Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Protest bij homomonument Amsterdam tegen geweld tegen lhbti'ers

Protest bij homomonument Amsterdam tegen geweld tegen lhbti'ers

AMSTERDAM (ANP) - Honderden mensen zijn woensdag naar een demonstratie tegen anti-lhbti-geweld bij het homomonument in Amsterdam gekomen. Aanleiding voor het protest is de mogelijke mishandeling van een vrouw door een taxichauffeur van Uber in de nacht van vrijdag op zaterdag nadat zij Pride Amsterdam had bezocht. Op bordjes prijkten teksten als "Uber not Safe" en "Get Queers home safe". Het publiek werd gevraagd ervaringen met Uber te delen, daar werd veel gebruik van gemaakt.

De 23-jarige vrouw reed afgelopen weekend samen met een andere vrouw in een Uber naar huis en zou daarna mishandeld zijn door de chauffeur. De vrouw liep een hersenschudding, verwondingen aan haar gezicht en een zenuwbeschadiging op, zo meldde een vriend van het slachtoffer eerder op Instagram. De politie bevestigt dat er een incident is geweest, maar is terughoudend het te labelen als anti-lhbti-geweld.

Volgens de politie zitten er "altijd twee kanten aan een verhaal". Zo zou er in de auto zijn gespuugd, en had de chauffeur iets voor 05.00 uur 112 gebeld omdat hij zich niet veilig zou voelen. "Daar willen wij genuanceerd onderzoek naar doen. Wacht dat af en laat ons dat goed doen voordat je de bühne op gaat", zo klonk het eerder in reactie op de aangekondigde demonstratie. Via Instagram ontkent het slachtoffer gespuugd te hebben in de taxi. Ook neemt ze juridische stappen tegen Uber, omdat het bedrijf haar de schuld zou hebben gegeven van het incident.

Uber-onderzoek

Uber doet een eigen onderzoek en zegt de politie te ondersteunen met hun onderzoek. De chauffeur zou ondertussen geen toegang meer hebben tot de app. Volgens een woordvoerder is het belangrijk dat de onderste steen boven komt. "Dit is een ernstige zaak. Iedereen moet veilig van A naar B kunnen. Het is daarom ontzettend belangrijk dat alle partijen aangifte doen, en dat ook omstanders die eventueel meer hebben gezien of gehoord van zich laten horen."

De taxidienst heeft sinds juli 2019 in de app een speciale klachtencategorie om discriminatie te melden. "Zo'n melding komt terecht bij een team van speciaal getrainde experts, die dan actie ondernemen." De 'discriminatieknop' kwam er nadat een dragqueen geweigerd was door een Uber-chauffeur. De woordvoerder kan niet zeggen hoe vaak er discriminatiemeldingen worden gedaan.

Verder zegt Uber veel aan voorlichting te doen. Zo maakte het bedrijf begin juli in samenwerking met belangenvereniging COC en Meldpunt Discriminatie Amsterdam (MDRA) een educatieve video, bedoeld om chauffeurs het goede voorbeeld te geven. Ook maakten Uber en lhbti-platform MEIJT een videoserie met bekende personen uit de lhbti-gemeenschap die op de achterbank van een taxi in gesprek gaan met chauffeurs over acceptatie en veiligheid.

Meer uit Binnenland

Formateurs: twittergedrag benoemd, maar geen regels afgesproken

DEN HAAG (ANP) - Na opnieuw gedoe over een post van Geert Wilders op X, het vroegere Twitter, hebben de betrokkenen het er "met z'n allen kort over gehad" aan de formatietafel. Dat zeggen formateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. Wilders haalde woensdag in een tweet hard uit naar VVD'er Eric van der Burg. De vier formerende partijen hebben hun zegje erover gedaan, maar er zijn geen afspraken gemaakt.

1 uur geleden
Onderzoek: blauwtongvirus mede verspreid door diertransport

WAGENINGEN (ANP) - Het blauwtongvirus, waaraan afgelopen najaar tienduizenden schapen doodgingen, is waarschijnlijk mede verspreid door het transport van dieren. Daardoor kon het virus zich ver verplaatsen, denken onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

1 uur geleden
Kunstenaar Siwani maakt slavernijmonument Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Kunstenaar Buhlebezwe Siwani uit Zuid-Afrika mag een monument over de slavenhandel maken. Dat moet op het Lange Voorhout in het centrum van Den Haag worden geplaatst, niet ver van het Binnenhof. Volgens de gemeente moet het monument "een plek worden waar mensen naartoe willen gaan en zich getroost voelen door erkenning van het slavernijverleden".

1 uur geleden
Meer desinformatie verwacht door kunstmatige intelligentie

DEN HAAG (ANP) - Kiezers zullen door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) veel vaker worden blootgesteld aan desinformatie, onjuiste berichten die bewust zijn gemaakt om mensen te beïnvloeden. Dat verwacht demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken). "We moeten ervan uitgaan dat de intensiteit van desinfo de komende periode heel erg gaat toenemen. We ain't seen nothing yet. Dat zal ons op een heel andere schaal druk houden", zei hij in een debat met de Tweede Kamer.

2 uur geleden
Asielschip tussenoplossing voor vaste opvangplekken 's-Gravendeel

'S-GRAVENDEEL (ANP) - In het Zuid-Hollandse 's-Gravendeel komt vanaf halverwege mei een schip te liggen om 180 asielzoekers op te vangen. De boot ligt daar tot het einde van het jaar in de haven, dicht bij een asielzoekerscentrum, meldt de verantwoordelijke gemeente Hoeksche Waard. Uiteindelijk is het idee dat de mensen vanaf de boot terechtkunnen in het azc.

2 uur geleden
Burgemeester Eindhoven moet uitleg geven aan privacywaakhond

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Eindhoven heeft nog niet genoeg gedaan om haar privacyproblemen op te lossen, vindt de toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Die wil daarom dat burgemeester Jeroen Dijsselbloem uitleg geeft. Hij moet in april, mei of juni langskomen op het kantoor van de waakhond in Den Haag.

4 uur geleden
Buitenlandse Zaken staat in Marokko vastgehouden influencer bij

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat de Nederlands-Marokkaanse Armani L'Goumani bij, die volgens verscheidene media vastzit in Marokko. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten aan het ANP. Volgens de regionale omroep Rijnmond, die contact heeft gehad met de influencer, wordt ze vastgehouden nadat ze had meegedaan aan een Marokkaanse blinddatingshow op YouTube.

4 uur geleden