Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Proces vermoedelijke bendeleider 'Rico de Chileen' van start

Proces vermoedelijke bendeleider 'Rico de Chileen' van start

AMSTERDAM (ANP) - In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp vindt vanaf dinsdag het strafproces plaats tegen de 46-jarige Richard R., beter bekend als Rico de Chileen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft R. aan het hoofd gestaan van een misdaadbende die zich toelegde op het plegen van liquidaties, drugshandel en witwassen. De Chileense Amsterdammer zou nauw hebben samengewerkt met Ridouan Taghi. De rechtbank heeft vijf dagen voor het proces uitgetrokken.

R. werd in oktober 2017 in zijn geboorteland opgepakt op verzoek van justitie in Amsterdam, en vervolgens aan Nederland uitgeleverd. Sindsdien zit hij in een cel in de extra beveiligde gevangenis (EBI) in Vught. Hij wordt door het OM gerekend tot het zwaarste segment criminelen van dit moment, en Ridouan Taghi is, nog voordat hij is berecht, inmiddels bekend komen te staan als de schrik van de Nederlandse onderwereld.

De mannen zouden achter een ongekende hoeveelheid liquidaties zitten. Taghi, die lang voortvluchtig was en in december in Dubai werd opgepakt, staat terecht in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, dat zich nog in een voorbereidende fase bevindt. De advocaat van de kroongetuige in dat proces, Derk Wiersum, werd in september doodgeschoten. Taghi figureert ook als opdrachtgever in het dossier van het liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh.

De lopende strafzaak tegen R., Orinus genoemd, omvat geen concrete moordzaken. Het OM heeft eerder al kenbaar gemaakt dat het werkt aan nog een onderzoek tegen de man (Orinus 2), waarin dat wel het geval is. Evenals in de zaken tegen Taghi en andere vermoedelijke criminele kopstukken put justitie uit een enorme hoeveelheid geheime berichten tussen verdachten onderling.

Eerder dit jaar meldde het OM dat specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ook nog een hoeveelheid verwijderde, versleutelde communicatie van R. leesbaar hebben kunnen maken. Het gaat om zogeheten PGP-berichten, waarbij PGP staat voor 'Pretty Good Privacy'. Ontmantelde PGP-servers in het buitenland hebben justitie in Nederland een schat aan potentieel belastend materiaal opgeleverd.

Meer uit Binnenland

Fans wachten in Ziggo Dome op vervoer na concert Harry Styles

DEN HAAG (ANP) - Zo'n 200 bezoekers van het concert van Harry Styles wachten zondag rond middernacht in de Ziggo Dome totdat zij naar huis kunnen. En er stromen rond dat tijdstip ook nog steeds meer mensen binnen. De concertgangers kunnen tijdelijk in de Ziggo Dome terecht vanwege een storing die het treinverkeer rond Amsterdam zondagavond stillegde en die ook in de nacht van zondag op maandag zal voortduren volgens de NS.

18 minuten geleden
Oxfam: veel meer geld nodig voor arme landen door klimaatrisico's

DEN HAAG (ANP) - Arme landen hebben veel meer geld nodig om zich voor te bereiden op mogelijke klimaatrampen dan de jaarlijkse 100 miljard euro die nu is afgesproken, benadrukt Oxfam maandag in een nieuw rapport. Ook moet onder meer een flinke som geld erbij voor kwetsbare landen waarin al schade is ontstaan door klimaatverandering.

24 minuten geleden
Geen treinen rond Amsterdam vannacht, ook impact maandagochtend

DEN HAAG (ANP) - Er zullen vannacht geen treinen meer van en naar Amsterdam rijden, meldt spoorbeheerder ProRail op Twitter. Dit komt door een storing op de verkeersleidingspost in Amsterdam. De verwachting is dat de storing ook impact zal hebben op de start van de treindienstregeling maandagochtend.

1 uur geleden
NS: treinreizigers van en naar Amsterdam moeten met ander vervoer

AMSTERDAM (ANP) - De NS roept treinreizigers in en rond Amsterdam zondagavond op ander vervoer te regelen. Het is volgens de spoorvervoerder uiterst onzeker of de treinen nog gaan rijden vanwege een storing die aan het einde van de middag begon en korte tijd was verholpen. Een woordvoerster zegt dat de mensen niet meer naar de stations moeten komen.

2 uur geleden
Treinverkeer Amsterdam ligt weer stil, storing nog niet voorbij

AMSTERDAM (ANP) - Het treinverkeer in Amsterdam is weer stilgelegd omdat de storing op de verkeersleidingspost is teruggekeerd. Dat schrijft ProRail op Twitter. Eerder meldde de spoorbeheerder dat het treinverkeer rond 20.00 uur weer kon opstarten. Het is onduidelijk hoe lang het duurt voordat de nieuwe storing verholpen is.

4 uur geleden
Treinen Amsterdam kunnen weer rijden, Harry Styles kwartier later

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen in de regio Amsterdam kunnen weer gaan rijden, meldt een woordvoerder van ProRail. Het treinverkeer kampte sinds het einde van de middag met een storing. Volgens de zegsman is nog altijd niet duidelijk wat die heeft veroorzaakt, maar is na het resetten van de systemen treinverkeer weer mogelijk.

6 uur geleden
Vermeer met 650.000 bezoekers best bezochte tentoonstelling Rijks

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 650.000 mensen hebben de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum gezien. Daarmee is het de best bezochte tentoonstelling ooit van het Amsterdamse museum. Zondag was de laatste dag van de expositie, die opende op 10 februari.

7 uur geleden