Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Preventie KNRM om reddingsacties te voorkomen

Preventie KNRM om reddingsacties te voorkomen

HANSWEERT - De KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) is bekend van haar reddingsacties, maar zet zich ook steeds meer in voor preventie. Door waterrecreanten voor te lichten over bijvoorbeeld het belang van het goed voorbereiden van een vaartocht, werken de KNRM-vrijwilligers mee aan het voorkomen van problemen op het water.

De eerste reddingsactie in het nieuwe jaar is al een feit voor de vrijwilligers van KNRM-post Hansweert. Vorige week schoten zij met goede afloop een binnenvaartschip te hulp. Het schip was door de harde wind in de problemen gekomen op de Westerschelde.

Navigatiefouten

KNRM Hansweert maakte die week ook bekend vorig jaar in totaal dertig keer te zijn uitgerukt, tegen 28 reddingsacties in 2018. Het wordt drukker op het water met pleziervaartuigen en dat is volgens Mario Rentmeester, pr-medewerker bij de Hansweertse KNRM-post, een belangrijke oorzaak van het stijgende aantal reddingsacties. “Vorig jaar zijn we dertig maal uitgevaren om mensen te redden en te helpen”, vertelt Rentmeester. “Hierbij hebben we 43 personen geholpen." Bij de helft van de noodgevallen ging het volgens Rentmeester om zeil- en motorjachten die in de problemen waren geraakt. "Die problemen waren veelal veroorzaakt door technische mankementen of navigatiefouten.”
Daarnaast zijn de twintig Hansweertse vrijwilligers volgens Rentmeester opvallend vaak opgeroepen voor waterrecreanten in nood.

Slikslee

Een reddingsactie waarbij de KNRM vorig jaar van onmisbare waarde bleek, vond plaats op 17 juli. “Een bodemonderzoeker kwam tijdens zijn werk aan de waterlijn vast te zitten in het slik, terwijl het water snel opkwam. Dankzij een goede samenwerking tussen de KNRM en brandweer konden we deze persoon met behulp van de slikslee redden.”

Voorlichting

De laatste jaren ligt het aantal reddingsacties rond de dertig per jaar, vertelt Rentmeester. “In 2009 tot en met 2012 was het rustiger, doordat er minder pleziervaart was. In 2016 waren er 26 reddingsacties, het jaar daarna 24 en in 2018 ging het om 28 acties.” Om te voorkomen dat KNRM-vrijwilligers te hulp moeten schieten, werkt de maatschappij ook aan preventie. “Met de ‘KNRM Helpt app’, het samenwerkingsproject ‘Varen doe je samen’ en specifieke voorlichtingscampagnes, gericht op watersporters, maar ook duikers en surfers, proberen we steeds meer aandacht te vragen voor preventie.” Het gaat dan bijvoorbeeld over goed onderhoud van materieel, reisvoorbereiding en gebiedskennis. “Watersporters moeten zich bewust zijn van de dimensie van het vaargebied. De Westerschelde heeft veel zandbanken en ondieptes. Strandingen door navigatiefouten of onvoldoende gebiedskennis komen regelmatig voor, maar ook technische mankementen aan boten. Die kunnen acuut ontstaan, maar soms komt het door gebrekkig onderhoud.”

Mijlpaal

Het jaar 2019 heeft de KNRM landelijk ook een mijlpaal opgeleverd. “De KNRM is voor haar voortbestaan volledig afhankelijk van giften en voor het eerst zijn er meer dan 100.000 donateurs. Daar zijn we trots op.” Vrijwillige bijdragen zijn al sinds 1824 het fundament van de maatschappij, aldus Rentmeester. “De KNRM streeft ernaar in 2024, bij het 200-jarig bestaan, de 120.000e donateur te kunnen verwelkomen.”

Meer uit Reimerswaal

Botsing met meerdere voertuigen op A58 bij Schore: meerdere personen gewond

SCHORE - Bij een aanrijding op de snelweg A58 tussen Kapelle en Schore zijn woensdagavond meerdere personen gewond geraakt.

3 uur geleden
Rillandse energiecoöperatie 4411 op 26 september een feit

RILLAND - Op 26 september vindt de oprichtingsvergadering van de Energiecoöperatie 4411 plaats in het dorpshuis van Rilland. Om 20.00 zijn alle inwoners en ondernemers uit het postcodegebied 4411 daar welkom. 

20 uur geleden
Eerste editie Stof & Spektakel zaterdag in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Zaterdag 23 september organiseren De Stoffenkantine en Van Oorschot Naaimachineservice de eerste editie van ‘Stof & Spektakel’ aan de Zuidweg 21 in Krabbendijke.

22 uur geleden
Léon Jansen en Patrick Leendertse dragen Schoorse herfstmarkt over aan nieuw bestuur

SCHORE - Zaterdag vond de Schoorse herfstmarkt, die veertig jaar geleden voor het eerst gehouden werd, plaats. Het was na twintig jaar de laatste van organisatoren Patrick Leendertse en Léon Jansen. Zij dragen het stokje over aan een nieuwe groep enthousiaste dorpsgenoten.

1 dag geleden
Beweegroute feestelijk en sportief geopend in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Bij V.V. Krabbendijke is vrijdag de beweegroute in en rond het dorp officieel geopend.

2 dagen geleden
Bedrijvendag bij Calvijn College in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Donderdag organiseert locatie Krabbendijke Kerkpolder van het Calvijn College een bedrijvendag. Zeventig bedrijven presenteren die dag hun bedrijf aan zeshonderd leerlingen om ze enthousiast te maken voor een stage of BBL-opleiding bij hun bedrijf.

2 dagen geleden
Smiley-Apple levert gezonde voeding aan basisscholen

YERSEKE - In een opwindende ontwikkeling heeft het Yersekse studentenbedrijf Smiley-Apple vorige week de schoolkinderen een gezonde traktatie bezorgd door te beginnen met het leveren van vers gesneden fruit en snackgroenten aan basisschool Archipel De Branding in Vlissingen. Deze stap markeert een belangrijke mijlpaal in de promotie van gezonde voeding onder de jongere generatie.

2 dagen geleden