Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Protest bij homomonument Amsterdam tegen geweld tegen lhbti'ers

Protest bij homomonument Amsterdam tegen geweld tegen lhbti'ers

AMSTERDAM (ANP) - Honderden mensen zijn woensdag naar een demonstratie tegen anti-lhbti-geweld bij het homomonument in Amsterdam gekomen. Aanleiding voor het protest is de mogelijke mishandeling van een vrouw door een taxichauffeur van Uber in de nacht van vrijdag op zaterdag nadat zij Pride Amsterdam had bezocht. Op bordjes prijkten teksten als "Uber not Safe" en "Get Queers home safe". Het publiek werd gevraagd ervaringen met Uber te delen, daar werd veel gebruik van gemaakt.

De 23-jarige vrouw reed afgelopen weekend samen met een andere vrouw in een Uber naar huis en zou daarna mishandeld zijn door de chauffeur. De vrouw liep een hersenschudding, verwondingen aan haar gezicht en een zenuwbeschadiging op, zo meldde een vriend van het slachtoffer eerder op Instagram. De politie bevestigt dat er een incident is geweest, maar is terughoudend het te labelen als anti-lhbti-geweld.

Volgens de politie zitten er "altijd twee kanten aan een verhaal". Zo zou er in de auto zijn gespuugd, en had de chauffeur iets voor 05.00 uur 112 gebeld omdat hij zich niet veilig zou voelen. "Daar willen wij genuanceerd onderzoek naar doen. Wacht dat af en laat ons dat goed doen voordat je de bühne op gaat", zo klonk het eerder in reactie op de aangekondigde demonstratie. Via Instagram ontkent het slachtoffer gespuugd te hebben in de taxi. Ook neemt ze juridische stappen tegen Uber, omdat het bedrijf haar de schuld zou hebben gegeven van het incident.

Uber-onderzoek

Uber doet een eigen onderzoek en zegt de politie te ondersteunen met hun onderzoek. De chauffeur zou ondertussen geen toegang meer hebben tot de app. Volgens een woordvoerder is het belangrijk dat de onderste steen boven komt. "Dit is een ernstige zaak. Iedereen moet veilig van A naar B kunnen. Het is daarom ontzettend belangrijk dat alle partijen aangifte doen, en dat ook omstanders die eventueel meer hebben gezien of gehoord van zich laten horen."

De taxidienst heeft sinds juli 2019 in de app een speciale klachtencategorie om discriminatie te melden. "Zo'n melding komt terecht bij een team van speciaal getrainde experts, die dan actie ondernemen." De 'discriminatieknop' kwam er nadat een dragqueen geweigerd was door een Uber-chauffeur. De woordvoerder kan niet zeggen hoe vaak er discriminatiemeldingen worden gedaan.

Verder zegt Uber veel aan voorlichting te doen. Zo maakte het bedrijf begin juli in samenwerking met belangenvereniging COC en Meldpunt Discriminatie Amsterdam (MDRA) een educatieve video, bedoeld om chauffeurs het goede voorbeeld te geven. Ook maakten Uber en lhbti-platform MEIJT een videoserie met bekende personen uit de lhbti-gemeenschap die op de achterbank van een taxi in gesprek gaan met chauffeurs over acceptatie en veiligheid.

Meer uit Binnenland

Vrouw mishandeld na afwijzen avances, politie zoekt verdachten

AMSTERDAM (ANP) - De politie zoekt twee mannen voor de zware mishandeling van een 20-jarige vrouw die een versierpoging van een van de mannen in een Amsterdamse club aan de Amstelstraat afwees. Een van de mannen wordt ook verdacht van aanranding. Het slachtoffer brak door de mishandeling, die plaatsvond in de nacht van 16 op 17 juli dit jaar, op drie plekken haar kaak. De politie spreekt van een "heftige mishandeling" en deelt herkenbare beelden van de twee verdachten.

1 uur geleden
Geen buitenslapers bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Voor de asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is zondagavond voldoende opvang gevonden, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Daardoor ziet het ernaar uit dat niemand buiten hoeft te slapen in de nacht van zondag op maandag.

1 uur geleden
Danny de Munk vraagt om openbaar verhoor vermeend slachtoffer

AMSTERDAM (ANP) - Danny de Munk wil de vrouw die hem beschuldigt van verkrachting in het openbaar horen. De zanger heeft daarover een verzoek ingediend bij de rechter, bevestigt zijn advocaat Royce de Vries naar aanleiding van een bericht hierover van roddelvlogger Yvonne Coldeweijer. De rechter behandelt het verzoek van De Munk op 20 oktober tijdens een zitting in de rechtbank van Amsterdam.

4 uur geleden
Kalveren-zege voor Knor leidt tot volle zalen en extra theaters

AMSTERDAM (ANP) - De grote overwinning van de animatiefilm Knor op het Gouden Kalveren-gala heeft de afgelopen twee dagen tot flink veel extra bezoekers in de bioscopen geleid. Dat meldt distributeur Gusto Entertainment zondag. Exacte cijfers zijn nog niet te geven. "Maar we krijgen uit alle bioscopen meldingen van volle zalen", aldus een woordvoerder.

5 uur geleden
Hoekstra: diep geschokt door incident Indonesisch voetbalstadion

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra is "diep geschokt" over het "tragische incident bij het voetbalstadion" in Indonesië. In de stad Malang op Oost-Java kwamen volgens de nieuwste berichten ten minste 174 mensen om het leven nadat paniek was uitgebroken. Het is een van de dodelijkste stadionrampen ooit.

12 uur geleden
Storing bagagesysteem Eindhoven Airport verholpen

EINDHOVEN (ANP) - De storing in het bagage-afhandelingssysteem op Eindhoven Airport is verholpen. Dat twitterde de luchthaven zondagochtend.

15 uur geleden
Vogelteldag: 232.192 exemplaren gespot

ZEIST (ANP) - Tijdens de jaarlijkse vogelteldag hebben liefhebbers zaterdag 232.192 vogels gespot, wat minder dan in voorgaande jaren. Dat er minder trekvogels onderweg waren, had volgens Vogelbescherming Nederland te maken met "onstuimig weer", zoals harde wind en regenbuien.

1 dag geleden