Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prosus afgestraft op Damrak door harde aanpak Chinese techsector

Prosus afgestraft op Damrak door harde aanpak Chinese techsector

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus werd maandag hard afgestraft op het Damrak en zakte tot het laagste niveau in een jaar tijd. Het bedrijf dat investeert in technologiebedrijven kampte met de zware koersverliezen in de Chinese techsector, die volgden op de hardere aanpak van de sector door de autoriteiten in China. Ook zorgtechnologieconcern Philips, dat ondanks flinke kosten voor een terugroepactie bij slaap- en ademhalingsapparatuur toch winst wist te boeken in het afgelopen kwartaal, moest het ontgelden.

Prosus (min 10 procent) was de grootste daler bij de hoofdbedrijven op het Damrak, na een koersverlies van bijna 8 procent voor Tencent in Hongkong. Het Chinese technologiebedrijf, waarin Prosus een groot belang heeft, moet van de Chinese mededingingsautoriteit afstand doen van de muziekrechten die het bedrijf verwierf bij de aankoop van China Music in 2016. Ook krijgt het bedrijf een boete. Beijing treedt al langer harder op tegen grote techconcerns die veel macht hebben.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent lager op 743,95 punten. De hoofdindex had vrijdag nog de hoogste koers ooit bereikt. De MidKap won een fractie tot 1054,31 punten. Londen en Parijs daalden 0,3 procent. De DAX in Frankfurt zakte 0,5 procent na een onverwachte daling van het Duitse ondernemersvertrouwen in juli.

AkzoNobel

Verfconcern AkzoNobel was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 1,1 procent. Chipbedrijf ASMI, dat dinsdag met resultaten komt, won 0,9 procent. Philips leverde 4 procent in. Het zorgtechnologieconcern moest in het tweede kwartaal 250 miljoen euro opzijzetten voor de terugroepactie van ademhalingsapparatuur. In het eerste kwartaal werd daar al een zelfde bedrag voor gereserveerd. Afgezien van die tegenvaller deed het concern goede zaken, maar beleggers blijven bezorgd over de gevolgen van de terugroepactie. Ook gaat Philips voor 1,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

NN daalde 0,1 procent. Volgens zakenkrant Financial Times willen de Amerikaanse vermogensbeheerder Goldman Sachs Asset Management en de Duitse verzekeraar DWS zo'n 1,4 miljard euro betalen voor het investeringsonderdeel van NN. De verzekeraar gaf in april aan een verkoop van zijn investeringstak te overwegen.

Ryanair

Ryanair won 3,7 procent in Dublin. De Ierse budgetmaatschappij hoopt deze zomer weer winst te maken, na een flink verlies in het afgelopen kwartaal. Steeds meer mensen gaan op vakantie nu reisbeperkingen in verband met de coronapandemie worden versoepeld en meer mensen gevaccineerd zijn.

De euro was 1,1794 dollar waard, tegen 1,1760 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper op 71,69 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 73,85 dollar per vat.

Meer uit Financieel

IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

2 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

2 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

21 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

23 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

1 dag geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

1 dag geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

1 dag geleden