Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Provincie is enthousiast over plannen Marie Tak van Poortvliet

Provincie is enthousiast over plannen Marie Tak van Poortvliet

MIDDELBURG - De provincie is enthousiast over de plannen van het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg.

Het museum wil nieuwbouwen in het Nehalennia-gebied. De gemeenteraad van Veere is het daar nog niet over eens. Er is dan ook nog geen bestemmingsplan voor het gebied in de duinen van Domburg.

Kustvisie

Wel ligt er een subsidie van negen ton klaar voor de verplaatsing. Het college van Gedeputeerde Staten laat zich niet duidelijk uit over de nieuwe locatie. “Interessant”, noemt het provinciebestuur het wel. Ze wijst op de kustvisie, alle beschermingsregimes in het Natura 2000-gebied en de eisen die daardoor aan een nieuw onderkomen moeten worden gesteld. Dat is een taak van de gemeente en het museum.

Onduidelijkheid

In een verkennend gesprek hebben gedeputeerden Carla Schönknecht en Ben de Reu wel gezegd dat ze het museum daarbij eventueel willen ondersteunen. Het Marie Tak van Poortvliet heeft overigens een subsidieaanvraag van 600.000 euro ingetrokken door onduidelijkheid over het bestemmingsplan.

Status

De provincie zegt dat met deze steun het bedrag nog niet is toegezegd. Een status als themamuseum voor het Marie Tak van Poortvliet is wel mogelijk. Nu heeft Zeeland er vier: Zeeuws Museum, Bevrijdingsmuseum Zeeland, Watersnoodmuseum en het Industrieel Museum.

Licht

Het Marie Tak van Poortvliet is een museum voor beeldende kunst. Het richt zich vooral op kunst die is geïnspireerd op het Zeeuwse landschap en het uniek licht aan de kust. Juist dat trok in het begin van de 20e eeuw veel kunstenaars naar Zeeland. Onder anderen door de aanwezigheid van Jan Toorop en Piet Mondriaan gold Domburg toen als een kunstenaarskolonie. Het huidige onderkomen van het Marie Tak van Poortvliet is een kopie van een tentoonstellinsgebouwtje waarin zij hun werken lieten zien. Het werd in 1921 verwoest. Architect Cees Dam ontwierp het gebouw en heeft ook het nieuwe getekend.

Meer uit Middelburg

BM van Houwelingen wint tender voor De Biezenweie in Serooskerke

DOMBURG - Het college B&W van gemeente Veere heeft bekendgemaakt dat BM van Houwelingen de winnaar is van de tender voor De Biezenweie in Serooskerke. Dit besluit markeert een belangrijke mijlpaal in de voortgang van de woningbouw aan De Biezenweie.

7 uur geleden
De onfortuinlijke vlucht van bommenwerper 'The Drip'

VLISSINGEN/DOMBURG - De Amerikaanse bommenwerper waar archeologisch onderzoek naar wordt uitgevoerd voor de kust van Domburg stortte neer op 5 november 1943. Het door vijandelijk vuur geraakte vliegtuig was op de terugweg van een missie bij de Duitse stad Münster, ten noordoosten van het Ruhrgebied.

8 uur geleden
Dakbedekking waait los in van Kleffenslaan Middelburg

MIDDELBURG - Bij een woning aan de Van Kleffenslaan in Middelburg is maandagmiddag een deel van de dakbedekking losgekomen als gevolg van een harde windvlaag. De brandweer werd ingezet om de situatie weer veilig te maken.De windvlaag kreeg vat op het dak toen rond 13.45 uur een fikse bui over de stad trok. Brandweerlieden rukten vanaf de post Stromenweg uit en hebben de dakbedekking weer platgelegd. Een aannemer zal moeten worden ingeschakeld om de ontstane schade te herstellen. Bij het voorval raakte niemand gewond.In het verleden is de brandweer al veelvuldig ingezet nadat bij woningen in de betreffende wijk dakbedekkingen loslieten tijdens windstoten. Voor vandaag en morgen hebben de meteorologen van het KNMI code geel afgekondigd. Tot dinsdag 06.00 uur moet rekening worden gehouden met zware windstoten tot 100 kilometer per uur.

1 dag geleden
Oplichter doet zich voor als politieagent: Vraagt om bankgegevens 'slachtoffers'

MIDDELBURG - De politie waarschuwt voor een persoon die zich voordoet als een politieagent en vervolgens probeert op te lichten, laat HVZeeland weten.

3 dagen geleden
Gemeente Veere stelt nieuwe verordening voor om leegstand woningen aan te pakken

DOMBURG - Gemeente Veere staat voor een groeiende vraag naar woningen en vindt het onwenselijk dat panden zonder geldige reden langdurig leegstaan. Om dit aan te pakken en effectieve maatregelen te kunnen nemen, wordt de invoering van een leegstandsverordening voorgesteld.

3 dagen geleden
1000ste inschrijving Middelburg Ontmoet

MIDDELBURG De 1000ste inschrijving op het online community platform Middelburg Ontmoet is een feit. Om dit te vieren kreeg de 1000ste inwoner gistermiddag een taart van wethouder Willemien Treurniet.

3 dagen geleden
Gemeente Middelburg stelt grafrechten voor KNIL-militairen vrij tot en met 2050

MIDDELBURG - Het college van gemeente Middelburg heeft besloten de grafrechten voor KNIL-militairen vrij te stellen tot en met 2050. In 2021 was het 70 jaar geleden dat de eerste KNIL-militairen en hun gezinnen aankwamen in Nederland. In het kader hiervan zijn destijds aan de gemeente Middelburg de eerste vragen gesteld vanuit de Molukse wijkraad over hoe de gemeente omgaat met de graven van KNIL-militairen. Er zijn in 2023 en 2024 ambtelijk en bestuurlijk meerdere gesprekken geweest met de Molukse wijkraad over de invulling van een regeling om de grafrechten vrij te stellen. 

3 dagen geleden