
President Zuid-Korea op bezoek bij chipmachinefabrikant ASML
VELDHOVEN (ANP/AFP) - De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol is dinsdag begonnen aan zijn staatsbezoek aan Nederland en zal daarbij ook een bezoek brengen aan chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven. Daarmee wil hij de banden tussen de Nederlandse en Zuid-Koreaanse chipindustrie versterken.
Yoon is de eerste Zuid-Koreaanse president die een staatsbezoek aan Nederland brengt. Hij en zijn vrouw werden dinsdag ontvangen in het Paleis op de Dam in Amsterdam door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
Later op dinsdag staat een bezoek aan ASML gepland om de geavanceerde productiefaciliteiten in Veldhoven te bekijken. Yoon wordt daarbij vergezeld door topbestuurders van de Zuid-Koreaanse chipbedrijven Samsung en SK Hynix.
Chipalliantie
Yoon heeft gezegd dat Nederland en Zuid-Korea een chipalliantie vormen en dat samenwerking op het gebied van halfgeleiders zijn topprioriteit heeft. Volgens de president is de chipsector strategisch belangrijker dan ooit door de toenemende concurrentie uit China. Daarom is het bezoek aan Nederland extra belangrijk, aldus Yoon.
ASML zelf staat in het middelpunt van de Amerikaanse inspanningen om de export te beteugelen van geavanceerde chiptechnologie naar China. Washington wil daarmee voorkomen dat China de chips kan gebruiken voor militaire doeleinden. Zo heeft de Nederlandse regering na aandringen van de Verenigde Staten de export van chipmachines van ASML aan China verder beperkt.
Handelspartner
Zuid-Korea is de op twee na belangrijkste handelspartner van Nederland in Azië. En Nederland is de op een na grootste handelspartner in de Europese Unie van Zuid-Korea.
Yoon heeft woensdag in Den Haag een ontmoeting met demissionair premier Mark Rutte. Zij zullen naar verwachting een persconferentie geven. In 2014 bracht het koningspaar een staatsbezoek aan Zuid-Korea en Rutte was in het najaar van 2022 in het Aziatische land. Nederland en Zuid-Korea hebben sinds 1961 diplomatieke betrekkingen.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP) - Vijftien EU-lidstaten hebben dinsdag toestemming gekregen om hun begrotingstekort te laten oplopen om daarmee extra in defensie te kunnen investeren. Het gaat onder meer om België, Denemarken, Griekenland, Hongarije, Polen en Portugal.
38 minuten geledenSTRAATSBURG (ANP) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen accepteert niet dat China handel blijft drijven met Rusland gezien de oorlog in Oekraïne. Dat zei ze dinsdag in een toespraak in het Europees Parlement.
1 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid ingestemd met de toetreding van Bulgarije tot de eurozone. Dit betekent dat Bulgarije op 1 januari 2026 de euro kan invoeren.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vastgoedpartijen en woningcorporaties vertegenwoordigd in Aedes, IVBN, NEPROM, Professioneel Platform Vastgoed.nl en Vastgoed Belang roepen de overheid op het investeringsklimaat op de woningmarkt te verbeteren. Volgens de organisaties is de situatie de afgelopen tijd verslechterd, ondanks eerdere beleidsafspraken zoals de Woontop en de Nationale Prestatieafspraken.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.
2 uur geledenSTUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.
3 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport breidt parkeerterrein P3 op de luchthaven fors uit. Er komt een extra parkeergarage met 1125 parkeerplaatsen bij, is in een persbericht naar buiten gebracht.
3 uur geleden