Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prinses Latifa vraagt VK om nieuw onderzoek naar ontvoering zus

Prinses Latifa vraagt VK om nieuw onderzoek naar ontvoering zus

LONDEN (ANP) - De dochter van de emir van Dubai heeft het Verenigd Koninkrijk gevraagd om een nieuw onderzoek naar de ontvoering van haar oudere zus prinses Shamsa. Dat bericht de Britse omroep BBC, die inzage heeft gehad in de brief van prinses Latifa al-Maktoum aan de politie in Cambridgeshire.

Beiden prinsessen zijn naar verluidt tegen hun zin vanuit het buitenland teruggebracht naar hun thuisland. Latifa stuurde eerder een noodkreet via uitgelekte videoboodschappen. Ze zei dat ze in opdracht van haar vader werd vastgehouden in een villa en dat ze vreesde voor haar leven.

Vrienden van Latifa zouden woensdag ook een handgeschreven brief uit 2019 hebben overhandigd aan de Britse autoriteiten. De prinses vraagt in de tekst om aandacht voor het lot van haar zus. Die is ruim twintig jaar geleden ontvoerd in het Verenigd Koninkrijk, volgens een Britse rechter in opdracht van haar vader.

Teleurgesteld

"Alles wat ik van jullie vraag, is om alsjeblieft aandacht te schenken aan deze zaak", schreef prinses Latifa aan de Britse autoriteiten. "Dan zou ze haar vrijheid kunnen terugkrijgen."

Prinses Shamsa al-Maktoum had een deel van haar jeugd doorgebracht in het Verenigd Koninkrijk. Ze schreef in 1999 teleurgesteld aan een neef dat ze van haar vader niet naar de universiteit mocht. "Hij vroeg me niet eens wat ik wilde. Hij zei gewoon nee", stelde de prinses volgens de BBC. Ze vluchtte een jaar later weg van het landgoed van haar familie in het Engelse Surrey.

Zombie

De vlucht van Shamsa duurde niet lang. Een team van haar vader vond haar in 2000 in Cambridge. Ze zou daarna met een helikopter naar Frankrijk zijn gevlogen en vervolgens met een privéjet naar Dubai zijn gebracht. Latifa schrijft dat haar zus daar acht jaar zat opgesloten en daarna werd gedrogeerd met pillen. "Daardoor was ze net een zombie."

De Britse politie stelde destijds ook al onderzoek in, maar dat liep op niets uit. Een rechercheur mocht Shamsa telefonisch spreken, maar kreeg daarna geen toestemming om naar Dubai te gaan voor vervolgonderzoek.

Meer uit Buitenland

Wetsvoorstel bekend dat shutdown VS tot eind september voorkomt

WASHINGTON (ANP/RTR) - Onderhandelaars van het Amerikaanse Congres hebben zondag de tekst vrijgegeven van een wetsvoorstel om de overheid te financieren voor de rest van het begrotingsjaar, dat tot eind september loopt. Voor de Verenigde Staten dreigt een overheidssluiting ('shutdown'), tenzij het parlement uiterlijk vrijdag overeenstemming vindt over de begroting.

20 minuten geleden
Dodental door Russische droneaanval op woongebouw Odesa gestegen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Door een droneaanval op een appartementencomplex in de Oekraïense havenstad Odesa blijken zeker twaalf mensen te zijn omgekomen, melden lokale hulpdiensten. Zaterdag had de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Igor Klymenko, nog zeven doden gemeld, onder wie een kind van twee jaar en een moeder met haar drie maanden oude baby.

1 uur geleden
Chaos in Haïti nog groter na aanval op grootste gevangenis

PORT-AU-PRINCE (ANP/AFP) - Zwaar gewapende bendeleden hebben in het weekend de grootste gevangenis van Haïti in het centrum van de hoofdstad Port-au-Prince aangevallen. Volgens plaatselijke media stichtten ze eerst branden in de nabije omgeving en voerden ze de aanval met behulp van drones uit. De drones brachten de posities van het gevangenispersoneel in kaart.

1 uur geleden
Grote NAVO-oefening maandag van start in Scandinavië

RAMSTEIN (ANP/BELGA) - De Scandinavische landen en hun NAVO-bondgenoten geven maandag het startschot voor een grote militaire oefening, Nordic Response. Tot 15 maart gaan bijna 20.000 militairen uit 13 NAVO-lidstaten en de toekomstige lidstaat Zweden manoeuvres uitvoeren in het noordpoolgebied.

3 uur geleden
Onderhandelingen over bestand Gaza lijken vooralsnog vruchteloos

CAÏRO/GAZA (ANP/DPA/AFP) - De onderhandelingen over een nieuw staakt-het-vuren in de Gazastrook lijken dit weekend in Caïro geen vruchten af te werpen. De Palestijnse beweging Hamas, Qatar, Egypte en de VS overleggen, maar Israël heeft voor zover bekend nog niemand naar het overleg gestuurd. Volgens de Times of Israel is de regering van premier Benjamin Netanyahu ontevreden over het uitblijven van antwoorden van Hamas of van Qatar op vragen over het aantal nog levende Israëlische gijzelaars en het aantal vrij te laten Palestijnse gevangenen bij een eventueel akkoord.

3 uur geleden
Media: dodelijke aanval Israël op vrachtwagen met hulp voor Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Er zijn minstens negen Palestijnen omgekomen na een Israëlische luchtaanval op een vrachtwagen met hulpgoederen voor Gaza, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. De aanval gebeurde in Deir el-Balah, in het hart van de Gazastrook.

3 uur geleden
Dode en twaalf gewonden bij ongeluk met Franse bus met kinderen

BEAUNE (ANP) - Bij een ongeluk met een bus met 41 kinderen in de leeftijd van 5 tot 16 jaar uit Normandië zijn zondag een dode en twaalf gewonden gevallen op de autosnelweg van Parijs naar het zuidoosten. De bus raakte door nog onbekende oorzaak van de weg. Een 15-jarige jongen is om het leven gekomen. Elf kinderen en een volwassene raakten gewond. Het laatste slachtoffer was een van de tien volwassenen aan boord.

6 uur geleden