
Prijs CO2-uitstoot daalt naar laagste niveau in ruim twee jaar
AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese prijs voor de uitstootrechten van koolstofdioxide (CO2) is voor het eerst in meer dan twee jaar onder de 55 euro per ton gezakt. De prijs die een bedrijf betaalt om 1 ton CO2 uit te mogen stoten staat al enige tijd onder druk door de dalende gasprijzen en de milde weersomstandigheden. Ook zorgt een stijgende productie van duurzame energie en een lagere productie van de industrie voor een mindere vraag naar vergunningen om CO2 uit te stoten.
Op de ICE Endex-beurs zakte de CO2-prijs maandag met ruim 5 procent tot 54,17 euro per ton. Dat is het laagste niveau sinds oktober 2021. Dit jaar is de prijs al meer dan 30 procent gedaald. Vorig jaar steeg de prijs nog naar een recordhoogte van ruim 100 euro per ton, maar sinds het vierde kwartaal van 2023 vertoont de prijs een steile neerwaartse trend.
Zorgen over een recessie en de verminderde productie en uitstoot van de industrie zijn volgens analisten van S&P Global de oorzaak van de dalende prijzen. Veel handelaren en analisten verwachten ook dat de prijsdaling zal voortduren, doordat de Europese Unie zich schrap zet voor verdere economische uitdagingen in de komende maanden. S&P Global verwacht dat de prijs in februari de 50 euro per ton zal bereiken. Gemiddeld wordt voor dit jaar gerekend op een prijs van rond de 64 euro per ton, tegen een gemiddelde van ruim 85 euro per ton in 2023.
Het was juist de verwachting dat de Europese koolstofprijs alleen maar zou kunnen stijgen als gevolg van het klimaatdoel van de EU om in 2050 de CO2-uitstoot terug te dringen tot nul. Daarnaast is het aantal beschikbare uitstootrechten beperkt en gaat dat aantal ook nog eens elk jaar omlaag. In 2040 zullen er uiteindelijk helemaal geen nieuwe uitstootrechten meer worden uitgegeven. Daarmee zouden de rechten juist schaarser en duurder moeten worden. Op die manier hoopt de EU bedrijven te stimuleren om minder CO2 uit te stoten en klimaatvriendelijker te worden.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan door het naderen van de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.
16 minuten geledenLONDEN (ANP) - Het aantal toeristische trips wereldwijd blijft de komende jaren naar verwachting sterk groeien. Dat meldt het World Economic Forum op basis van een nieuw rapport. De reisindustrie zal tegen 2034 naar verwachting 30 miljard reizen verwerken, tegen ongeveer 21 miljard reizen vorig jaar.
54 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar vaker met hun betaalpas of creditcard afgerekend dan twee jaar eerder. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van nieuwe cijfers. In totaal waren alle 6,7 miljard betalingen samen goed voor 198 miljard euro, tegenover 5,9 miljard kaartbetalingen ter waarde van 172 miljard euro in 2022.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering stuurt vrijdag brieven naar de handelspartners van de Verenigde Staten over de nieuwe eenzijdige importheffingen die de landen moeten gaan betalen. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump worden er ongeveer "tien of twaalf" brieven verstuurd en zullen er in de komende dagen meer volgen.
1 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Air France-KLM wil de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft al een belang van bijna 20 procent, maar wil dat uitbreiden naar 60,5 procent. Op die manier lijkt het concern beter te willen kunnen concurreren met rivalen als Lufthansa en British Airways-eigenaar IAG.
2 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.
12 uur geledenRIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.
13 uur geleden