Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Provincie en Vlissingen willen om tafel met Den Haag over marinierskazerne

Provincie en Vlissingen willen om tafel met Den Haag over marinierskazerne

VLISSINGEN - Het provinciebestuur en de gemeente Vlissingen willen nog deze maand om tafel met staatssecretaris Barbara Visser over de bouw van de marinierskazerne in Vlissingen. Dat vragen ze in een brief aan haar. 

In een brief aan de Tweede Kamer heeft Visser eind april gezegd de gunning van de voorbereidende werkzaamheden uiterlijk tot 1 juli uit te stellen. De provincie wil weten of deze datum wordt gehaald. “Dat baart ons grote zorgen. Wij willen een dringend beroep doen op u doen om alles op alles te zetten om een nieuw uitstel te voorkomen”, schrijven commissaris van de koning Han Polman en burgemeester Bas van den Tillaar van de gemeente Vlissingen.

Minister

Zij vinden dat het project al ‘te zeer’ is vertraagd, meer dan vijf jaar om precies te zijn. In 2012 sprak de toenmalige minister van Defensie Hans Hillen over een oplevering in 2017. De economische baten van de kazerne voor Zeeland, ingeschat op zo’n 28 miljoen euro per jaar, komen door de vertraging ook vijf jaar later deze kant op. “Naast schade aan de belangen van Zeeland doet de vertraging en onzekerheid schade aan de belangen van het Korps Mariniers, van de consortia, van het rijk als opdrachtgever en van de beoogde herontwikkeling van de locatie in Doorn.”

Stijgend

De provincie en Vlissingen vinden overigens dat de vanwege de vertraging stijgende kosten niet op het bordje van haar mogen komen. Ze zeggen te begrijpen dat een verhuizing ingrijpend kan zijn voor de mariniers, maar benadrukken dat Zeeland klaar is voor de kazerne. “De gronden zijn verworven, woningen gesloopt, een bedrijf en een camping zijn verplaatst. De afkoopsom voor het bouwrijp maken is overgemaakt, kabels en leidingen zijn omgelegd en de Havenweg is aan de openbaarheid onttrokken. De aangeboden oefenterreinen zijn geschikt bevonden en en er is een goede locatie voor oefenen met helikopters gevonden. De gemeente Vlissingen legt momenteel bovendien nieuwe infrastructuur aan waarop de kazerne wordt aangesloten.”

Meer uit Vlissingen

STEC brengt de komedie Bravo op de planken van De Blazer

OOST-SOUBURG - De Souburgse toneelvereniging STEC gaat in mei de komedie Bravo spelen in verenigingsgebouw De Blazer aan de Ritthemsestraat. Het is de tweede keer dat de toneelvereniging weer een voorstelling brengt sinds een lange stop ten gevolge van corona. De voorstellingen die STEC vorig jaar speelden waren een succes en beide keren helemaal uitverkocht.

13 uur geleden
Mae Uku gaat nu echt verbouwen

OOST-SOUBURG - Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar het gebouw van de Stichting Mae Uku in de Molukse wijk gaat nu toch echt gerenoveerd worden. "We zijn in 2018 begonnen met gesprekken met de gemeente om het gebouw over te kunnen nemen," brengt Theo Izaac van Mae Uku in herinnering. "Sinds 6 september vorig jaar hebben we het pand in eigendom en is alles in gang gezet en begin mei beginnen we met de verbouwing." 

16 uur geleden
Moeten de bomen op het Oranjeplein eraan geloven?

OOST-SOUBURG - Het gaat niet goed met de oude beeldbepalende bomen op het Oranjeplein. Uit beantwoording van vragen over de bomen die de Partij Souburg-Ritthem (PSR) aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen heeft gesteld, blijkt dat de bomen aan het afsterven zijn.

2 dagen geleden
Willem-Jan Buijs neemt afscheid van strandpaviljoen Panta Rhei

VLISSINGEN - Het Nollestrand zonder Willem-Jan Buijs is haast onvoorstelbaar, maar toch zal Vlissingen eraan moeten wennen. Willem-Jan loopt er al sinds 1983 rond toen zijn ouders strandpaviljoen De Nolle kochten, een 'consumptietent' werd dat toen nog genoemd. Hij nam het paviljoen in 1996 over en bouwde het uit tot één van de meest succesvolle horecagelegenheden van Vlissingen: Panta Rhei. Maar nu is het klaar: "Je moet dit met honderddertig procent inzet kunnen doen wil je het goed doen. Ik merkte dat ik niet meer de power had om me er volledig in te storten, dan is het beter om te stoppen."

3 dagen geleden
Veel belangstelling voor het Delta Climate Center

VLISSINGEN - Zeeland en Vlissingen in het bijzonder hebben woensdag 10 april kennisgemaakt met het Delta Climate Center. Met het evenement 'Maak kennis met het Delta Climate Center' in de Lasloods in Vlissingen heeft het nieuwe centrum zich voor het eerst aan de buitenwereld gepresenteerd.

3 dagen geleden
Zorgen om Oost-Souburgse basisscholen en kinderopvang

OOST-SOUBURG - Ouders, kinderen, teamleden en medezeggenschapsraden van basisscholen de Tweemaster en de Parelburcht en de Kinderopvang Walcheren (KOW) maken zich zorgen over de nieuwbouw van de scholen en de kinderopvang. Ze hebben een brief geschreven aan de Vlissingse gemeenteraadsleden over vermeende gebreken aan de nieuwbouw, waarbij al de nodige fouten zijn gemaakt. Ook vragen ze zich in de brief af wanneer de nieuwe scholen nu eindelijk eens worden opgeleverd en of die scholen wel veilig gebouwd zijn.

4 dagen geleden
Delta Climate Center presenteert zich in de Lasloods

VLISSINGEN - Vanmiddag presenteert het Delta Climate Center (DCC) zich in de Lasloods. Het DCC laat zien wat het gaat doen op het gebied van onderzoek, onderwijs en valorisatie rond de thema's water, energie, voedsel en biogrondstoffen. Het DCC is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen uit het compensatiepakket Wind in de Zeilen dat in het leven is geroepen nadat de Marinierskazerne niet naar Vlissingen kwam.

4 dagen geleden