Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus en Air France-KLM bij stijgers op groen Damrak

Prosus en Air France-KLM bij stijgers op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus en luchtvaartcombinatie Air France-KLM behoorden dinsdag tot de sterkste stijgers op de Amsterdamse beurs. Beide bedrijven profiteerden van de verdere heropening van de Chinese economie. De algehele stemming op het Damrak was eveneens positief na het lange kerstweekeinde.

Air France-KLM steeg 2,1 procent in de MidKap en in Frankfurt klom het Duitse Lufthansa 1,2 procent, na de aankondiging dat reizigers die naar China gaan vanaf 8 januari niet meer in quarantaine hoeven. Het land opent daarmee na drie jaar van isolatie zijn grenzen. Door het strenge coronabeleid lieten zowel toeristen als internationale zakenreizigers China de afgelopen jaren grotendeels links liggen.

Techinvesteerder Prosus, die via zijn belang in het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent sterk beweegt op de ontwikkelingen in China, was met een winst van 2 procent de sterkste stijger in de AEX-index. Beleggers lijken te verwachten dat Tencent woensdag flink hoger zal openen. Dinsdag kon er niet worden gehandeld in het aandeel aangezien de beurs in Hongkong nog gesloten bleef.

Rustige kerstdagen

De financiële markten in Londen zijn dinsdag eveneens dicht vanwege de viering van Kerstmis. Ook op het Europese vasteland zijn bij financiële instellingen veel mensen vrij in de week tussen Kerstmis en oud en nieuw, waardoor er weinig wordt gehandeld op de beurzen.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,4 procent hoger op 704,18 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 944,27 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 1 procent.

In de lift

Naast Prosus stonden chemicaliëndistributeur IMCD, investeringsbedrijf Exor en platenlabel UMG in de kopgroep van de AEX, met winsten van dik 1 procent. Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij met een min van 0,4 procent. Het winkelvastgoedconcern heeft de verkoop van The Village aan de Kroenke Organization voor 325 miljoen dollar afgerond. Het winkelcentrum in San Fernando Valley in Los Angeles was voor 55 procent in handen van Unibail.

De olieprijzen zaten in de lift door de verwachting dat de olievraag van China zal toenemen door de heropening van de economie. Daarnaast leidde het koude winterweer in de VS tot sluitingen van raffinaderijen in het belangrijke olieproductiegebied aan de Golfkust van Texas. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 80,30 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder op 84,73 dollar per vat. De euro was 1,0663 dollar waard, tegen 1,0624 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Verzekeraar Aegon bij winnaars op Damrak na handelsbericht

AMSTERDAM (ANP) - Aegon stond donderdag bij de winnaars in de Amsterdamse AEX-index. De verzekeraar kwam met een handelsbericht over het afgelopen kwartaal. Dat werd goed ontvangen door beleggers, want het aandeel Aegon steeg 0,9 procent.

37 minuten geleden
Arbeidsinspectie dreigt bagagebedrijven Schiphol met nieuwe boete

SCHIPHOL (ANP) - De Arbeidsinspectie dreigt opnieuw met boetes voor bagageafhandelaren op Schiphol. De fysieke belasting van werknemers bij het sjouwen en in- en uitladen van bijvoorbeeld koffers is bij vier van de zes bedrijven nog steeds te groot. Als de bagageafhandelaren het werk niet verlichten, moeten zij nieuwe dwangsommen tot meer dan een miljoen euro betalen.

1 uur geleden
Sportmerk Under Armour lager op Wall Street na winstwaarschuwing

NEW YORK (ANP) - Sportkledingmerk Under Armour ging donderdag omlaag op de aandelenbeurzen in New York. Under Armour kwam met een winstwaarschuwing voor het lopende boekjaar door "uitdagende marktomstandigheden". Het aandeel stond 1 procent in het rood in de vroege handel.

2 uur geleden
Kabinet bekijkt alternatieven voor verkoop Duitse tak TenneT

DEN HAAG (ANP) - De verkoop van de Duitse tak van netbeheerder TenneT aan de Duitse staat laat nog altijd op zich wachten. De onderhandelingen duren langer dan gehoopt, erkent demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën). Hij gaat daarom samen met het staatsbedrijf alvast alternatieven in kaart brengen voor het geval er geen deal kan worden gesloten.

3 uur geleden
Albert Heijn gaat varkenshouders betalen om stallen te verbeteren

ZAANDAM (ANP) - Albert Heijn gaat varkenshouders betalen om hun stallen te verbeteren. De Dierenbescherming is enthousiast.

3 uur geleden
EU onderzoekt verslavende werking Insta en Facebook op kinderen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie denkt dat Instagram en Facebook kinderen verslaafd maken. Dat is tegen de Europese regels die internetbedrijven voorschrijven dat ze bijvoorbeeld kinderen moeten beschermen. De commissie heeft een officieel onderzoek ingesteld.

4 uur geleden
Post sturen duurder, kwaliteit bezorging gaat achteruit, ziet ACM

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn de afgelopen jaren meer gaan betalen voor het sturen van post, maar de kwaliteit van de bezorging is achteruitgegaan. Dit meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar jaarlijkse Post- en pakketmonitor. De toezichthouder zegt veel klachten te krijgen over post en pakketten die te laat of onzorgvuldig worden bezorgd.

5 uur geleden