Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Projecten ProRail onder druk door tekorten en strenge regelgeving

Projecten ProRail onder druk door tekorten en strenge regelgeving

EDE (ANP) - De uitvoering van een kwart van alle spoorprojecten kan op termijn vertraging oplopen als gevolg van onder meer personeel- en materiaaltekorten. Dat zegt ProRail-topman John Voppen bij de presentatie van het jaarverslag over 2022. Hij spreekt van een "spagaat", omdat ProRail desondanks steeds meer werk moet verzetten om Nederland na 2030 per spoor bereikbaar te houden.

ProRail schat in dat de vertragingen ontstaan in de periode tussen 2025 en 2029. Ook de onzekerheden over wet- en regelgeving spelen een rol. Daarbij verwijst het spoorbedrijf bijvoorbeeld naar beleid omtrent stikstof. "Maar met alle internationale uitdagingen waar de wereld mee kampt, is dat bijna niet te doen", aldus Voppen.

Ook het afgelopen jaar zag het spoorbedrijf de hoeveelheid werk al toenemen, met 20 procent ten opzichte van 2021. Voor dit jaar komt daar nog eens 20 procent bovenop, iets wat volgens ProRail "gezien alle omstandigheden niet haalbaar" is. In de toekomst zal de vraag naar openbaar vervoer bovendien toenemen, verwacht Voppen. ProRail wil daarom, samen met spooraannemers en ingenieursbureaus, inzetten op slimme uitbreiding en innovaties. Daarbij kan onder meer worden gedacht aan nieuwe stations en stationsuitbreidingen.

Pilot-mbo-opleiding

De projecten die ProRail niet kan uitvoeren, verschuiven naar een later moment. Toch probeert het bedrijf de percentages naar beneden te krijgen. De komende tijd wil ProRail samen met andere marktpartijen kijken hoe dat mogelijk is, om zo uiteindelijk uit te komen op 15 procent projecten die vertraging oplopen.

ProRail verspijkert jaarlijks voor ongeveer 1,3 miljard euro aan spoorprojecten. In 2025 groeit dit naar 1,8 miljard euro. Daarom is het volgens Voppen "alle hens aan dek om dat voor elkaar te krijgen". Om het personeelstekort te lijf te gaan, is ProRail onlangs onder meer gestart met een pilot-mbo-opleiding voor technici. Daar wil het bedrijf zij-instromers opleiden tot bijvoorbeeld monteur treinbeveiliging of energievoorziening.

Maar het materiaaltekort blijft volgens ProRail ook dit jaar een rol spelen. Dat ontstond door de na-ijlende effecten van de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne, die impact hadden op de beschikbaarheid, levertijden en kosten van materialen.

Meer uit Financieel

Apple stijgt op Wall Street na meevallende iPhone-verkopen

NEW YORK (ANP) - Apple behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York, die aanzienlijk hoger openden. Het grote Amerikaanse techconcern zag de verkopen van de iPhone dalen, maar boekte desondanks meer omzet en winst dan verwacht.

35 minuten geleden
Schiphol neemt meer tijd voor aanbesteding beveiliging na kritiek

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol neemt meer tijd voor de nieuwe aanbesteding van de beveiliging op de luchthaven. Volgens vakbond CNV is dat mede op aandringen van de vakbonden, omdat er bij de laatste tender, vier jaar geleden, problemen ontstonden. Veel beveiligers werden toen het slachtoffer van het "gevecht om een nieuw contract", zegt CNV-onderhandelaar Erik Maas.

1 uur geleden
Tesla klaagt Indiase Tesla Power aan om schenden handelsmerk

NEW DELHI (ANP/RTR) - Tesla heeft een Indiase fabrikant van accu's voor voertuigen aangeklaagd. Volgens de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's schendt het bedrijf met de naam Tesla Power handelsmerkrechten om zo zijn producten te verkopen. Tesla eist een schadevergoeding en wil dat de rechter in New Delhi het bedrijf verplicht een andere naam te gebruiken.

1 uur geleden
Werkgevers vinden ultimatum zwaarwerkregeling 'voorbarig'

DEN HAAG (ANP) - VNO-NCW, MKB-Nederland en de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) vinden het ultimatum van de vakbonden over de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen "voorbarig". "De oplossingen hadden er al kunnen liggen", schrijven de ondernemersorganisaties in een brief aan hun leden.

2 uur geleden
Vervoerders kunnen nog zonder controle Verenigd Koninkrijk in

DEN HAAG (ANP) - Het overgrote deel van de vrachtwagens met bloemen, planten, vlees, vis en zuivel kan ook deze week gewoon nog zonder problemen naar het Verenigd Koninkrijk. Slechts enkele chauffeurs worden eruit gepikt voor een fysieke controle van hun lading, zeggen Nederlandse exporteurs en transporteurs. Dat zou sinds dinsdag wel verplicht zijn voor vrachtwagens met deze ladingen.

3 uur geleden
Uber-rivaal Bolt haalt geld op voor voorbereiding beursgang

TALLINN (ANP/BLOOMBERG) - Uber-rivaal Bolt heeft 220 miljoen euro krediet veiliggesteld. Het geld moet het Estse mobiliteitsbedrijf helpen zich voor te bereiden op een beursgang. "De financiering biedt ons extra flexibiliteit, terwijl we eraan werken om ons bedrijf klaar te maken voor een beursintroductie", zei topman en oprichter Markus Villig.

4 uur geleden
Busvervoerder Hermes zet studenten in als chauffeur om tekort

HILVERSUM (ANP) - Ov-bedrijf Hermes leidt studenten op tot buschauffeur om de personeelstekorten aan te pakken. Een wervingsactie in de regio Eindhoven heeft zestig student-chauffeurs opgeleverd, maakt het bedrijf vrijdag bekend.

4 uur geleden