Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prins Constantijn opende World Press Photo Middelburg 2023

Prins Constantijn opende World Press Photo Middelburg 2023

MIDDELBURG - Op zaterdag 16 september opende Prins Constantijn World Press Photo Middelburg 2023. Het is de vierde keer dat de Stichting de Oostkerk erin slaagt deze belangrijke tentoonstelling naar Middelburg te halen. De komende vijf weken zijn in de Middelburgs koepelkerk de beste en de krachtigste nieuwsfoto’s van het afgelopen jaar te zien, groot afgedrukt en met uitleg.

Prins Constantijn werd bij de Oostkerk verwelkomd door gedeputeerde Jo-Annes de Bat en wethouder Eduard Smit.

Wethouder Smit, die zich er met de gemeente Middelburg hard voor maakt de Oostkerk open te houden, benadrukte in zijn welkomstwoord dat World Press Photo goed op zijn plek is in Middelburg, stad van de vier vrijheden.

Gedeputeerde de Bat, deze zomer nog in beeld als mogelijke nieuwe landelijke CDA-leider, was blij dat World Press Photo dit jaar ook maximaal toegankelijk is voor scholieren, de foto’s geven indringende - en vaak ook mooie -beelden bij veel zaken die op school besproken worden. Ook vond Jo-Anne’s de Bat het mooi dat de Oostkerk echt wordt gedragen door de lokale gemeenschap: hij noemde als voorbeeld de vele vrijwilligers die in hun vrij tijd meehelpen. Ook bij deze tentoonstelling zijn er weer 50(!) mensen die een handje toesteken.

Prins Constantijn, als beschermheer al tientallen jaren bij World Press Photo betrokken, noemde een aantal van de prijswinnende foto’s door de jaren heen. In een aantal gevallen beschreven die foto’s niet alleen de geschiedenis, maar veranderden ze hem zelfs. Denk aan de afschuwelijke foto uit 1973 van het Vietnamees meisje dat wegrent na een napalmbombardement.

Prins Constantijn haalde ook Middelburg als stad van de vrijheid aan, en wees erop dat er ook heel wat steden zijn waarin vrijheid bepaald niet vanzelfsprekend is. Ook daar probeert World Press Photo zich te laten zien. Daarnaast staat in heel wat landen de persvrijheid op de tocht en kunnen fotografen vaak niet veilig en vrijelijk hun werk doen. World Press Photo is voor die fotografen een niet te onderschatten steun in de rug. Relatief nieuw is dat World Press Photo de laatste jaren extra aandacht geeft aan lokale persfotografen, zodat we de wereld niet alleen door onze eigen, Westerse, lens te zien krijgen.

World Press Photo Middelburg is van 17 september tot 23 oktober dagelijks van 11 tot 17 uur te bezoeken in de Oostkerk, Oostkerkplein 1 in Middelburg.

Meer uit Middelburg

Meedenken over de Noordwestroute

Er speelt veel rond verkeersstructuur in het noordwesten van Walcheren, oftewel de Noordwestroute. De leefbaarheid in de dorpen staat onder druk door overlast van doorgaand verkeer. Op dagen dat er veel toeristen komen, is dit nog erger. Er is geen simpele oplossing voor handen. Het oplossen van een probleem in het ene dorp kan zorgen voor extra overlast in een ander dorp. 

15 uur geleden
Traumahelikopter ingezet bij botsing tussen twee fietsers in Veere

VEERE - Bij een aanrijding op een fietspad in Veere is zaterdag aan het einde van de ochtend een traumahelikopter ingezet. Hierbij raakte zeker één persoon gewond.

16 uur geleden
Dronken Middelburger met rijverbod weer gepakt op scooter

MIDDELBURG - Een dronken Middelburger (36) is vrijdagmorgen vroeg aangehouden voor rijden op zijn scooter, terwijl hij een rijverbod heeft. Hij werd gepakt op de Beenhouwerssingel in zijn woonplaats.

1 dag geleden
Activiteiten tijdens Dag van Europa in de ZB

Op donderdag 9 mei 2024 (Hemelvaartsdag) wordt de Dag van Europa gevierd, het feest van vrede en eenheid in Europa. De ZB viert dit op woensdagmiddag 8 mei 2024, van 13.00 tot 16.45 uur, met diverse activiteiten voor jong en oud. De Dag van Europa wordt dit jaar gekoppeld aan het Eurovisiesongfestival.  

1 dag geleden
Dodenherdenking gemeente Veere

DOMBURG - Op 4 mei staat de gemeente Veere stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in latere oorlogssituaties is omgekomen. De gemeente Veere faciliteert en ondersteunt de dodenherdenking op verschillende locaties. De programma's van de 4 mei herdenkingen per kern zijn te vinden op de website van de gemeente Veere.  

1 dag geleden
Dodenherdenking Middelburg en Arnemuiden

MIDDELBURG - Op zaterdag 4 mei vindt in Middelburg en Arnemuiden de dodenherdenking plaats. In Middelburg op het Abdijplein en in Arnemuiden op de algemene begraafplaats aan de Radermacherstraat.

1 dag geleden
Gedetineerde vernielt celdeur Torentijd Middelburg

MIDDELBURG - Meerdere eenheden van de politie zijn woensdagavond ingezet bij een incident in gevangeniscomplex Torentijd in Middelburg. Volgens de politie had een gevangene zijn celdeur beschadigd. 

2 dagen geleden