Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Prijs van ijzererts naar record door grote vraag uit China

Prijs van ijzererts naar record door grote vraag uit China

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van ijzererts is op de grondstoffenmarkt opgelopen tot een recordhoogte. Vooral in de weer op stoom komende Chinese economie is er namelijk veel vraag naar ijzer en staal. Tegelijkertijd heeft de mijnbouwsector moeite om al het erts te leveren, wat de prijzen verder opdrijft.

De zogeheten spotprijs voor ijzererts lag donderdag in de loop van de dag voor het eerst in de geschiedenis boven de 200 dollar per ton. Dat gebeurde nadat de Chinese regering de strategisch-economische dialoog met Australië, een groot mijnbouwland, voor onbepaalde tijd opschortte. Dat betekent een volgende verslechtering in de toch al gespannen verhouding tussen de landen.

Hoewel het grotendeels een symbolische zet betrof van Peking, zijn de banden de afgelopen jaren al verslechterd en heeft China voor bepaalde Australische producten, waaronder wijn, al forse importheffingen ingevoerd. Tot nu toe zijn er geen extra tarieven ingevoerd voor ijzererts. Maar op de markt wordt waarschijnlijk gevreesd dat dit op een gegeven moment wel kan gebeuren.

De Chinese staalfabrieken draaien daarnaast juist op volle toeren ondanks dat China eigenlijk productiebeperkingen heeft doorgevoerd in de staalindustrie. Die zijn bedoeld om de uitstoot van CO2 te verminderen en het aanbod aan staal op de markt binnen de perken te houden. De maatregelen lijken niet echt te werken, geeft een analist van RBC Capital Markets aan.

Meer uit Financieel

Air France-KLM bestelt vijftig schonere vliegtuigen bij Airbus

TREMBLAY-EN-FRANCE (ANP) - Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft een overeenkomst getekend voor de levering van vijftig nieuwe vliegtuigen van Airbus. Het gaat om het type A350, dat volgens KLM geldt als "het zuinigste en stilste model van zijn generatie". KLM benadrukt dat de aanschaf nog wel onder voorbehoud is van advies van de ondernemingsraad.

32 minuten geleden
TenneT sluit miljardendeal voor modernisering hoogspanningsnet

ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT heeft een raamovereenkomst getekend met een totaalwaarde van 1,9 miljard euro voor de levering van compensatiespoelen en vermogenstransformatoren aan Nederland en Duitsland. De deal is gesloten met vier leveranciers, die elk ongeveer een kwart gaan leveren. De spoelen en transformatoren zijn volgens TenneT nodig voor de optimalisatie en het onderhoud van het hoogspanningsnet.

2 uur geleden
Staat nog voor minder dan de helft eigenaar van ABN AMRO

DEN HAAG (ANP) - Het aandelenbelang van de Staat in ABN AMRO is onder de 50 procent gezakt. Dat meldt minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Tweede Kamer. Zij kondigde in februari al aan dat het resterende belang van toen iets meer dan 56 procent geleidelijk zou worden afgebouwd tot net onder de 50 procent.

3 uur geleden
Rentevrees leidt tot rode koersen op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beurzen op het Damrak zijn op de eerste handelsdag van de week met verliezen geëindigd. Aanleiding lijkt de rentevrees die vorige week de kop opstak. Toen spraken drie beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank uit dat de rente van de Federal Reserve mogelijk verder omhoog moet om de inflatie terug te dringen.

3 uur geleden
EU verbiedt scrubbolletjes en rubberkorrels voor kunstgras

BRUSSEL (ANP) - Scrubbolletjes, rubberkorrels voor kunstgrasvelden en andere moedwillig toegevoegde zogeheten microplastics worden in de Europese Unie verboden. De Europese Commissie wil tegengaan dat de minuscule plasticdeeltjes in de natuur terechtkomen en de gezondheid van mens en dier schaden.

3 uur geleden
Getty komt met AI-tool voor materiaal uit eigen beeldbank

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - De aanbieder van foto- en videomateriaal Getty Images komt met een nieuwe tool die op basis van kunstmatige intelligentie (AI) afbeeldingen genereert met materiaal uit zijn eigen beeldbank. Daarmee wil het Amerikaanse bedrijf het mogelijk maken om AI-beelden te maken zonder dat mensen zich zorgen hoeven te maken over de eigendomsrechten die normaal gesproken vaak op foto's en video's zitten.

3 uur geleden
CNV: aanstaand faillissement Big Bazar harde klap voor personeel

UTRECHT (ANP) - Het bankroet dat dinsdag dreigt voor Big Bazar is "een harde klap" voor het personeel. Dat stelt vakbond CNV in een reactie op een gerechtelijke uitspraak van maandag, waardoor de koopjesketen opnieuw geen extra tijd krijgt om afspraken te maken met schuldeisers. CNV-bestuurder Erik Maas merkt op dat de ongeveer 1300 medewerkers "zich tot het laatste moment keihard hebben ingezet om hun winkel overeind te houden".

3 uur geleden