Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus koploper in groene AEX, ASMI daalt na jaarcijfers

Prosus koploper in groene AEX, ASMI daalt na jaarcijfers

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was woensdag de grote winnaar in de AEX-index op het Damrak. De techinvesteerder profiteerde van de sterke koerswinsten in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft. ASMI moest het daarentegen ontgelden na publicatie van de jaarcijfers. De chiptoeleverancier is het afgelopen jaar opnieuw hard gegroeid, maar de verwachtingen voor dit jaar vielen wat tegen.

De algehele stemming op de aandelenmarkten was positief aan het begin van de nieuwe beursmaand. Een sterker dan verwachte toename van de bedrijvigheid in de Chinese industriesector zorgde voor optimisme over de heropening van de op een na grootste economie ter wereld, na het loslaten van het strenge coronabeleid.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent hoger op 757,83 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 1018,96 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 0,5 procent.

Koerssprong

Prosus steeg bijna 6 procent, dankzij een koerssprong van 8 procent van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarin de techinvesteerder een groot belang heeft. Staalproducent ArcelorMittal profiteerde van het positieve nieuws over de Chinese economie en dikte ruim 3 procent aan.

ASMI sloot de rij in de AEX met een verlies van 3,5 procent. Volgens topman Benjamin Loh zag ASMI voor het zesde jaar op rij de opbrengsten met meer dan 10 procent toenemen. Vanwege de chiptekorten in de wereld en de grote investeringen van chipproducenten stroomden de orders binnen en groeide het orderboek tot een recordniveau. Het bedrijf verwacht echter dat de omzet in de tweede helft van 2023 lager uitkomt dan in de eerste zes maanden van het jaar.

Just Eat Takeaway

In de MidKap zakte Just Eat Takeaway 2 procent. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl zag het nettoverlies vorig jaar flink oplopen tot 5,7 miljard euro vanwege forse afschrijvingen op de waarde van de overgenomen Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub. Over de voorgenomen verkoop van Grubhub meldde het bedrijf weinig nieuws.

Allfunds kelderde 13 procent. Het Spaanse investeringsplatform heeft het overnamebod van beursbedrijf Euronext afgewezen. Vorige week lekte uit dat de eigenaar van de beurzen in Amsterdam, Brussel en Parijs een verkennend bod van 5,5 miljard euro op Allfunds had uitgebracht. Volgens Allfunds is het ongevraagde bod "onvoldoende". Euronext (plus 5 procent) liet op zijn beurt weten het bod te hebben ingetrokken.

Euro en dollar

De euro was 1,0638 dollar waard, tegenover 1,0600 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 77,41 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,5 procent duurder, op 83,89 dollar per vat.

Meer uit Financieel

TenneT: nieuwe kerncentrales niet probleemloos op stroomnet

ARNHEM (ANP) - De twee nieuwe kerncentrales die het kabinet wil laten bouwen, kunnen in de meeste gevallen niet probleemloos op het overvolle stroomnet worden aangesloten. Hoogspanningsnetbeheerder TenneT deed onderzoek naar verschillende mogelijkheden met kerncentrales in het Zeeuwse Borssele en op de Maasvlakte in Rotterdam, de twee locaties die het kabinet in beeld heeft.

25 minuten geleden
Verzekeraar NN schittert op Damrak, Air France-KLM hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op het Damrak na de publicatie van gunstige jaarresultaten. Het concern deed vooral goede zaken bij onderdeel NN Bank dankzij de gestegen rente. Ook ging het volgens het bedrijf goed met het Nederlandse schadebedrijf. NN Group zag de jaarwinst wel dalen, maar liet in de tweede helft van het jaar een sterke verbetering zien.

2 uur geleden
Hoogleraar: ambitie van bouw bijna miljoen woningen niet haalbaar

DEN HAAG (ANP) - De komende jaren gaan geen 981.000 woningen gebouwd worden, het aantal dat het demissionaire kabinet tot 2030 voor ogen heeft. Dat zegt ook Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingssystemen aan de TU Delft, tijdens de Woontop in Den Haag. "De opgave is enorm", voegt hij daaraan toe. Boelhouwer denkt dat het woningtekort de komende jaren bovendien zal oplopen. Eerder gaven andere vastgoedexperts al aan dat de kabinetsplannen niet haalbaar zijn.

2 uur geleden
Controle op verhuurders Airbnb strenger door nieuwe Europese wet

DEN HAAG (ANP) - Mensen die hun huis verhuren aan vakantiegangers via platforms als Airbnb en Booking krijgen binnenkort te maken met strengere Europese regels. Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met een wet die voorschrijft dat de platforms gegevens over verhuurders moeten delen met onder meer gemeenten. Lokale bestuurders kunnen daardoor strenger optreden als verhuurders zich niet aan de regels houden.

3 uur geleden
Weight Watchers onderuit op Wall Street na vertrek Oprah

NEW YORK (ANP) - Weight Watchers ging donderdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers schrokken van de aankondiging dat Oprah Winfrey dit jaar stopt als bestuurslid van de dieetorganisatie. De presentatrice zit sinds oktober 2015 in het bestuur, maar stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn bij de aandeelhoudersvergadering in mei. Eerder zorgde Oprah ook al voor opschudding, nadat zij toegaf afslankmedicijnen te gebruiken. Het aandeel WW International kelderde bijna 22 procent.

4 uur geleden
Forse kwartaalwinst voor El Al door oorlog in Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israƫlische luchtvaartmaatschappij El Al heeft in het laatste kwartaal van 2023 aanzienlijk meer winst gemaakt dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. El Al vervoerde veel militaire reservisten naar Israƫl en profiteerde van het feit dat ze een van de weinige luchtvaartmaatschappijen is die nog van en naar Tel Aviv vliegt.

4 uur geleden
Air France-KLM: geen geld apart gezet voor onwettige coronasteun

PARIJS (ANP) - Air France-KLM heeft vooralsnog geen voorziening getroffen voor de miljarden aan coronastaatssteun die het luchtvaartconcern onterecht heeft ontvangen. Dat meldde topman Ben Smith in een toelichting op de jaarcijfers. Het gaat om steunpakketten van Frankrijk en Nederland die het bedrijf door de pandemie moesten helpen. Daarvoor had de Europese Commissie toestemming gegeven, maar die werd onlangs nietig verklaard door de Europese rechter.

5 uur geleden