Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Programmabegroting gemeente Veere 2022: fors investeren in leefbaarheid

Programmabegroting gemeente Veere 2022: fors investeren in leefbaarheid

DOMBURG - Gemeente Veere heeft deze week de Programmabegroting voor 2022 gepubliceerd. De gemeente heeft een groot aantal maatregelen genomen om ‘het mooie van Veere te behouden en te versterken’. 

Volgens de gemeente gaan de inwoners van Veere niet meer betalen in 2022. De aanslag gemeentelijke belastingen bestaat in het algemeen uit de onroerende zaakbelastingen (OZB), de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. De raad heeft vorig jaar besloten om de OZB extra te verhogen met 5% in 2022. De financiële positie is nu dusdanig, dat we deze verhoging een jaar kunnen uitstellen. Voor 2022 volstaat een inflatieverhoging van 1,2%. Ook voor de afvalstoffenheffing kunnen we volstaan met de inflatieverhoging van 1,2%. De rioolheffing voor 2022 blijft gelijk aan vorig jaar. De gemeente Veere behoort hiermee, ook in 2022, tot een van de goedkoopste gemeenten in Zeeland.

Leefbaarheid
Ondanks de fors stijgende kosten in het Sociaal Domein bezuinigt gemeente Veere niet op zorg, omdat het belangrijk wordt gevonden dat ouderen en jongeren die zorg nodig hebben, ook de juiste zorg krijgen. De gemeente zegt ook te willen investeren in de kwaliteit van de leefomgeving. Met een op te richten Duurzaamheidsfonds wil de gemeente geld beschikbaar hebben voor mooie duurzame initiatieven. Daarnaast wordt er onder meer geïnvesteerd op het gebied van cultuur en cultureel erfgoed, parkeren en verkeer. Er is ook aandacht voor de totaalbeleving van de kust; het ophogen van de stranden, nieuwe toiletunits, mooie parkeerterreinen, duinovergangen, douches en bijvoorbeeld gescheiden afvalinzameling op de stranden. Verder zijn er plannen voor investeringen in Westkapelle, Aagtekerke, Oostkapelle en Serooskerke, waar geld gaat naar vijf nieuwe scholen, vier sportaccommodaties, vier dorpshuizen, een zwembad en sportvelden.

Betaalbare koopwoningen
Samen met Zeeuwland wordt gewerkt aan het realiseren van betaalbare koopwoningen binnen een constructie die borgt dat ze ook bij wederverkoop betaalbaar blijven. Gemeente Veere wil met de bouw van de eerste woningen met deze constructie starten in 2022. Er zal ook worden bekeken hoe de druk op beschikbare woonruimte door recreatieve verhuur binnen de kernen kan worden teruggedrongen. Met het tweede woningbeleid wil Veere ervoor zorgen dat er voldoende woningen beschikbaar blijven voor permanente bewoning.

Op veere.begrotingonline.nl/programmabegroting-2022 is de volledige programmabegroting digitaal beschikbaar.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Middelburg

Politie rukt uit voor vechtpartij in Middelburg

MIDDELBURG - Politieagenten en ambulancemedewerkers zijn maandagmiddag ingezet na een melding van een vechtpartij in de Baljuwlaan in Middelburg.

22 uur geleden
Fietser gewond bij botsing in Middelburg

MIDDELBURG - Een fietser is maandag aan het begin van de avond gewond geraakt bij een aanrijding in Middelburg. Vervoer naar het ziekenhuis bleek niet nodig.

22 uur geleden
Een woning en een B&B in voormalige hervormde kerk in Middelburg

MIDDELBURG - “Een echte functie heeft dat hoge stuk daar niet, maar het is misschien wel het vetste plekje in het pand. Ik ga daar straks nog vaak zitten in ieder geval, al is het maar om gewoon een beetje ‘te zijn’ Daar overzie je toch alles?”

23 uur geleden
Meisje verdacht van het stelen van 18.000 euro

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - In een groot politieonderzoek naar cybercriminaliteit is een derde verdachte in beeld. Een 17-jarig meisje uit Almere zou in totaal 18.000 euro hebben gestolen van twee inwoners van Nieuw- en Sint Joosland en een vrouw uit Hengstdijk. Dat maakt de politie maandag bekend.

1 dag geleden
Eerste exemplaar ‘Wat is Nehalennia zonder schip’ uitgereikt

MIDDELBURG - Het eerste exemplaar van het boek ‘Wat is Nehalennia zonder schip?’ is maandag in de Abdij in Middelburg door auteur Dimp Nelemans overhandigd aan gedeputeerde Harry van der Maas. Het boek is een uitgave in eigen beheer van Stichting MAD.

1 dag geleden
PvdA Middelburg kiest voor team met diversiteit

MIDDELBURG - De leden van PvdA Middelburg hebben op zaterdag 4 december 2021 tijdens een Algemene Ledenvergadering het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst voor de gemeenteraads-verkiezingen van 16 maart 2022 vastgesteld. In de lijst combineert de PvdA de mensen met (ruime) ervaring in politiek met enthousiaste nieuwkomers, is er een gelijke verdeling van man en vrouw, jong en oud, inwoners met een migratieachtergrond en werkzaam in een breed aantal sectoren.

1 dag geleden
Ledenvergadering ChristenUnie Veere stelt lijst en programma vast

DOMBURG - Op 30 november heeft de ChristenUnie Veere in de ledenvergadering het programma en de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 vastgesteld. In het programma ‘Samen Recht Doen’ wordt gekozen voor drie hoofdthema’s: bestuurscultuur, betaalbaar wonen en rentmeesterschap. Lijsttrekker is René Molenaar uit Zoutelande. Peter Kemp staat als nummer twee op de lijst.

1 dag geleden