
Prijzen koopwoningen in 2024 met 8,7 procent omhoog
DEN HAAG (ANP) - De prijzen van bestaande koopwoningen zijn vorig jaar gemiddeld met 8,7 procent gestegen, maakten het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster bekend. In de maand december werden woningen gemiddeld 10,9 procent duurder dan dezelfde maand een jaar eerder.
Die prijsstijging is kleiner dan in de vier maanden daarvoor. Vergeleken met november vorig jaar daalden de prijzen in december met 0,7 procent, constateren de organisaties.
De prijzen van koopwoningen bereikten in juli 2022 een piek. Daarna sloeg de trend om en werden woningen enige tijd goedkoper. Sinds juni 2023 is de trend echter weer stijgend. Vorige maand lagen de prijzen gemiddeld 7,6 procent hoger dan bij de vorige piek in juli 2022. Huizenkopers telden vorige maand gemiddeld meer dan 455.500 euro neer voor bestaande koopwoningen. Volgens het Kadaster verwisselden afgelopen jaar 203.555 woningen van eigenaar, bijna 12 procent meer dan in 2023.
Nieuwbouw
Woningmarktexperts wijzen al lange tijd op het grote belang van nieuwbouwwoningen voor het op gang brengen van de doorstroming op de woningmarkt. Het kabinet streeft ernaar om de komende tijd structureel 100.000 woningen per jaar te bouwen. Volgens kenners blijft die overheidsdoelstelling echter voorlopig uit zicht.
Vorig jaar zijn er ongeveer 82.000 woningen bijgekomen, door nieuwbouw of de verbouw van andere gebouwen. Dat aantal ligt niet alleen lager dan in de zes jaar ervoor, maar is dus ook nog ver weg van het doel van 100.000 nieuwe woningen per jaar. De bouwdip is vooral het gevolg van de hoge rente en de stijgende kosten van onder meer bouwmaterialen. De verwachting van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is dat er ook dit jaar te weinig woningen bijkomen. Pas in 2027 zal het aantal naar 100.000 woningen stijgen.
Doordat kopers meer kunnen betalen en er nog altijd weinig huizen te koop staan, blijven de prijzen stijgen. Ook beschikken kopers door de gestegen salarissen en de lichte daling van de hypotheekrente over een grotere leencapaciteit.
Meer uit Financieel
HOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.
20 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.
22 minuten geledenRIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië heeft vorige maand meer olie opgepompt dan afgesproken in de productiequota van olieverbond OPEC+, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Gedurende de aanvallen over en weer tussen Israël en Iran maakten de Saudi's mogelijk haast met het exporteren van olie via de Perzische Golf om eventuele blokkades voor te zijn.
25 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.
56 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
1 uur geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
2 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
3 uur geleden