
Provinciale archieven Zeeland 1950-1991 nu raadpleegbaar
MIDDELBURG - Een groot aantal archieven is officieel overbracht naar het Zeeuws Archief en nu raadpleegbaar. Het gaat om provinciale archieven, waaronder het griffiearchief uit de periode 1950-1991. Woensdag 25 mei heeft tijdens een minisymposium de symbolische overdracht plaatsgevonden en is de waarde van deze archieven belicht.
Met de overbrenging van dit archief wordt informatie beschikbaar gesteld uit een bijzonder tijdperk. De archieven uit de periode 1950–1991 bevatten bijvoorbeeld interessante informatie over de wederopbouw na WOII, de watersnoodramp, de opkomst van de industrie en het toerisme, familiebrieven, het provinciaal bestuur enzovoort.
De waarde van de archieven
Woensdag 25 mei is tijdens een minisymposium en de waarde van deze archieven onder de aandacht gebracht. Dick van der Velde, gedeputeerde van de provincie Zeeland met het archief in zijn portefeuille: “Zo belangrijk als de onderwerpen uit deze naoorlogse periode zijn om nu van te leren, zo belangrijk zijn de onderwerpen van nu voor later. Daarom moeten we de archieven goed bewaren en beheren.”Hannie Kool-Blokland, directeur Zeeuws Archief: “Dit is echt een goudmijn voor onderzoekers, maar het is ook echt belangrijk voor de democratie dat elke burger deze informatie kan inzien.”
Archivaris Kees de Ridder lichtte toe wat er bij zo’n formele overbrenging allemaal komt kijken. Dat is een behoorlijke klus omdat eerst bepaald wordt wat openbaar mag en waar privacywet voor gaat. Historicus Jan Zwemer, die de inleiding op het archief schreef en al uitgebreid onderzoek deed, roept mede historici, wetenschappers en amateurs vooral op om hier eens in te duiken.
Met interessante vondsten van provinciearchivaris Hanneke van Aalst zijn de aanwezigen daar alvast enthousiast voor gemaakt. In dit filmpje licht Hanneke wat stukken toe uit de periode tijdens en de watersnoodramp in 1953.
Meer uit Beveland
Het mysterie rond de Goese klok 'nummer 9' heeft de afgelopen weken de gemoederen flink beziggehouden in zowel Goes als Drenthe. De klok, die in 1930 werd gegoten en ooit deel uitmaakte van een groot carillon van zevenenveertig klokken in de Grote kerk in Goes, dook ineens op in het Drentse Hijken. Daar hangt hij nu al twee weken te pronken in een klokkenstoel. Hoe de klok daar precies terecht is gekomen, blijkt toch nét iets anders te zijn dan tot nog toe werd aangenomen.
6 uur geledenGOES - De gemeente Goes staat op de zesde plek op de ranglijst van Economische Toplocaties. Dit blijkt uit het onlangs verschenen onderzoeksrapport van Bureau Louter. Vorig jaar stond Goes op plek negen. "Al jaren staat Goes stevig in de top 10, en daar zijn we erg trots op", aldus wethouder Joost de Goffau.
20 uur geledenWOLPHAARTSDIJK - In de polder bij Wolphaartsdijk is maandagmorgen een auto aangetroffen in een sloot. De bestuurder was niet meer aanwezig.
21 uur geledenGOES - Montessorischool De Basis in Goes heeft op donderdag 3 juli een cheque van 3957 euro overhandigd aan de Zeeuwse Wens Ambulance. Het bedrag was opgehaald met een sponsorloop en een legeflessenactie.
23 uur geledenGOES - Provinciale Staten (PS) van de provincie Zeeland hebben de Energievisie Zeeland vastgesteld. Deze visie gaat over het energiesysteem van de toekomst en welke keuzes er de komende jaren gemaakt moeten worden om te kunnen overstappen op duurzame energievormen.
23 uur geledenGOES - Van 22 tot en met 25 juli 2025 wordt voor de 36e keer de internationale Zeeuwse Fietsvierdaagse georganiseerd met tochten van 25, 40 of 60 km door Noord- en Zuid Beveland. De route van 25 km is ook geschikt voor scootmobielen. Start en finish zijn dit jaar bij Buurthuis De Pit in Goes.
1 dag geledenHEINKENSZAND - Glaskunstenaar Bart Rentmeester exposeert de hel maand met zijn glaskunstwerken in het gemeentehuis van Borsele in Heinkenszand. Rentmeester, geboren in 1984, heeft een glasatelier in Lewedorp. Hij is gespecialiseerd in glasblazen en glas-in-lood.
1 dag geleden