Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prinsjesdagstukken: burger merkt weinig van meevallend herstel

Prinsjesdagstukken: burger merkt weinig van meevallend herstel

DEN HAAG (ANP) - Het economisch herstel na de coronacrisis zet volgend jaar nog iets sterker door dan eerder werd gedacht. Maar de meeste mensen merken daar weinig tot niets van in hun portemonnee, ondanks de lastenverlichting die het demissionaire kabinet doorvoert. Dat valt op te maken uit de uitgelekte doorrekening van de plannen voor Prinsjesdag.

Het Centraal Planbureau (CPB) gaat nu voor 2022 uit van een economische groei van 3,5 procent, na een geraamde groei van 3,9 procent in 2021. Bij de vorige raming van nog geen maand geleden ging het planbureau nog uit van groeicijfers van respectievelijk 3,8 en 3,2 procent voor 2021 en 2022.

In het voorwoord van de Miljoenennota die het demissionaire kabinet volgende week presenteert, merkt minister Wopke Hoekstra (Financiën) op dat de Nederlandse economie er "opvallend goed" voor staat. "Dat hebben we in de eerste plaats te danken aan de enorme veerkracht van ondernemers en van de samenleving als geheel."

Steunmaatregelen

Ook de steunpakketten waarmee het kabinet de afgelopen anderhalf jaar bedrijven en banen probeerde te redden, hebben volgens Hoekstra geholpen. De meeste steunmaatregelen worden eind deze maand beëindigd. Toch loopt de werkloosheid volgen het CPB volgend jaar maar een fractie op, van 3,4 naar 3,5 procent.

Huishoudens hebben volgend jaar gemiddeld 0,1 procent meer te besteden. Dat cijfer zegt evenwel weinig over individuele gevallen, omdat het bijvoorbeeld geen rekening houdt met wijzigingen in de persoonlijke situatie. Ook kunnen de plussen en minnen per groep sterk uiteenlopen. Maar voor de meeste groepen verandert er per saldo weinig in de koopkracht.

Lastenverlichting

Het demissionaire kabinet trekt wel 220 miljoen euro uit voor lastenverlichting, met name voor mensen met een laag inkomen, eenverdieners en gezinnen. Eerder lekte al uit dat er miljarden extra naar klimaatbeleid gaan, om te voldoen aan het vonnis in de Urgenda-zaak. Verder gaat er extra geld naar de woningbouw, defensie en de bestrijding van ondermijnende criminaliteit.

"Hoewel een demissionair kabinet zich normaliter terughoudend opstelt, kan een aantal van deze problemen niet wachten", schrijft Hoekstra. Hij spreekt van "gerichte" investeringen. "Het zijn zaken waar wij vandaag mee aan de slag moeten voor het land waarin wij morgen willen leven."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Onderzoek naar instorten tribune NEC, aanhoudingen na rellen

NIJMEGEN (ANP) - De eerste voetbalderby na ruim vier jaar tussen NEC en Vitesse is zondag flink uit de hand gelopen. Bij het Goffertstadion in Nijmegen braken rellen uit, waarbij vele tientallen NEC-aanhangers de confrontatie met de politie zochten na de verloren wedstrijd (0-1). Vitesse-supporters kwamen met de schrik vrij toen het onderste deel van de tribune waarop ze aan het springen waren, instortte.

4 uur geleden
Acht aanhoudingen bij woondemonstratie Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij de woondemonstratie in Rotterdam zijn acht mensen mensen door de politie aangehouden wegens opruiing, belediging en verboden wapenbezit. Na de aanhoudingen keerde de rust weer.

7 uur geleden
Honderden demonstranten Nederland in Verzet trekken door Utrecht

UTRECHT (ANP) - Ongeveer vijfhonderd demonstranten zijn zondagmiddag met Nederlandse vlaggen, gele paraplu's en borden met teksten als 'Unvaccinated Lives Matter' door de binnenstad van Utrecht getrokken. Ze werden daarbij begeleid door de politie, die een groot deel van het centrum van de stad voor fietsers tijdelijk had afgezet.

10 uur geleden
Nederlandse oorlogsveteraan voltooit monstertocht op blote voeten

SYDNEY (ANP) - De Nederlandse Afghanistanveteraan Anton Nooteboom (34) heeft zondag een monstertocht van 3000 kilometer op zijn blote voeten door Australië voltooid. De uit het Zeeuwse Goes afkomstige 'Barefoot Dutchman', die in 2015 naar Australië vertrok, liep vijf maanden lang gemiddeld 25 kilometer per dag en haalde 75.000 Australische dollar (ongeveer 48.000 euro) op voor de mentale gezondheid van mannen.

11 uur geleden
Marechaussee heeft het op Schiphol druk met nooddocumenten

SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft het op Schiphol erg druk met mensen die voor hun reis een nooddocument nodig hebben omdat hun paspoort niet meer geldig is of omdat ze er geen bij zich hebben. Volgens een woordvoerster is het zondag heel druk op de luchthaven "en dat zien we daar ook terug". Als het bij die afdeling druk is levert dat, zo zegt ze, ook extra vertraging op.

14 uur geleden
Rotterdam toneel van tweede grote woondemonstratie

ROTTERDAM (ANP) - Onder het motto 'Huizen voor mensen, niet voor winst' organiseren zestien maatschappelijke organisaties zondagmiddag een protest dat ze een woonopstand noemen. Na een eerste grote demonstratie in Amsterdam op 12 september hopen de organisatoren nu duizenden betogers naar het Afrikaanderpark in Rotterdam te trekken.

20 uur geleden
Afgelopen dag 3737 nieuwe coronagevallen, meer dan weekgemiddelde

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 3737 meldingen gekregen van mensen met een positieve coronatest.

1 dag geleden