Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ProRail aan de slag met bevergang onder spoor

ProRail aan de slag met bevergang onder spoor

ASSEN (ANP) - Het treinverkeer tussen Groningen en Assen is vrijdagavond gehinderd door een bevergang. Bij het Drentse plaatsje Taarlo had een bever een gang onder een van de sporen gegraven waardoor het risico bestond dat het spoor kon verzakken. ProRail heeft 's nachts gewerkt om de ondergrond weer stabiel te maken. Zaterdagochtend reden de treinen weer volgens dienstregeling.

De bevergang bleek al deels ingestort. De gang werd ontdekt nadat een ecoloog erop had gewezen dat er nabij het Taarlo een beverburcht is, meldt ProRail. Dat gebeurde woensdag tijdens een beversymposium in Ravenstein (Noord-Brabant). Bij het beraad waren organisaties als Rijkswaterstaat, Unie van Waterschappen en ook spoorbeheerder ProRail om te af te stemmen waar de opkomst van de bever voor mogelijke problemen kan zorgen en welke oplossingen daarvoor zijn te bedenken. De bever is een beschermde diersoort en de populatie groeit sinds de herintroductie in 1988. In Nederland zijn nu ongeveer 3500 bevers. Dat is goed voor de natuur, maar het dier veroorzaakt ook veel schade aan bijvoorbeeld dijken en dus ook spoorwegen.

ProRail zoekt oplossingen om zo'n zevenduizend kilometer spoor in Nederland te beschermen tegen bevers, bijvoorbeeld door gaas in de grond te gebruiken en zo te voorkomen dat dieren gangen graven in de taluds. "We komen de bever vaker tegen. Voor het spoor zijn bevers bijzonder bedreigend, omdat ze grote holen graven vanuit het water. De holen zijn heel moeilijk te vinden, maar kunnen in het ergste geval leiden tot plotselinge verzakking van het baanlichaam en ontsporing. Daarnaast is er het risico van vallende bomen door het geknaag en een verhoging van het waterpeil, wat ook weer kan leiden tot baaninstabiliteit."

Meer uit Binnenland

Kapot onderdeel in bedieningssysteem oorzaak treinstoring

AMSTERDAM (ANP) - Een defect onderdeel in het systeem voor de bediening van seinen en wissels is de oorzaak van de grote treinstoring rond Amsterdam begin deze week, meldt ProRail. Het onderdeel is inmiddels vervangen, aldus het bedrijf.

1 uur geleden
Zorg Donny M. niet passend voordat hij Gino (9) vermoordde

DEN HAAG (ANP) - De zorg en ondersteuning voor Donny M. (23) is "niet altijd passend geweest" voordat hij de 9-jarige Limburgse Gino ontvoerde en vermoordde. Dit komt naar voren uit onderzoek van het Toezicht Sociaal Domein, een samenwerking van meerdere inspecties. "Hoewel partijen meestal volgens richtlijnen en afspraken hebben gewerkt, is er toch verbetering nodig."

2 uur geleden
Opnieuw explosie in Rotterdamse Eric Kropstraat, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - In de Eric Kropstraat in Rotterdam-Feijenoord is opnieuw een explosie geweest. Rond 03.15 uur ging een explosief af bij een ander portiek dan in de nacht van maandag op dinsdag, toen het ook al raak was. De politie meldt dat niemand gewond is geraakt.

3 uur geleden
Extra ov naar stranden tijdens zomers weekend

ZANDVOORT/DEN HAAG (ANP) - Vanwege het voorspelde zomerweer wordt dit weekend extra openbaar vervoer ingezet naar de stranden. Zo rijden er vanaf vrijdag meer treinen tussen Haarlem en Zandvoort en zet het Haagse vervoersbedrijf HTM zaterdag en zondag de zogenoemde Strandexpress in naar Scheveningen.

3 uur geleden
NS: ritten nieuwe intercity 'voorspoedig', wel probleem binnendeur

UTRECHT (ANP) - De 'generale repetitie' met de nieuwe intercitytrein verloopt voorspoedig, meldt de NS na zes weken aan ritten tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal. Er zijn wat problemen met bijvoorbeeld de binnendeuren van de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) opgedoken, maar die kunnen "voordat de treinen grootschalig worden ingezet" nog aangepast worden, zegt een programmamanager bij de NS.

3 uur geleden
Lichaamsdelen vermiste Nederlandse gevonden in Brazilië

RIO DE JANEIRO (ANP) - In de baai van Guanabara bij de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn lichaamsdelen gevonden van de Nederlandse Britt Blom (36). Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt berichtgeving daarover van Braziliaanse media. Blom verdween in december vorig jaar op weg naar een feest, waar ze nooit aankwam. Wanneer de resten zijn gevonden is niet duidelijk.

4 uur geleden
Jongens (16, 19) verdacht van plannen terroristische aanslag

EINDHOVEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie onderzoekt de mogelijke betrokkenheid van twee jongens (16 en 19 jaar uit Eindhoven en Deventer) bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf in België. Hun aanhouding houdt verband met een zaak in België waar op 4 mei zeven verdachten werden opgepakt die mogelijk een terreuraanslag aan het plannen waren. Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het OM bevestigt een verhaal met die strekking in het AD en zijn regiokranten.

4 uur geleden