Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Proef van bijna miljoen euro bij dijkversterking Hansweert

Proef van bijna miljoen euro bij dijkversterking Hansweert

HANSWEERT - Voor de dijkversterking bij Hansweert experimenteert waterschap Scheldestromen met het maken van steenbekleding van bagger. De proef, die zo’n 900.000 euro kost, start begin volgend jaar.

Dan legt het waterschap een proefvak van 100 vierkante meter aan langs de dijk. Hier gaat ze werken met zetstenen voor de dijkbekleding uit baggerspecie. ‘Dit idee werd eind 2019 genomineerd voor de landelijke innovatieprijs van de Unie van Waterschappen, maar won de prijs niet’, aldus het waterschap. ‘Toch is dit idee zo veelbelovend dat we het verder onderzoeken bij de dijkversterking van Hansweert.’ Eind volgend jaar wordt duidelijk of de proef geslaagd is. 

Ecosysteem

Het waterschap werkt voor het experiment samen met Netics. Dit bureau is gespecialiseerd in het ontwikkelen van vernieuwende toepassingen voor de civieltechnische sector. Het waterschap probeert nieuwe technieken uit, omdat de organisatie in 2025 100 procent energieneutraal wil zijn. ‘Ook moeten we in 2030 volledig circulair werken.’ De baggerspecie voor de zetsteen wordt lokaal gewonnen. In de nabije omgeving van het te versterken dijktraject bij Hansweert is een slibdepot aanwezig. Als de bagger daadwerkelijk bruikbaar is, bespaart dit transportkosten en co²-uitstoot bij het aanleveren van traditionele betonnen zetstenen. 

Voorheen was bagger een afvalmateriaal. ‘Nu dient het als grondstof en wordt er een 100 procent circulair bouwelement vervaardigd. Bovendien heeft een zetsteen uit bagger ecologische meerwaarde. De stenen worden vervaardigd uit lokale grondstof en passen daarom goed in het lokale ecosysteem. Dit bevordert de ontwikkeling van flora en fauna.’ De bagger wordt na de toevoeging van binders, stoffen die zorgen voor hechting van de specie, met een steenpers onder hoge druk samengeperst tot zetsteenblokken. Die worden in de vooroever van het dijkvak geplaatst. Tijdens de proef wordt gekeken hoe het materiaal zich gedraagt onder de werking van het getij, het zoute milieu en de golfslag.

Meer uit Reimerswaal

Nieuwbouw kerk Yerseke geopend tijdens Dag van de Bouw

YERSEKE - Tijdens de Dag van de Bouw, zaterdag 17 juni, kan in Yerseke de nieuwbouw van de kerk van de Gereformeerde Gemeente aan de Steeweg worden bekeken. Van 10 tot 16 uur zet Bouwbedrijf Boogert de poorten open en kunnen bezoekers de voortgang van de nieuwbouw zien.

6 minuten geleden
Zaterdag is het Zeeuwse Veteranen Dag in Middelburg

MIDDELBURG - Op zaterdag 10 juni is er weer een Zeeuwse Veteranen Dag. Sinds vorig jaar is gekozen om de activiteiten van deze dag op het Abdijplein van de Zeeuwse Hoofdstad te organiseren. Dit houdt in dat er geen parade door de stad komt en ook geen defilé op de Markt.  

17 uur geleden
Neergestort vliegtuig bij Rilland blijkt loos alarm

RILLAND - In de omgeving van Rilland hebben hulpverleners gezocht naar een mogelijk neergestort sportvliegtuigje. Er kwam omstreeks 14.50 uur een melding binnen bij de meldkamer van de politie.

17 uur geleden
Final League bij v.v. Kapelle om voetbal voor meiden te promoten

KAPELLE - Iedereen is zaterdag welkom op het complex van v.v. Kapelle voor de Final League. Deze dag promoot voetbal onder meiden. Er zijn wedstrijden en allerlei andere activiteiten. Danique Tolhoek, oud-speelster van Kapelle en vanaf volgend seizoen uitkomend in Ajax 1, verzorgt de prijsuitreiking.

18 uur geleden
Truckrit van Davogé weer terug

OOSTDIJK - Afgelopen zaterdag vond de negentiende editie van de jaarlijkse truckrit van stichting Davogé na lange tijd weer plaats. Een hartverwarmend evenement dat speciaal is georganiseerd voor mensen met een beperking. Er was niet alleen de bekende truckrit, maar ook een spelletjesprogramma, verschillende demonstraties van onder ander de brandweer en nog veel meer.

2 dagen geleden
Urker Mans Formatie treedt op in Yerseke

YERSEKE - Op zaterdag 10 juni hoopt de Urker Mans Formatie een concert te verzorgen in de Herv. kerk van Yerseke. De UMF is een unieke groep van 13 schitterende zangstemmen onder leiding van de ervaren dirigent Martin Mans. Zij zullen een mix van psalmen en geestelijke liederen zingen. Hugo van der Meij (piano) en Jolanda van de Wege (panfluit) zullen de Formatie muzikaal begeleiden en muzikale intermezzo’s laten horen.

2 dagen geleden
Brandweer haalt schaap uit slootkant bij Yerseke

YERSEKE - De brandweer is maandagavond rond 19:30 uur opgeroepen om een schaap uit de slootkant te halen in de Yerseke Moer. Het schaap is op nog onbekende manier buiten de omheining gekomen en stond de spuitgasten uit Yerseke schaapachtig aan te kijken bij hun aankomst.

2 dagen geleden