Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus en Arcelor bovenaan in AEX na positief nieuws uit China

Prosus en Arcelor bovenaan in AEX na positief nieuws uit China

AMSTERDAM (ANP) - Prosus en ArcelorMittal waren woensdag de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak. Beide bedrijven profiteerden van positief nieuws uit China. Een sterker dan verwachte toename van de bedrijvigheid in de Chinese industriesector zorgde namelijk voor optimisme over de heropening van de op een na grootste economie ter wereld, na het loslaten van het strenge coronabeleid.

De beurs in Hongkong won daardoor ruim 4 procent onder aanvoering van de Chinese techbedrijven. Zo steeg het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent ruim 7 procent. Techinvesteerder Prosus, die grootaandeelhouder is van Tencent, liftte mee en won dik 5 procent. ArcerlorMittal steeg ruim 2 procent door de hoop dat de Chinese vraag naar staal zal aantrekken nu de economie daar herstelt.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,6 procent in de plus op 757,29 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 1017,58 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 0,8 procent.

ASMI en MidKap

ASMI moest het ontgelden na publicatie van de jaarcijfers. De chiptoeleverancier is het afgelopen jaar opnieuw hard gegroeid, maar de verwachtingen voor dit jaar vielen wat tegen. Het aandeel werd 5 procent lager gezet en was daarmee de grootste daler in de AEX.

In de MidKap stond Just Eat Takeaway onderaan met een verlies van 3,7 procent. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl zag het nettoverlies vorig jaar flink oplopen tot 5,7 miljard euro. PostNL toonde daarentegen herstel na de koersval die volgde op de jaarcijfers eerder deze week. Het postbedrijf was met een plus van 3,8 procent de sterkste stijger.

Allfunds en Aston Martin Lagonda

Allfunds kelderde 14 procent. Het Spaanse investeringsplatform heeft het overnamebod van beursbedrijf Euronext afgewezen. Vorige week lekte uit dat de eigenaar van de beurzen in Amsterdam, Brussel en Parijs een verkennend bod van 5,5 miljard euro op Allfunds had uitgebracht. Euronext (plus 5 procent) liet op zijn beurt weten het bod te hebben ingetrokken.

In Londen steeg Aston Martin Lagonda 13 procent. De Britse maker van luxe sportwagens dook afgelopen jaar dieper in de rode cijfers, maar ziet verbetering in 2023. In Frankfurt zakte Puma dik 3 procent na tegenvallende resultaten van het Duitse sportmerk. De Duitse maker van verzorgingsproducten Beiersdorf, bekend van het merk Nivea, daalde 0,9 procent na teleurstellende cijfers. In Londen won Reckitt Benkiser 1,5 procent dankzij goed ontvangen resultaten van de Britse producent van consumentengoederen.

Euro en dollar

De euro was 1,0652 dollar waard, tegenover 1,0600 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent minder op 76,33 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 82,83 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Bloomberg: AMD mag van VS AI-chip niet in China verkopen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse chipfabrikant Advanced Micro Devices (AMD) mag een AI-chip niet in China verkopen omdat de chip te krachtig zou zijn, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De chip met kunstmatige intelligentie (AI) was minder krachtig gemaakt dan halfgeleiders die AMD in andere landen verkoopt, zodat het buiten exportbeperkingen zou vallen. Maar de Amerikaanse overheid vindt de chip alsnog te geavanceerd.

48 minuten geleden
Politie vermoedt brandstichting als oorzaak uitval Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse politie vermoedt dat brandstichting bij een elektriciteitsmast heeft gezorgd voor een stroomstoring waardoor de productie bij de grote fabriek van Tesla nabij Berlijn is stilgevallen. Volgens Duitse media is er dinsdagochtend vroeg een explosie geweest bij een stroommast in de buurt van de fabriek in Grünheide.

57 minuten geleden
Productie Duitse Tesla-fabriek stil door stroomstoring

BERLIJN (ANP) - De productie bij de grote fabriek van Tesla in de buurt van Berlijn is dinsdag stilgevallen door een stroomstoring. Dat meldt een woordvoerder aan het Duitse persbureau DPA. De fabriek bij Grünheide is ontruimd.

1 uur geleden
Techinvesteerder Prosus onderaan in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was dinsdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. De techinvesteerder kampte met koersverliezen in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft, en zakte 2,5 procent. In Hongkong verloor de beurs 2,6 procent, onder aanvoering van de Chinese techbedrijven.

1 uur geleden
China wil meer eigen olie- en gasproductie

BEIJING (ANP/RTR) - China wil de exploratie en productie van olie en gas opvoeren om zo meer veiligheid te hebben op energiegebied. Dat meldde de Chinese premier Li Qiang bij de opening van de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP) in Beijing. Ook wil China de winning van strategisch belangrijke mineralen en zeldzame aardmetalen vergroten. Die grondstoffen zijn van groot belang voor de energietransitie.

1 uur geleden
Chemieconcern Bayer voorziet minder winst, maar wil niet splitsen

LEVERKUSEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Chemieconcern Bayer verwacht opnieuw een jaar met dalende winsten, aangezien het Duitse bedrijf kampt met lage prijzen voor landbouwproducten en nieuwe concurrentie voor zijn beste medicijnen. Toch wil topman Bill Anderson voorlopig niet tornen aan de drieledige structuur van het bedrijf, dat zich richt op farmaceutische producten, landbouw en consumentengezondheidsproducten.

2 uur geleden
Bitcoin nadert recordniveau van 69.000 dollar uit 2021

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin heeft dinsdag bijna de hoogste stand ooit bereikt. De grootste en bekendste cryptomunt ter wereld schoot tijdens de handel in Azië met gemak door de grens van 68.000 dollar heen. Op het hoogtepunt van 68.828 dollar noteerde de digitale munt slechts een fractie onder het recordniveau van 69.000 dollar dat in november 2021 werd bereikt.

2 uur geleden