswerken, de meerwaarde van een prettige leefomgeving, zoals we die in Zeeland kunnen bieden. Dat betekent dat er nog meer aandacht nodig is voor onder meer de woonagenda en de digitale agenda.
KnelpuntenIn de Voorjaarsnota constateren Gedeputeerde Staten ook knelpunten die de omvang van de beschikbare middelen overstijgen. Ze hebben daarom kritisch gekeken naar zaken die kunnen vervallen. Dan gaat het met name om proces- en adviesbudgetten. Per saldo doen GS voorstellen om ruim € 1 miljoen structurele ruimte om te buigen ten behoeve van knelpunten en nieuwe ambities. Besluitvorming over nieuwe ambities die uitgesteld kan worden stellen GS uit. Het is immers onzeker hoe het financiële perspectief zich verder ontwikkelt. De strategische opgaven en maatregelen die bijdragen aan coronaherstel hebben nu de grootste prioriteit.

Jaarrekening
Naast de Voorjaarsnota zijn ook de Jaarstukken met de jaarrekening gepresenteerd. Daarin staat dat snelle investeringen in digitalisering er toe hebben bijgedragen dat de Provincie in overleg kon blijven met haar netwerkpartners. Toch heeft dat niet kunnen voorkomen dat de beoogde inzet uit de begroting niet geheel behaald is. Het jaarrekeningresultaat is dan ook hoger dan andere jaren. GS stellen voor om vanuit het jaarrekeningresultaat € 10,5 miljoen toe te voegen aan de algemene reserve.

Corona-effect
Het hogere jaarrekeningresultaat is een effect van Corona. Dat is ook terug te zien bij andere overheden. Onzekerheden in de uitvoering van met name eenmalige projecten - lukt het om met partners om tijdig tot uitvoering te komen? – en eenmalige subsidieregelingen – is er voldoende animo voor? - hebben het lastig gemaakt ook tussentijds scherpe bijstellingen te maken. Immers, alles was erop gericht om de uitvoering van deze projecten en subsidies zoveel mogelijk doorgang te geven.

Compensatiepakket en meevaller Thermphos
Vrijwel tegelijkertijd met het moment dat de coronacrisis om zich heen greep, werden we geconfronteerd het afblazen van de marinierskazerne in Vlissingen. Het compensatiepakket ‘Wind in de Zeilen’ werd opgesteld om de beoogde effecten voor de regio te compenseren. Daarop is voortvarend aan de slag gegaan met de implementatie van het pakket. Het Rijkt heeft Zeeland bovenop het pakket nog € 10 miljoen extra aangeboden om de afsplitsing van Evides mogelijk te maken. Verder is er nog een meevaller bij de sanering van Thermphos. Met het zicht op de afronding is inmiddels duidelijk dat het toegezegde bedrag hiervoor voor de Provincie € 2,4 miljoen lager uitvalt.

De Voorjaarsnota en jaarstukken worden 10 en 11 juni 2021 behandeld in Provinciale Staten.

Meer uit Beveland

Eendracht in Hansweert wint textielrace voor basisscholen

HANSWEERT - Basisschool de Eendracht in Hansweert heeft de textielrace voor Bevelandse en Thoolse basisscholen gewonnen. Deze school zamelde het meeste textiel in: 2006 kilo. De drie beste scholen winnen een geldbedrag.

6 uur geleden
Waterschap houdt bijeenkomsten over grootscheepse dijkversterking Zak van Zuid-Beveland

HOEDEKENSKERKE - Waterschap Scheldestromen is begonnen met de verkenningsfase voor het versterken van de Westerscheldedijk van de Zak van Zuid-Beveland. Dit werk begint naar verwachting in 2029. Inwoners van de Borselse dorpen en andere belangstellenden zijn donderdag 23 mei en woensdag 29 mei welkom bij twee informatiebijeenkomsten over dit meerjarenproject.

10 uur geleden
'Begrip in de bouw' Jan Rijn uit Goes gaat vrijdag met pensioen

GOES - Zal Jan Rijn vrijdag nog hard moeten werken? De Goesenaar weet het niet. Hoe dan ook is het zijn laatste werkdag, want zondag wordt Jan 67 jaar en de verkoper van bouwmaterialen gaat met pensioen. "Na 47 jaar, drie maanden en drie weken bij hetzelfde bedrijf", vertelt Jan.

1 dag geleden
Feest in Kamperland voor 101-jarige Andrea Krijnberg-Terbeek

KAMPERLAND - Andrea Krijnberg-Terbeek woont nog zelfstandig in Kamperland en haar huis zat dinsdag gezellig vol visite voor haar 101-jarige verjaardagsfeest. Kinderburgemeester Noor van de gemeente Noord-Beveland trakteerde de jarige op zelfgebakken cupcakes met eentjes en nulletjes erop. Die liet de jarige zich goed smaken. "Zal ik er even mee rondgaan?", vroeg ze kwiek. Op haar respectabele leeftijd zit ze nog vol grapjes, positiviteit en complimentjes. "Je ziet er voornaam uit, als een echte burgemeester, met je mooie, kanten jurk en ketting", zei ze tegen Noor.

1 dag geleden
Profielwerkstukprijs voor Hilde van Doorn en Anne-Marthe Westmaas van Calvijn College Goes

GOES - Hilde van Doorn en Anne-Marthe Westmaas van het Calvijn College in Goes hebben met hun profielwerkstuk de jaarlijkse Jan Penprijs van de Rijksuniversiteit Groningen gewonnen. De leerlingen van vwo 6 vielen donderdag in de prijzen met hun werkstuk over vroegkinderlijk trauma in de klas.

1 dag geleden
Provincie Zeeland zegt 'ja' tegen wolfwerende maatregelen

MIDDELBURG - De wolf hoort niet thuis in Zeeland. Dat is de boodschap van het college van Gedeputeerde Staten . Maar de wolf is Europees beschermd. Daarom zijn er maatregelen nodig om landbouwhuisdieren te beschermen tegen de wolf. Reden voor de Provincie Zeeland om nu een subsidiebedrag van 95.000 euro beschikbaar te stellen. 

1 dag geleden
Dode bij botsing auto en lijnbus in Heinkenszand

HEINKENSZAND - In Heinkenszand heeft dinsdag aan het einde van de ochtend een ernstig verkeersongeluk plaatsgevonden. Bij de botsing tussen een lijnbus en een personenauto is de bestuurder van de auto om het leven gekomen, zo bevestigt de politie.

2 dagen geleden