
Protesten in Californië tegen coronarestricties
LOS ANGELES (ANP/AFP) - Demonstranten zijn vrijdag in verschillende steden in de Amerikaanse staat Californië de straat opgegaan. Ze eisen verlichting van restricties die gelden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en verzetten zich tegen sluiting van sommige stranden door gouverneur Gavin Newsom.
Op ten minste elf plekken waren er protesten, onder meer in Sacramento, San Francisco, Los Angeles en San Diego. Demonstranten zwaaiden met Amerikaanse vlaggen en hadden borden met daarop teksten als "Vrijheid is essentieel", "Gruesome (gruwelijke) Newsom en "Open Californië". Ze droegen geen gezichtsmaskers en hielden zich niet aan de voorgeschreven onderlinge afstand.
In Huntington Beach, ongeveer 55 kilometer ten zuiden van Los Angeles, kwamen duizenden mensen bijeen om te protesteren tegen het besluit van Newsom om lokale stranden vanaf vrijdag te sluiten. Die maatregel is genomen om herhaling van het afgelopen weekend te voorkomen. Toen was het erg druk op de stranden. Lokale autoriteiten proberen via de rechter het besluit van de gouverneur terug te draaien, op 11 mei volgt een rechtszitting.
Los Angeles
In het centrum van Los Angeles trokken honderden naar het stadhuis om een einde te maken aan het thuisblijfbevel. Tegendemonstranten zwaaiden met borden met de boodschap "eerst de mensheid". Zij vinden de lockdown noodzakelijk om levens te redden.
In Californië, de dichtstbevolkte staat van de VS met bijna 40 miljoen inwoners, zijn meer dan 50.000 mensen besmet met het coronavirus. Meer dan 2100 van hen zijn overleden aan de gevolgen van het longvirus.
Meer uit Buitenland
ATHENE (ANP/DPA) - Brandweerlieden bestreden zondag grote branden op het Griekse eiland Chios. Volgens de lokale autoriteiten werden hierbij elf blusvliegtuigen en -helikopters ingezet. De Griekse publieke omroep ERT meldde dat zestien dorpen moesten worden geëvacueerd door de zware rookontwikkeling. Een groot opvang- en registratiekamp voor migranten werd eveneens ontruimd.
23 minuten geledenSYDNEY (ANP/RTR) - De Australische minister van Buitenlandse Zaken Penny Wong zei maandag dat Canberra de Amerikaanse aanval op Iran steunde en riep op tot de-escalatie en een terugkeer naar diplomatie. "Wij steunen de maatregelen die de VS hebben genomen om te voorkomen dat Iran een kernwapen in handen krijgt", zei Wong in een televisie-interview.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Dorothy Shea, heeft Iran gewaarschuwd dat het "niet mag escaleren. Elke Iraanse aanval, direct of indirect, op Amerikanen of Amerikaanse bases zal worden beantwoord met verwoestende vergeldingsmaatregelen." Shea zei dit in een spoedvergadering van de Veiligheidsraad van de VN over de Amerikaanse aanvallen op Iran van zondagochtend vroeg.
6 uur geledenWENEN (ANP/RTR) - De ingangen van tunnels die leiden naar een voorraad van Irans hoogverrijkt uranium op de nucleaire site in Isfahan zijn geraakt door de nachtelijke aanval van de Verenigde Staten. Dat laat het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) weten in een verklaring.
6 uur geledenCHERSON (ANP/RTR) - Bij een Russische raketaanval op een militair trainingskamp in de zuidelijke Oekraïense regio Cherson zijn drie doden gevallen, meldt het Oekraïense leger. Ook vielen elf gewonden. Meer slachtoffers zouden zijn voorkomen door een waarschuwingssysteem.
7 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - Israël is dichter bij het bereiken van zijn oorlogsdoelen in Iran gekomen door het Amerikaanse bombardement op nucleaire installaties. Dat laat premier Benjamin Netanyahu zondagavond weten in een persconferentie.
8 uur geledenDAMASCUS (ANP/AFP/DPA) - Door een zelfmoordaanslag op een Grieks-orthodoxe kerk in Damascus zijn minstens twintig doden gevallen, meldt het Syrische ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarnaast raakten 52 mensen gewond. Eerder spraken hulpdiensten van minstens vijftien doden.
9 uur geleden