Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Provinciale archieven Zeeland 1950-1991 nu raadpleegbaar

Provinciale archieven Zeeland 1950-1991 nu raadpleegbaar

MIDDELBURG - Een groot aantal archieven is officieel overbracht naar het Zeeuws Archief en nu raadpleegbaar. Het gaat om provinciale archieven, waaronder het griffiearchief uit de periode 1950-1991. Woensdag 25 mei heeft tijdens een minisymposium de symbolische overdracht plaatsgevonden en is de waarde van deze archieven belicht.

Met de overbrenging van dit archief wordt informatie beschikbaar gesteld uit een bijzonder tijdperk. De archieven uit de periode 1950–1991 bevatten bijvoorbeeld interessante informatie over de wederopbouw na WOII, de watersnoodramp, de opkomst van de industrie en het toerisme, familiebrieven, het provinciaal bestuur enzovoort.

De waarde van de archieven
Woensdag 25 mei is tijdens een minisymposium en de waarde van deze archieven onder de aandacht gebracht. Dick van der Velde, gedeputeerde van de provincie Zeeland met het archief in zijn portefeuille: “Zo belangrijk als de onderwerpen uit deze naoorlogse periode zijn om nu van te leren, zo belangrijk zijn de onderwerpen van nu voor later. Daarom moeten we de archieven goed bewaren en beheren.”Hannie Kool-Blokland, directeur Zeeuws Archief: “Dit is echt een goudmijn voor onderzoekers, maar het is ook echt belangrijk voor de democratie dat elke burger deze informatie kan inzien.”

Archivaris Kees de Ridder lichtte toe wat er bij zo’n formele overbrenging allemaal komt kijken. Dat is een behoorlijke klus omdat eerst bepaald wordt wat openbaar mag en waar privacywet voor gaat. Historicus Jan Zwemer, die de inleiding op het archief schreef en al uitgebreid onderzoek deed, roept mede historici, wetenschappers en amateurs vooral op om hier eens in te duiken.

Met interessante vondsten van provinciearchivaris Hanneke van Aalst zijn de aanwezigen daar alvast enthousiast voor gemaakt. In dit filmpje licht Hanneke wat stukken toe uit de periode tijdens en de watersnoodramp in 1953.


Meer uit Beveland

Nieuwe kinderburgemeester Borsele: 'Zet zich in tegen pesten en discriminatie'

BORSELE - De gemeente Borsele heeft een nieuwe kinderburgemeester gekozen. Bregje Boonman mag zich heel 2024 kinderburgemeester van Borsele noemen. De jury koos afgelopenvrijdagmiddag de winnaar.

3 uur geleden
Brandweer komt af op gaslucht Oostsingel in Goes

GOES – Vanwege een gaslucht in een pand in het centrum van Goes werd de brandweer vrijdagavond ingezet.

5 uur geleden
Provincie vraagt aandacht voor Zeeuws spoor in brief aan ProRail

MIDDELBURG - Op 8 december 2023 heeft de Provincie Zeeland een brief gestuurd aan ProRail om aandacht te vragen voor de problematiek op het Zeeuwse spoor. De afgelopen periode hebben treinreizigers in Zeeland veel overlast ervaren. De Provincie roept op om snel met een oplossing te komen.

6 uur geleden
Bestelbusje belandt in vangrail op A58 bij 's-Heer Arendskerke

'S-HEER ARENDSKERKE – Bij een ongeval op de A58 bij 's-Heer Arendskerke is zaterdagmiddag een bedrijfsbusje tegen een vangrail tot stilstand gekomen.

6 uur geleden
Katse Kerk is zondag sfeervol decor voor kerstmarkt

KATS - De Katse Kerk is een zeventiende eeuws rijksmonument. Belangrijk voor het voortbestaan van kerken is een veelzijdig gebruik van de gebouwen, blijkt uit de kerkenvisie voor de gemeente Noord-Beveland. De Katse Kerk is al het adres voor allerhande activiteiten, zoals een kerstmarkt zondag (10 december).

8 uur geleden
Aan de keukentafel bij Hendriek Flikweert: 'We hebben een papierfetisj bij Lectori'

KAPELLE - Hendriek Flikweert-Herselman zou in de zorg gaan werken, dat wilde ze als jong meisje al doen. Toen ze achttien was veranderden de plannen. De vader van Hendriek had een bijzonder voorstel. Wilde ze niet samen met haar moeder een boekhandel beginnen in Kapelle? Zo gezegd, zo gedaan. Dit jaar bestaat Boekhandel Lectori ('De lezer zijt gegroet') 34 jaar. “Wij gaan gewoon door."

10 uur geleden
Ovezande glinstert tijdens advent-ramenroute

OVEZANDE - In aanloop naar Kerstmis én het feestjaar 700 jaar Ovezande - in 2024 - is de advent-ramenroute geopend. Iedere dag om 16.30 uur wordt er een nieuw raam onthuld, tot er op 24 december 26 ramen te bewonderen zijn. Samen vormen die een sfeervolle wandelroute door Ovezande. Het raam van Rinske en Chris, aan de Hoofdstraat 27, is als eerste onthuld. In een soort poppenkast zien voorbijgangers allerlei tafereeltjes, veelal zelf geknutseld door Rinske. De bekisting die Chris heeft getimmerd, maakt het helemaal af.

1 dag geleden