Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Proef van bijna miljoen euro bij dijkversterking Hansweert

Proef van bijna miljoen euro bij dijkversterking Hansweert

HANSWEERT - Voor de dijkversterking bij Hansweert experimenteert waterschap Scheldestromen met het maken van steenbekleding van bagger. De proef, die zo’n 900.000 euro kost, start begin volgend jaar.

Dan legt het waterschap een proefvak van 100 vierkante meter aan langs de dijk. Hier gaat ze werken met zetstenen voor de dijkbekleding uit baggerspecie. ‘Dit idee werd eind 2019 genomineerd voor de landelijke innovatieprijs van de Unie van Waterschappen, maar won de prijs niet’, aldus het waterschap. ‘Toch is dit idee zo veelbelovend dat we het verder onderzoeken bij de dijkversterking van Hansweert.’ Eind volgend jaar wordt duidelijk of de proef geslaagd is. 

Ecosysteem

Het waterschap werkt voor het experiment samen met Netics. Dit bureau is gespecialiseerd in het ontwikkelen van vernieuwende toepassingen voor de civieltechnische sector. Het waterschap probeert nieuwe technieken uit, omdat de organisatie in 2025 100 procent energieneutraal wil zijn. ‘Ook moeten we in 2030 volledig circulair werken.’ De baggerspecie voor de zetsteen wordt lokaal gewonnen. In de nabije omgeving van het te versterken dijktraject bij Hansweert is een slibdepot aanwezig. Als de bagger daadwerkelijk bruikbaar is, bespaart dit transportkosten en co²-uitstoot bij het aanleveren van traditionele betonnen zetstenen. 

Voorheen was bagger een afvalmateriaal. ‘Nu dient het als grondstof en wordt er een 100 procent circulair bouwelement vervaardigd. Bovendien heeft een zetsteen uit bagger ecologische meerwaarde. De stenen worden vervaardigd uit lokale grondstof en passen daarom goed in het lokale ecosysteem. Dit bevordert de ontwikkeling van flora en fauna.’ De bagger wordt na de toevoeging van binders, stoffen die zorgen voor hechting van de specie, met een steenpers onder hoge druk samengeperst tot zetsteenblokken. Die worden in de vooroever van het dijkvak geplaatst. Tijdens de proef wordt gekeken hoe het materiaal zich gedraagt onder de werking van het getij, het zoute milieu en de golfslag.

Meer uit Reimerswaal

Vrijdag tweede Oranjeloop in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Na het succes van vorig jaar wordt vrijdag de tweede Oranjeloop Krabbendijke georganiseerd.

17 uur geleden
Jongeren in Krabbendijke bekogelen politie met vuurwerk en eieren

KRABBENDIJKE - Leerlingen in Krabbendijke hebben zich dinsdagmorgen, net voor de meivakantie, misdragen door met vuurwerk en eieren te gooien. 'Er werd een Cobra 6 richting de politie gegooid', laat de politie weten, 'ook besmeurden ze een dienstauto.' 

1 dag geleden
Drukte bij muziekavond leerlingen Wim Steenbakker in Wemeldinge

WEMELDINGE - Ondanks het slechte weer was het vrijdag volop lente in het Dorpshuis De Wemel in Wemeldinge. Daar kwamen meer dan tweehonderd muziekliefhebbers bijeen om te genieten van diverse optredens van de leerlingen van Wim Steenbakker.

1 dag geleden
Jan Eversdijk uit Kruiningen verrast met lintje

KRUININGEN - Zaterdagavond is Jan Eversdijk uit Kruiningen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

2 dagen geleden
Motorrijdster komt ten val in Yerseke en moet naar ziekenhuis

YERSEKE - Op de Burenpolderweg in Yerseke is zondagavond een motorrijdster gewond geraakt bij een val. Ze is naar het ziekenhuis gebracht.

2 dagen geleden
Vier de vakantie met spel archery tag in Yerseke

YERSEKE - Dinsdag (23 april) kunnen kinderen in Yerseke het spel archery tag spelen.

3 dagen geleden
Dronken automobilist belandt in de berm na eenzijdig ongeluk op de A58

KAPELLE - Een dronken automobilist is in de nacht van zaterdag op zondag van de weg geraakt bij een eenzijdig ongeluk op de A58. Bij het ongeluk raakte niemand gewond. De man heeft een tijdelijk rijverbod opgelegd gekregen.

3 dagen geleden