
Presidentskandidaat Kennedy niet op stembiljet New York
NEW YORK (ANP) - De inwoners van de Amerikaanse staat New York kunnen bij de presidentsverkiezingen in november niet stemmen op de onafhankelijke kandidaat Robert F. Kennedy, meldt The New York Times. De rechter oordeelde dat hij niet op het stembiljet mag staan, omdat hij een vals adres heeft opgegeven. Kennedy heeft aangekondigd in beroep te gaan.
Kennedy woonde jarenlang in New York, maar is in 2014 verhuisd naar Los Angeles. Toch gaf hij een adres op in Katonah, een dorp ten noorden van New York. Volgens de mensen die een klacht indienden, heeft hij daar nooit gewoond en is dat het huis van een vriend.
Hij slaapt daar in een leegstaande slaapkamer, verklaarde de eigenaar van het pand. De advocaten van Kennedy zeggen dat onder meer zijn rijbewijs op dat adres geregistreerd staat en dat hij daar post ontvangt. Ook zou hij van plan zijn terug te verhuizen naar New York, als zijn vrouw met pensioen gaat. De rechter achtte het "zeer onwaarschijnlijk" dat Kennedy met zijn familie en al zijn spullen naar die slaapkamer zou verhuizen.
Negentien staten
De zaak werd aangespannen door de Democratische organisatie Clear Choice. Kennedy verwijt zijn voormalige partijgenoten dat ze uit angst voor hem de democratie niet respecteren. "Ze zijn er niet zeker van dat ze kunnen winnen via de stembus, dus proberen ze te voorkomen dat de kiezers een keuze hebben. We zullen in beroep gaan, en we zullen winnen."
Kennedy is nu in zeker negentien staten verkiesbaar, maar deze uitspraak kan ook gevolgen hebben voor die staten. Hij heeft daar namelijk hetzelfde adres opgegeven. In nog eens twintig staten probeert hij op het stembiljet te komen.
Stemmen wegkapen
Kennedy maakt geen kans om zelf de verkiezingen te winnen, maar zijn deelname kan wel belangrijk zijn voor de uitkomst. Hij kan zowel bij de Republikeinen als bij de Democraten belangrijke stemmen wegkapen. Peilingen suggereerden eerst dat vooral de Democraten daarvoor moesten vrezen, maar sinds Kamala Harris het heeft overgenomen van Joe Biden, lijken juist de Republikeinen de meeste kiezers te verliezen aan de onafhankelijke kandidaat.
Meer uit Buitenland
MARYLAND (ANP/AFP) - Kilmar Abrego, die door de VS onterecht naar El Salvador werd gedeporteerd en vervolgens werd teruggehaald, is in de gevangenis in El Salvador mishandeld en gemarteld. Dat hebben zijn advocaten bekendgemaakt.
4 minuten geledenDES MOINES (ANP) - Tijdens een toespraak in de Amerikaanse staat Iowa vierde president Donald Trump donderdag dat zijn grote uitgavenwet is aangenomen. Trump trapte in Des Moines het feestjaar voor 250 jaar Amerikaanse onafhankelijkheid af. Hij noemde de wet een "fenomenale overwinning" voor de VS.
1 uur geledenMARYLAND (ANP) - Kilmar Abrego, die door de VS onterecht naar El Salvador werd gedeporteerd en vervolgens werd teruggehaald, is in de gevangenis in El Salvador mishandeld en gemarteld. Dat hebben zijn advocaten bekendgemaakt.
1 uur geledenKyiv (ANP/BLOOMBERG) - Kort nadat de Russische president Vladimir Poetin met de Amerikaanse president Donald Trump over de oorlog in Oekraïne had gebeld, heeft Rusland een grote droneaanval uitgevoerd op de Oekraïense hoofdstad Kyiv.
2 uur geledenBARRANCA (ANP) - Archeologen hebben in Peru een 3500 jaar oude stad ontdekt die waarschijnlijk functioneerde als handelscentrum. De stad verbond culturen aan de Pacifische kust met de Andes en het Amazonegebied.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de regering van president Donald Trump groen licht gegeven om een groep migranten die wordt vastgehouden op een Amerikaanse militaire basis in Djibouti naar Zuid-Soedan te deporteren.
2 uur geledenGAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas streeft naar garanties dat een nieuw, door de Verenigde Staten gesteund staakt-het-vurenvoorstel tot het einde van de Israëlische oorlog in Gaza leidt. Dat meldt een bron dicht bij de Palestijnse beweging.
9 uur geleden