Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Provincie: 'Extra stikstofmaatregelen nodig om natuur te beschermen'

Provincie: 'Extra stikstofmaatregelen nodig om natuur te beschermen'

MIDDELBURG - Zeeuwse natuurgebieden, zoals de Manteling van Walcheren, moeten beter beschermd worden tegen onder meer stikstof. Dat meldt de provincie Zeeland na onderzoek in de Zeeuwse Natura 2000-gebieden. 

De Provincie Zeeland heeft natuurdoelanalyses opgesteld voor de Natura 2000-gebieden Canisvliet bij Sas van Gent, Groote Gat bij Oostburg, Vogelkreek bij Hengstdijk, de Yerseke Moer, Kapelse Moer, Zwin en Kievittepolder bij Cadzand-Bad, Kop van Schouwen en Manteling van Walcheren. ‘Een natuurdoelanalyse laat twee dingen zien: de toestand van de natuur in een gebied en - als het slecht gaat - wat er moet gebeuren om de natuur gezond te maken’, aldus de provincie. 

Recreatie

De analyses voor de Zwin en Kievittepolder, Kop van Schouwen en Manteling van Walcheren tonen volgens de provincie aan dat de maatregelen in deze gebieden nog niet voldoende zijn. ‘Vooral in de duingebieden slaat nog te veel stikstof neer. Ook verdroging, verstoring door recreatie en verkeerde begrazingsdruk maken dat de natuur in deze gebieden ondanks alle maatregelen nog steeds achteruitgaat.’

Geen vergunningsstop

De natuurdoelanalyses zijn een hulpmiddel bij de beoordeling van vergunningaanvragen voor activiteiten en projecten in en rond de Zeeuwse Natura 2000-gebieden. Bij elke vergunningaanvraag moeten initiatiefnemers de mogelijke effecten op beschermde natuur in beeld brengen. Activiteiten die extra stikstofneerslag veroorzaken in de duingebieden, zullen daarom meestal geen vergunning krijgen. Hoewel vergunningverlening in zijn algemeenheid steeds lastiger wordt, kiest de provincie Zeeland niet voor een algehele vergunningstop. ‘We bekijken per aanvraag wat mogelijk is. Daarbij kijken we niet alleen naar stikstof, maar ook naar mogelijke andere effecten op de natuur.’

De natuurdoelanalyses worden de komende maanden getoetst door de Ecologische Autoriteit. ‘Dit is een onafhankelijk instituut dat oordeelt of de juiste ecologische informatie beschikbaar is voor de onderbouwing van besluiten over beschermde natuur.’ 

Alle sectoren moeten er samen voor zorgen dat het beter gaat met de natuur en dat er onder andere minder stikstof terechtkomt in kwetsbare natuurgebieden. ‘Daarbij gaan we uit van vrijwilligheid. We kijken samen met partijen en medeoverheden welke maatregelen we kunnen uitvoeren om de neerslag van stikstof te verminderen en de kwaliteit van water en natuur goed te houden.’ 

Deze maatregelen worden vastgelegd in een gebiedsprogramma, waarvan op 1 juli de eerste versie aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij wordt aangeboden. De natuurdoelanalyses zijn een bouwsteen voor het gebiedsprogramma.

Kijk voor meer informatie over de stikstofaanpak op www.zeeland.nl/stikstof.

Meer uit Reimerswaal

Puzzel er rijdend op los in en om Kapelle met Fruitteeltrit

KAPELLE - MAC "de Bevelanden" organiseert een leuke puzzelrit, zonder controles, door enkele kernen en het buitengebied van de mooie gemeente Kapelle. 

2 dagen geleden
Dijk bij Wemeldinge 'aangekleed' met toiletvoorziening en zonnebrandpaal en krijgt opgang voor mindervaliden

WEMELDINGE - Op de dijk bij Wemeldinge heeft de Kapelse wethouder Jon Herselman vrijdag de nieuwe zonnebrandpaal, met gratis zonnebrandcrème, in gebruik genomen. Ook is er een toiletvoorziening geplaatst.

3 dagen geleden
Jan-Willem de Coninck is eerste buurtwerker in Reimerswaal: 'Ik kom voor allerlei zaken bij mensen over de vloer'

KRUININGEN - Sinds begin maart heeft de gemeente Reimerswaal voor het eerst een buurtwerker. Jan-Willem de Coninck is met veel enthousiasme intussen al zo'n vier maanden bezig. Inmiddels is hij letterlijk en figuurlijk een stuk meer wegwijs geworden in Kruiningen en Yerseke, de dorpen waarvoor hij actief is.

3 dagen geleden
Lezersfoto van de week van een supercel

KAPELLE - Wat een prachtige foto van de supercel, de zware onweerswolk, vorige week dinsdag genomen bij de Spaartweg in Kapelle. Het is de 'Lezersfoto van de week' geworden in de Reimerswaalse & Kapelse Bode.

4 dagen geleden
Open dagen bij Kunst Kring Reimerswaal in Yerseke

YERSEKE - Tot half september staan op de zaterdagen van 11.00 tot 16.00 uur de deuren weer open bij de Galerie van de Kunst Kring Reimerswaal in Yerseke.

4 dagen geleden
Krabbendijke krijgt repaircafé

KRABBENDIJKE - Krabbendijke krijgt een repaircafe in dorpshuis de Meiboom.

5 dagen geleden
Jaarlijkse boompjesuitdeelactie groeit in Zeeland

Dit jaar zullen meer dan 36.000 boompjes hun weg vinden naar particuliere tuinen in Zeeland tijdens de jaarlijkse Gratis Boompjes Uitdeelactie! Vorig jaar werden al 18.000 jonge bomen uitgedeeld, maar dankzij een bijdrage van DELTA Energie kunnen we dat aantal nu verdubbelen.

6 dagen geleden