Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Problemen met zorgbeoordelingen door CIZ zijn groter geworden

Problemen met zorgbeoordelingen door CIZ zijn groter geworden

DEN HAAG (ANP) - Het is de afgelopen maanden niet gelukt om de achterstanden bij het CIZ weg te werken. De organisatie moet normaal gesproken binnen zes weken beoordelen of mensen op basis van de Wet langdurige zorg recht hebben op geld, maar slaagt daar in bijna een kwart van de gevallen niet in. Ondanks pogingen om de aanvragen die te lang blijven liggen weg te werken, neemt het aantal dossiers op de plank juist toe.

Het was al bekend dat de mensen die een aanvraag deden voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) te lang moeten wachten, maar inmiddels zijn ook de problemen op andere dossiers groter geworden. Het CIZ heeft nu zo'n 14.000 aanvragen liggen. Om de zaken snel genoeg te kunnen beoordelen, zouden dat er hooguit 8000 moeten zijn. 3000 van de onbehandelde aanvragen zijn GGZ-dossiers. Dat zijn er drie keer meer dan het CIZ aankan.

Zorgminister Hugo de Jonge schrijft in een brief aan de Kamer dat het mis ging doordat er ineens veel meer mensen dan voorzien een aanvraag deden voor de GGZ. Om die achterstand weg te werken, zijn daarop extra medewerkers ingezet. Dat ging ten koste van andere aanvragen. Het bleek "in de huidige arbeidsmarkt" niet mogelijk om snel genoeg nieuw personeel aan te nemen. Het gevolg is dat mensen tien weken of zelfs langer op een beoordeling wachten.

De problemen bij het CIZ zullen nog maanden aanhouden, verwacht De Jonge. De organisatie heeft een project opgezet om efficiënter te werken, sneller nieuw personeel op te leiden en nauwer samen te werken met gemeenten en zorgaanbieders. Een mogelijkheid om binnen zeven dagen een besluit te ontvangen is gestaakt, en een groep aanvragen die doorgaans toch wordt toegekend wordt versneld behandeld. De hoop is dat tegen het eind van het jaar weer ten minste 95 procent van de aanvragen binnen de wettelijke termijn van zes weken wordt beoordeeld.

Meer uit Gezond

Toezichthouder: prostaatmiddel kan leiden tot zelfmoordgedachten

UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.

4 uur geleden
Longartsen zien vaker levensbedreigende effecten van vapen

GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

1 dag geleden
Veel patiënten verkeerd geïnformeerd, artsen starten campagne

DEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.

1 dag geleden
Gezondheidsminister VS wil nieuwe richtlijnen behandeling mazelen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.

1 week geleden
Meer gevallen van mazelen, nieuw cluster opgedoken in Amsterdam

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.

1 week geleden
Stamcelbank krijgt erkenning niet terug

DEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.

1 week geleden
Medicijn tegen baarmoederkanker komt in basispakket

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.

2 weken geleden