Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Proces Weinstein met stevige pleidooien van start

Proces Weinstein met stevige pleidooien van start

NEW YORK (ANP) - Het inhoudelijke proces tegen de gevallen Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein is donderdag in New York begonnen. De rechter opende de zitting waarna de aanklagers en verdedigers hun openingspleidooien mochten houden.

Het proces tegen Weinstein (67) draait om vijf aanklachten. Een vrouw beschuldigt de producer van verkrachting in 2013, een andere vrouw beweert dat hij haar in 2006 seksueel heeft misbruikt. De aanklagers noemden Weinstein woensdag tegenover de jury onder meer "een seksueel roofdier en een verkrachter". Volgens hen maakte hij misbruik van zijn positie. "De man die daar zit, was niet alleen machtig in Hollywood, hij was ook een verkrachter", zei advocate Meghan Hast namens twee slachtoffers, productieassistente Mimi Haleyi en actrice Jessica Mann.

De advocaat van Weinstein weerlegde deze beweringen en ontkende met klem dat de filmmagnaat een "roofdier" is, zoals de aanklagers beweren. "Je zal van de getuigen het bewijs te zien krijgen dat de beschuldigingen niet waar zijn en dat hij geen meester-manipulator was", verklaarde advocaat Damon Cheronis. Hij toonde daarbij ook een paar sms-berichten die de vrouwen aan Weinstein stuurden. Die wijzen volgens Cheronis op seksuele relaties met wederzijdse toestemming.

#MeToo

Weinstein wordt door meer dan tachtig vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. Dit komt voor het eerst aan het licht in oktober 2017. Meerdere vrouwen deden in een artikel in The New York Times hun verhaal, waarna steeds meer verhalen van slachtoffers naar buiten kwamen. Dat leidde uiteindelijk tot de internationale #MeToo-beweging.

Als Weinstein schuldig wordt bevonden, kan hij een levenslange gevangenisstraf opgelegd krijgen.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden