Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prinsjesdagstukken: burger merkt weinig van meevallend herstel

Prinsjesdagstukken: burger merkt weinig van meevallend herstel

DEN HAAG (ANP) - Het economisch herstel na de coronacrisis zet volgend jaar nog iets sterker door dan eerder werd gedacht. Maar de meeste mensen merken daar weinig tot niets van in hun portemonnee, ondanks de lastenverlichting die het demissionaire kabinet doorvoert. Dat valt op te maken uit de uitgelekte doorrekening van de plannen voor Prinsjesdag.

Het Centraal Planbureau (CPB) gaat nu voor 2022 uit van een economische groei van 3,5 procent, na een geraamde groei van 3,9 procent in 2021. Bij de vorige raming van nog geen maand geleden ging het planbureau nog uit van groeicijfers van respectievelijk 3,8 en 3,2 procent voor 2021 en 2022.

In het voorwoord van de Miljoenennota die het demissionaire kabinet volgende week presenteert, merkt minister Wopke Hoekstra (Financiƫn) op dat de Nederlandse economie er "opvallend goed" voor staat. "Dat hebben we in de eerste plaats te danken aan de enorme veerkracht van ondernemers en van de samenleving als geheel."

Steunmaatregelen

Ook de steunpakketten waarmee het kabinet de afgelopen anderhalf jaar bedrijven en banen probeerde te redden, hebben volgens Hoekstra geholpen. De meeste steunmaatregelen worden eind deze maand beƫindigd. Toch loopt de werkloosheid volgen het CPB volgend jaar maar een fractie op, van 3,4 naar 3,5 procent.

Huishoudens hebben volgend jaar gemiddeld 0,1 procent meer te besteden. Dat cijfer zegt evenwel weinig over individuele gevallen, omdat het bijvoorbeeld geen rekening houdt met wijzigingen in de persoonlijke situatie. Ook kunnen de plussen en minnen per groep sterk uiteenlopen. Maar voor de meeste groepen verandert er per saldo weinig in de koopkracht.

Lastenverlichting

Het demissionaire kabinet trekt wel 220 miljoen euro uit voor lastenverlichting, met name voor mensen met een laag inkomen, eenverdieners en gezinnen. Eerder lekte al uit dat er miljarden extra naar klimaatbeleid gaan, om te voldoen aan het vonnis in de Urgenda-zaak. Verder gaat er extra geld naar de woningbouw, defensie en de bestrijding van ondermijnende criminaliteit.

"Hoewel een demissionair kabinet zich normaliter terughoudend opstelt, kan een aantal van deze problemen niet wachten", schrijft Hoekstra. Hij spreekt van "gerichte" investeringen. "Het zijn zaken waar wij vandaag mee aan de slag moeten voor het land waarin wij morgen willen leven."

Meer uit Binnenland

Nieuwe staking in vervoer van leerlingen naar speciaal onderwijs

UTRECHT (ANP) - Voor kinderen in het hele land kan het woensdag moeilijk zijn om van hun huis naar het speciaal onderwijs of de dagbesteding te komen en daarna weer naar huis te gaan. De chauffeurs van een paar grote vervoerders staken namelijk de hele dag. Eerder deze maand was er al een regionale staking.

1 uur geleden
Gezondheidsraad adviseert over aanpak gehoorschade door muziek

DEN HAAG (ANP) - De Gezondheidsraad brengt in de loop van de woensdagochtend advies uit over de aanpak van gehoorschade door harde muziek. Het adviesorgaan doet dat op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid. Dat wil weten hoe gehoorschade door het luisteren naar luide muziek via speakers of koptelefoons en oortjes voorkomen kan worden.

1 uur geleden
Rechter bepaalt of schieten met paintballgeweer op tamme wolf mag

UTRECHT (ANP) - De rechter bepaalt woensdag of het schieten met een paintballgeweer op een tamme wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe is toegestaan. Een week na de rechtszaak van De Faunabescherming tegen de provincie Gelderland doet de voorzieningenrechter uitspraak.

1 uur geleden
Kamer debatteert over klimaatbeleid en kritisch PBL-rapport

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer bespreekt woensdag de klimaatplannen van het kabinet. Ook de kritische Klimaat- en Energieverkenning die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) begin deze maand uitbracht komt aan bod tijdens het debat met minister Rob Jetten (Klimaat en Energie). Uit het rapport bleek dat het kabinet de eigen doelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen nog niet haalt.

1 uur geleden
Veestapel krimpt maar is nog altijd groter dan in 2012

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse landbouwbedrijven houden dit jaar zo'n 2 procent minder dieren dan in 2021. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in totaal zo'n 114 miljoen runderen, kippen, schapen, varkens en melkgeiten. In 2021 bestond de veestapel uit 116 miljoen dieren.

4 uur geleden
Oppositie wil meer actie voor blijvende verbetering koopkracht

DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat het kabinet nog veel te weinig doet om de koopkracht blijvend te verbeteren. Er worden miljarden besteed aan "lapmiddelen", die ook nog eens onvoldoende zijn om armoede en problematische schulden te voorkomen, zo luidt de kritiek tijdens de behandeling van de begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

6 uur geleden
Top 2000 a gogo gaat door met presentator Herman van der Zandt

HILVERSUM (ANP) - De Top 2000 a gogo wordt dit jaar toch uitgezonden. Herman van der Zandt zal het seizoen eenmalig samen met Leo Blokhuis presenteren, maakte de NTR dinsdagavond bekend. De Top 2000 Quiz, waarvan een deel al was opgenomen, gaat niet door.

9 uur geleden