Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Primeur kindcentrum Wilgenhof: eerste goedgekeurde Zeeuwse actieplan voor Cultuureducatie met Kwaliteit 2021-2024

Primeur kindcentrum Wilgenhof: eerste goedgekeurde Zeeuwse actieplan voor Cultuureducatie met Kwaliteit 2021-2024

MIDDELBURG - Kindcentrum Wilgenhof in Middelburg is de eerste Zeeuwse basisschool waarvan een actieplan voor de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2021-2024 is goedgekeurd. Samenwerking tussen basisschool en peutergroep, bso en vso, én met culturele instellingen: het staat bij Wilgenhof komende jaren allemaal hoog op de prioriteitenlijst.

Cultuurkwadraat is het provinciale kenniscentrum voor cultuureducatie. Door met adviseurs van Cultuurkwadraat in gesprek te gaan, richten onderwijs en kinderopvang zich op de vraag: hoe versterken en verduurzamen we samen de rol die cultuur in het onderwijs inneemt? Deze vraag is verweven met de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK), die Cultuurkwadraat in de periode 2021-2024 in Zeeland in uitvoering brengt. In het geval van Kindcentrum Wilgenhof zijn de adviseurs van Cultuurkwadraat verbonden aan Kunsteducatie Walcheren.

Gestimuleerd
Cultuureducatie versterken en verduurzamen kan op allerlei manieren; bijvoorbeeld door een visie op cultuureducatie (verder) te ontwikkelen, door in te zetten op deskundigheidsbevordering en door dwarsverbanden binnen het onderwijscurriculum te zoeken. Basisschool Wilgenhof heeft in haar actieplan een uitgesproken visie beschreven: “Cultuureducatie staat niet los van het geheel, maar er juist middenin! Leerlingen die de kans krijgen initiatieven te ontplooien en uit te werken, worden gestimuleerd in hun creativiteit.”

Actieplan
Kinderopvang Walcheren (die de bso, vso en de peutergroep organiseert) voegt daaraan toe: “het [is] belangrijk dat kinderen zich kunnen ontwikkelen op alle ontwikkelingsgebieden. Daarbij zijn de kernwaarden ontdekken en samenwerken erg belangrijk. Het samen ontdekken van verschillende materialen en wat je daar mee kan (sensomotoriek) maar ook: wat zie ik allemaal om mij heen (verwonderen).” Op basis van die visies zijn de leerkrachten en pedagogisch medewerkers van Kindcentrum Wilgenhof tot een actieplan gekomen om de cultuureducatie te versterken. Dit actieplan is door Cultuurkwadraat goedgekeurd en het kindcentrum krijgt budget om dit plan uit te voeren. Zo gaat men, onder andere, ateliers in verschillende disciplines ontwikkelen, in co-creatie met culturele instellingen en cultuurprofessionals.

Meer uit Middelburg

Wij vroeger…

MIDDELBURG - Journalist Ad Hanneman schrijft met enige regelmaat over dingen die hem opvallen.“Ik word gek van die (piep) knallen”, verzekerde een medebewoner van De Middelburcht, een appartementencomplex in de wijk Griffioen, me. Hij was boos en leek ten einde raad, zoals dat zo mooi en onduidelijk kan heten. Niet alleen de ‘buurtjongeren of de straatboefjes uit de Stromenwijk’ maakten zich volgens hem schuldig aan dat overtollige geknal, ook de leerlingen van de CSW. “Vervuilers bij uitstek”, benadrukte de medebewoner van mijn flat. Die deden het meestal ‘s middags als ze hun geleegde zakken en of drinkbusjes van de groot-super, de bakker of de frituur aan het Europaplein hadden geleegd, en die achteloos in de struiken naast het trotoir gooiden. “Soms met een van die vreselijke ‘knaldingen’; het lijken wel kanonsknallen”. “De jeugd van tegenwoordig kent geen fatsoen”, brieste hij. Ik lachte maar een beetje. Niet dat hun jeugdige brutaliteit me koud laat - ik relativeer. Ik weersprak hem omdat ‘jeugd zijn’ nou eenmaal gepaard gaat met de grenzen zoeken van het toelaatbare, totdat de een of andere fatsoensnorm van hun directe omgeving, de straat of school ze terugbrengt binnen de grenzen van het ‘maatschappelijk toelaatbare’.

21 uur geleden
Carbid schieten in gemeente Veere tijdens de jaarwisseling

DOMBURG - Jaarlijks wordt tijdens de jaarwisseling op een aantal plaatsen binnen de gemeente Veere carbid afgeschoten. Om het carbidschieten beter te reguleren is in 2015 een artikel in de APV (art 2.71a) van de gemeente Veere opgenomen. Carbidschieten mag uitsluitend op 31 december 2022 van 12.00 uur tot 17.00 uur. Het college van B&W kan hiervoor een ontheffing verlenen op oudejaarsdag. Deze ontheffing wordt verleend als de aanvrager aan een aantal strikte (veiligheids-)voorwaarden kan voldoen.

1 dag geleden
Grote Clubactie haalt ruim 120.000 euro op in Middelburg en Veere

MIDDELBURG/VEERE - Met een opbrengst van bijna € 13 miljoen verbreekt de Grote Clubactie voor het derde jaar op rij al haar records. Verenigingen uit Middelburg haalden samen 95.715 euro op. Verenigingen uit Veere zamelden samen 24.354 euro in.

1 dag geleden
Brand bij Hotel Van der Valk Middelburg

MIDDELBURG - Bij het Van der Valk-hotel in Middelburg heeft zondagmorgen enige tijd brand gewoed. Een deel van de personeelsleden en gasten werd tijdelijk geëvacueerd. Er is niemand gewond geraakt.

1 dag geleden
De Michaëlskerk is klaar voor de toekomst

KOUDEKERKE - Na een jaar van vergaderen, afwachten, afbreken, puinruimen, opbouwen, schilderen, schoonmaken en inrichten worden de deuren van de Michaëlskerk weer geopend. Vanaf 17 december is iedereen weer welkom in de opgeknapte en verduurzaamde kerk. “Dankzij een leger van vrijwilligers is de kerk klaar voor de toekomst.”

1 dag geleden
Automobilist botst tegen vangrail op A58

RITTHEM - Op de A58 tussen Oost-Souburg en Middelburg is in de nacht van zaterdag op zondag ter hoogte van Ritthem een auto tegen de vangrail gebotst. Er waren geen gewonden.Door nog onbekende oorzaak raakte de automobilist rond 00.35 uur de macht over het stuur kwijt. Het voertuig kwam daarna tot stilstand tegen de vangrail. De auto raakte zwaar beschadigd. De politie kwam ter plaatse en heeft zich over de bestuurder ontfermd. In eerste instantie werd uitgegaan van een ongeval met letsel, maar voor zover bekend liep niemand letsel op.Bergingsbedrijf Kuzee heeft de auto afgesleept. Tegen 01.00 uur was de weg weer helemaal vrij.

1 dag geleden
Aangeenbrug Electro en Schulthess organiseren WinterBBQ

WESTKAPELLE - Vrijdag 9 december organiseren witgoedspecialist Aangeenbrug Electro en fabrikant Schulthess een openbare winter barbecue. Deze vindt plaats tussen 12.00 en 13.30 uur voor de showroom van Aangeenbrug Electro in Westkapelle.

2 dagen geleden