Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Programmabegroting gemeente Veere 2022: fors investeren in leefbaarheid

Programmabegroting gemeente Veere 2022: fors investeren in leefbaarheid

DOMBURG - Gemeente Veere heeft deze week de Programmabegroting voor 2022 gepubliceerd. De gemeente heeft een groot aantal maatregelen genomen om ‘het mooie van Veere te behouden en te versterken’. 

Volgens de gemeente gaan de inwoners van Veere niet meer betalen in 2022. De aanslag gemeentelijke belastingen bestaat in het algemeen uit de onroerende zaakbelastingen (OZB), de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. De raad heeft vorig jaar besloten om de OZB extra te verhogen met 5% in 2022. De financiële positie is nu dusdanig, dat we deze verhoging een jaar kunnen uitstellen. Voor 2022 volstaat een inflatieverhoging van 1,2%. Ook voor de afvalstoffenheffing kunnen we volstaan met de inflatieverhoging van 1,2%. De rioolheffing voor 2022 blijft gelijk aan vorig jaar. De gemeente Veere behoort hiermee, ook in 2022, tot een van de goedkoopste gemeenten in Zeeland.

Leefbaarheid
Ondanks de fors stijgende kosten in het Sociaal Domein bezuinigt gemeente Veere niet op zorg, omdat het belangrijk wordt gevonden dat ouderen en jongeren die zorg nodig hebben, ook de juiste zorg krijgen. De gemeente zegt ook te willen investeren in de kwaliteit van de leefomgeving. Met een op te richten Duurzaamheidsfonds wil de gemeente geld beschikbaar hebben voor mooie duurzame initiatieven. Daarnaast wordt er onder meer geïnvesteerd op het gebied van cultuur en cultureel erfgoed, parkeren en verkeer. Er is ook aandacht voor de totaalbeleving van de kust; het ophogen van de stranden, nieuwe toiletunits, mooie parkeerterreinen, duinovergangen, douches en bijvoorbeeld gescheiden afvalinzameling op de stranden. Verder zijn er plannen voor investeringen in Westkapelle, Aagtekerke, Oostkapelle en Serooskerke, waar geld gaat naar vijf nieuwe scholen, vier sportaccommodaties, vier dorpshuizen, een zwembad en sportvelden.

Betaalbare koopwoningen
Samen met Zeeuwland wordt gewerkt aan het realiseren van betaalbare koopwoningen binnen een constructie die borgt dat ze ook bij wederverkoop betaalbaar blijven. Gemeente Veere wil met de bouw van de eerste woningen met deze constructie starten in 2022. Er zal ook worden bekeken hoe de druk op beschikbare woonruimte door recreatieve verhuur binnen de kernen kan worden teruggedrongen. Met het tweede woningbeleid wil Veere ervoor zorgen dat er voldoende woningen beschikbaar blijven voor permanente bewoning.

Op veere.begrotingonline.nl/programmabegroting-2022 is de volledige programmabegroting digitaal beschikbaar.

Meer uit Middelburg

Gewonden bij aanrijding tussen scooter en fietser in Middelburg

MIDDELBURG - Bij een ongeluk op de Oude Vlissingseweg in Middelburg zijn zaterdagmiddag twee personen gewond geraakt. Er werd een traumateam opgeroepen, maar dit is niet meer ingezet.Tussen de kruisingen Johan Hieronimus Huijssenstraat en Pieter Duvelaer van Campenstraat kwamen rond 16.15 uur een fietser en een scooterrijder met elkaar in botsing. De beide betrokkenen raakten gewond. Er werden twee ambulanceteams en een traumahelikopter opgeroepen, maar de komst van het traumateam werd geannuleerd.De ambulancemedewerkers hebben zich over de gewonden ontfermd. Vanwege het ongeluk is de weg tijdelijk afgesloten. De scooterbestuurder is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

12 uur geleden
Omvangrijke fotocollectie Den Beer Poortugael overgedragen aan Zeeuws Archief

MIDDELBURG – De omvangrijke fotocollectie van jonkheer Leonard den Beer Poortugael is overgedragen aan het Zeeuws Archief. De Veerenaar overleed in 2017 en liet tienduizenden afbeeldingen na. “Het beschikbaar stellen wordt een grote uitdaging, een meerjarenproject.”

16 uur geleden
Fietser gewond bij aanrijding Gapinge

GAPINGE - Bij een aanrijding  tussen een fietser en automobilist aan de Dorpsstraat in Gapinge is vrijdagavond een vrouw gewond geraakt.

20 uur geleden
Zeeuwse kunstenaar Bianca Runge gaat viraal op TikTok met 1,6 miljoen views

KOUDEKERKE - Bianca Runge begon drie weken met het delen van filmpjes op TikTok. In haar atelier verwerkt ze overtollige kralen, sieraden en tapijten tot een grote kunstinstallatie. Haar werkzaamheden filmt ze en deelt ze op TikTok met de hashtag ‘Oddly Satisfying’.

1 dag geleden
Verkeerscontrole bij Schietbaan Middelburg

MIDDELBURG - Op de Schietbaan in Middelburg is donderdag een algemene verkeerscontrole gehouden door de politie en de afdeling handhaving van de gemeente Middelburg. Auto’s werden van de weg gehaald voor controle op verschillende zaken.

1 dag geleden
Startschot Jeugdeducatiefonds op basisschool Het Element

MIDDELBURG -Op 28 november bezoekt wethouder Willemien Treurniet, samen met Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds, basisschool Het Element. Het doel van dit bezoek is om een gezamenlijk startschot te geven om vijf basisscholen in Middelburg te ondersteunen vanuit het Jeugdeducatiefonds in samenwerking met de gemeente. Naast het inzicht in het reguliere aanbod van het Jeugdeducatiefonds, ziet de wethouder ook hoe het Jeugdeducatiefonds scholen de kans geeft om ontbijt of lunch op school aan te bieden middels een subsidie van het Ministerie van OCW.

1 dag geleden
Zoekdag Luctor et Detector is een primeur in Zeeland

OOSTKAPELLE - Op 12 november, om 05.00 uur in de ochtend stond de organisatie van de eerste metaaldetectie zoekdag in Zeeland al op het erf van op het hof Zwanenburg van de familie Wouters, tussen Oostkapelle  en Grijpskerke. De gastheer had voor de meer dan vijftig zoekers van deze klantendag van Luctor et Detector ruim veertien hectare weiland ter beschikking gesteld. Het beloofde een prachtige dag te worden.

1 dag geleden