Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Proef met zonnepanelen op dijk bij Ritthem

Proef met zonnepanelen op dijk bij Ritthem

RITTHEM - Op de binnendijk van de Spuikom bij Ritthem zijn verschillende systemen met zonnepanelen geplaatst voor een 3-jarige proef. Voor het experiment, ‘Zon op dijken’ genaamd, werken verschillende overheden, kennisinstellingen en systeembouwers samen, onder leiding van onderzoeksinstituut TNO en de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA). Dit is het kenniscentrum van alle waterschappen in Nederland.

Landschap

De proef richt zich vooral op de vraag hoe je zonnesystemen kunt verwerken in een dijk zonder dat die minder veilig wordt, laat waterschap Scheldestromen vrijdag weten. ‘Ook onderzoeken de experts welke panelen het beste in het landschap passen en wordt het draagvlak in de omgeving bekeken.’ 

Ecologie

Onderzoek is nodig om te garanderen dat de zonnepanelen geen nadelig effect hebben op de waterveiligheid, legt bestuurder Gert van Kralingen van waterschap Scheldestromen uit. ‘Maar dijken hebben ook grote landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden. Ook deze waarden wegen wat ons betreft mee áls er in de toekomst een beroep wordt gedaan op een van onze dijken.’

Daken

TNO-projectleider Maarten Dörenkämper laat weten dat de overstap naar duurzame energie in Nederland veel ruimte vraagt. ‘De klimaatdoelstellingen halen we niet als we zonnestroomsystemen alleen op daken installeren. Dubbel gebruik van dijken, waterveiligheid en energieopwekking is hierom een aantrekkelijke optie. In dit project inventariseren we hoe je dijken functioneel en landschappelijk kunt combineren met zonnestroomsystemen.’

Een van de betrokken systeembouwers is Delmeco. ‘Dit bedrijf test in Ritthem een vernieuwend dijk-geïntegreerd systeem’, aldus het waterschap. ‘Een ander type is van Eurorail. Dat systeem steekt boven de dijk uit en zou een gunstige invloed op de dijkbekleding moeten hebben.’

Grasmat

Na de aanleg inspecteren de onderzoekers de dijk regelmatig. Sensoren brengen het verloop van de proef continu in beeld. TNO meet de energieprestaties van de verschillende systemen. ‘De grasmat is een belangrijk onderdeel voor het goed functioneren van de dijk. Wageningen University & Research volgt de effecten van de zonnepanelen op de grasmat en kijkt samen met onderzoeksbureau Deltares naar de gevolgen hiervan voor de waterveiligheid. Mocht er aanleiding voor zijn dan kan het waterschap ingrijpen en de proef stopzetten.’

Wanneer de proef is afgelopen wordt de dijk weer in oude staat teruggebracht, laat het waterschap weten. De samenwerkende partijen adviseren dan of er extra  onderzoek noodzakelijk is. De uitkomst van het onderzoek in Ritthem wordt meegenomen in de Regionale Energie Strategie.

Meer uit Vlissingen

Bomen moeten wijken voor droge voeten

VLISSINGEN - Het parkeerterrein Hofje de Pauw wordt opnieuw bestraat. Er is al enige tijd sprake van wateroverlast doordat de kolken aan het eind van de parkeervakken staan en de wortels van de bomen de verharding omhoog drukken. De werkzaamheden duren tot en met 22 december.

17 uur geleden
Avond rond klimaat met De Kift in de Piek

VLISSINGEN - Vrijdag 8 december speelt fanfarepunkband De Kift in de Piek in het kader van een gespreksavond rond klimaatverandering. Daarnaast zijn er sprekers en worden bezoekers uitgenodigd om mee te praten.

20 uur geleden
Vier auto's betrokken bij botsing Paul Krugerstraat

VLISSINGEN - Vier auto's zijn woensdagmiddag betrokken geraakt bij een kleine kettingbotsing op de Paul Krugerstraat in Vlissingen. Het bleef gelukkig bij materiële schade.Een blauwe Fiat Punto en een zwarte Range Rover kwamen rond 14 uur met elkaar in botsing, vermoedelijk tijdens een parkeermanoeuvre. Door de aanrijding botste de Fiat tegen een geparkeerd staande witte Subaru. Deze reed op zijn beurt tegen een blauwe Fiat Panda. Dit laatste voertuig had een trekhaak en raakte daardoor op het eerste zicht niet beschadigd.De Fiat Punto en de Range Rover liepen beide schade op aan een voorwiel. Deze voertuigen moesten worden opgehaald door bergingsbedrijven. Bij het ongeluk bleek niemand gewond te zijn geraakt. Vanwege de botsing was de Paul Krugerstraat tijdelijk afgesloten tussen de kruising met de Industrieweg en de kruising bij de Keersluisbrug.

1 dag geleden
Brand in woning aan de Bonenburg

VLISSINGEN - In een woning aan de Bonenburg in Vlissingen heeft woensdagmiddag een kleine brand gewoed.

1 dag geleden
Minder schepen op Westerschelde door stakende Belgen

VLISSINGEN - Op de rede van Vlissingen zijn vandaag aanzienlijk minder schepen te zien. De oorzaak hiervan is een staking van overheidspersoneel in België. Ook de bemanning van de loodsboten die de Belgische loodsen aan boort van de schepen moet brengen is in staking.

1 dag geleden
Mission to Seafarers bezorgt zeevarenden een extraatje met kerst

VLISSINGEN - Met zo'n 25 vrijwilligers zijn bij de Mission to Seafarers aan de Ritthemsestraat het afgelopen weekend maar liefst duizend kerstpakketten samengesteld voor zeevarenden. De komende weken worden de pakketten verspreid over de schepen die de Vlissingse havens aandoen zodat de zeelieden tijdens de kerstdagen een extraatje hebben.

1 dag geleden
Dierenvoedselbank zamelt kerstpakketten in voor dieren en hun baasjes

VLISSINGEN - Dierenvoedselbank Zeeland zamelt kerstpakketten in voor huisdieren en hun baasjes. De pakketten worden geschonken aan zo'n 100 gezinnen die maandelijks gebruik maken van de dierenvoedselbank. “Pakketten ter waarde van zo'n tien euro," verduidelijkt Jolanda Lichtenberg van de dierenvoedselbank. “Een leuk presentje in deze donkere tijden."

2 dagen geleden