
Proces vermoedelijke bendeleider 'Rico de Chileen' van start
AMSTERDAM (ANP) - In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp vindt vanaf dinsdag het strafproces plaats tegen de 46-jarige Richard R., beter bekend als Rico de Chileen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft R. aan het hoofd gestaan van een misdaadbende die zich toelegde op het plegen van liquidaties, drugshandel en witwassen. De Chileense Amsterdammer zou nauw hebben samengewerkt met Ridouan Taghi. De rechtbank heeft vijf dagen voor het proces uitgetrokken.
R. werd in oktober 2017 in zijn geboorteland opgepakt op verzoek van justitie in Amsterdam, en vervolgens aan Nederland uitgeleverd. Sindsdien zit hij in een cel in de extra beveiligde gevangenis (EBI) in Vught. Hij wordt door het OM gerekend tot het zwaarste segment criminelen van dit moment, en Ridouan Taghi is, nog voordat hij is berecht, inmiddels bekend komen te staan als de schrik van de Nederlandse onderwereld.
De mannen zouden achter een ongekende hoeveelheid liquidaties zitten. Taghi, die lang voortvluchtig was en in december in Dubai werd opgepakt, staat terecht in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, dat zich nog in een voorbereidende fase bevindt. De advocaat van de kroongetuige in dat proces, Derk Wiersum, werd in september doodgeschoten. Taghi figureert ook als opdrachtgever in het dossier van het liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh.
De lopende strafzaak tegen R., Orinus genoemd, omvat geen concrete moordzaken. Het OM heeft eerder al kenbaar gemaakt dat het werkt aan nog een onderzoek tegen de man (Orinus 2), waarin dat wel het geval is. Evenals in de zaken tegen Taghi en andere vermoedelijke criminele kopstukken put justitie uit een enorme hoeveelheid geheime berichten tussen verdachten onderling.
Eerder dit jaar meldde het OM dat specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ook nog een hoeveelheid verwijderde, versleutelde communicatie van R. leesbaar hebben kunnen maken. Het gaat om zogeheten PGP-berichten, waarbij PGP staat voor 'Pretty Good Privacy'. Ontmantelde PGP-servers in het buitenland hebben justitie in Nederland een schat aan potentieel belastend materiaal opgeleverd.
Meer uit Binnenland
BIDDINGHUIZEN (ANP) - A$AP Rocky heeft zijn optredens bij Lowlands en Pukkelpop geannuleerd. Dat maakten de organisaties woensdag bekend via sociale media. De rapper was aangekondigd als headliner van beide festivals. De reden waarom A$AP Rocky heeft afgezegd is niet bekend.
12 minuten geledenROOSENDAAL (ANP) - De politie heeft dinsdag vijf mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat ze gedurende langere tijd meerdere vrouwen seksueel hebben uitgebuit. Dat meldt de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant. De aanhoudingen houden mogelijk verband met het gebruik van de designerdrug flakka.
24 minuten geledenZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel heeft 52,5 miljoen euro vrijgemaakt om de oude dieseltreinen op het spoor tussen Almelo en Hardenberg te kunnen vervangen door elektrische treinen. De Provinciale Staten stemden unaniem in met die investering. Het is de bedoeling dat de ombouw van het spoor tussen de stations van Almelo en Mariënberg (gemeente Hardenberg) eind 2028 is afgerond, als de nieuwe ov-concessie van vijftien jaar ingaat.
44 minuten geledenDE BILT (ANP) - Voor het eerst sinds augustus 2022 is er sprake van een officiële hittegolf in Nederland, meldt Weeronline. Om 11.20 uur werd een temperatuur van 30,2 graden gemeten op het hoofdstation in De Bilt en daarmee is sprake van een officiële hittegolf. Het is de vijfde dag op rij dat het kwik boven de 25 graden stijgt in De Bilt.
53 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het is onduidelijk of het concert van Douwe Bob dit weekend kan doorgaan. De zanger zou op 5 juli optreden bij Gelderpop in Voorthuizen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als een vluchteling met een Griekse verblijfsvergunning naar Nederland afreist en hier opnieuw asiel aanvraagt, dan mag asielminister David van Weel (VVD) zelf beoordelen of diegene daar recht op heeft. Dat oordeelt de Raad van State. Normaal gesproken mag de minister zulke statushouders terugsturen naar het Europese land waar ze vandaan komen. Dat mag niet in Griekenland omdat de opvang daar slecht is.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een reeks wijzigingen in de officiële omschrijving van beschermde Natura 2000-gebieden blijft definitief staan. Diverse veehouders hebben jaren geprocedeerd tegen de aanpassingen, onder meer omdat ze vrezen voor strengere stikstofregels, doordat op diverse plekken habitattypen zijn toegevoegd die gevoelig zijn voor te hoge stikstofconcentraties. De Raad van State vindt hun bezwaren ongegrond. Daarmee zijn diverse rechtszaken ten einde gekomen.
1 uur geleden